Cum se vede Romania prin ochii unui bisexual - Interviu

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 12:09
9153 citiri
Cum se vede Romania prin ochii unui bisexual - Interviu

Inca din 1998, comunitatea LGBT si heterosexualii care nu sunt homofobi sarbatoresc, in data de 11 octombrie, "Coming out day", o zi in care sunt celebrati cei care isi fac curaj si isi declara public orientarea sexuala diferita de cea a majoritatii.

Indiferent ca le place sau nu, homofobii nu au incontro decat sa accepte ca o astfel de zi exista, la fel si existenta celor sarbatoriti.

E o zi in care oameni de pretutindeni isi iau inima in dinti si isi declara deschis orientarea sexuala, fara a face un caz din asta, ci doar dintr-o incercare de a se elibera de un secret care apasa. Recunoasterea vine cu urmari diferite, in functie de tara, anturajul si domeniul in care activeaza. Indiferent de toate acestea, e o dovada de curaj si responsabilitate, pe care orice om ar trebui sa o pretuiasca.

Un studiu recent realizat de Pew Research Center, in SUA, a ierarhizat tarile lumii, in functie de cat de acceptate sunt persoanele gay. Astfel, top 10 tari prietenoase cu persoanele LGBT este format din, in ordine, Spania, Germania, Canada, Cehia, Australia, Franta, Marea Britanie, Argentina, Italia si Filipine, in timp ce clasamentul tarilor aflate la polul opus, unde persoanele gay nu sunt tolerate, cuprinde state precum: Nigeria, Iordania, Senegal, Uganda, Ghana, Egipt, Tunisia, Indonezia, Teritoriile Palestiniene si Kenya.

O statistica din 2011 arata ca, in SUA, de exemplu, circa 8 milioane de adulti se declara a fi gay, lesbiene sau bisexuali, adica 3,5% din populatia adulta.

Ziare.com a stat de vorba cu un tanar "sarbatorit" in aceasta zi. Sarbatorit nu pentru ca si-ar fi dorit, pentru ca orientarea sa sexuala nu s-a modelat in timp, asa cum unii cred, fiind un dat, dupa cum declara el. E vorba de Florin, un programator de 25 de ani, care traieste in Capitala, caruia faptul ca e diferit ii aduce cel putin un avantaj: "ma face mai tolerant, pot intelege mai bine si sa empatizez mai usor cu alte minoritati".

Cei care ar vrea sa-i spuna vreo "doua vorbe de duh", homofobilor, Florin le transmite un singur lucru: "aveti prea multe frici irationale". In rest, deloc pesimist sau pregatit sa loveasca in stanga si-n dreapta, asa cum se intampla cu cei incoltiti, Florin e de parere ca "romanii sunt pregatiti de multe, dar inca nu si-au dat seama".

Cat la suta din anturajul tau iti stie orientarea sexuala?

70%.

Sunt multi cei pe care i-ai pierdut odata ce i-ai anuntat?

Au fost prieteni pe care i-am pierdut, dar mai degraba pentru ca nu am mai vrut eu sa mai interactionez cu ei. Nu erau deloc toleranti cu minoritatile, iar stereotipurile lor ieftine m-au facut sa prefer sa evit astfel de persoane.

Care a fost cea mai vehementa reactie?

Atat o sa spun, nu incerca sa ii spui cuiva care are peste 60-70 de ani despre orientarea ta sexuala. Prea multe dureri de cap si prea multe argumente irationale auzite intr-o singura conversatie.

Cum te afecteaza faptul ca ai o alta orientare sexuala fata de majoritate?

Consider ca ma face mai tolerant, pot intelege mai bine si sa empatizez mai usor cu alte minoritati.

Tu cum simti: orientarea ta sexuala este un dat sau s-a modelat si in functie de anturaj, educatie etc.?

Consider ca este un dat. Anturajul si educatia m-au ajutat sa ma inteleg mai bine si sa ma accept.

Ne poti spune daca esti gay sau bisexual?

Bisexual.

Cand ai stiut adevarul despre propria sexualitate?

Pe la vreo 11 ani nu eram sigur daca sunt gay sau bisexual. Pe la 15 ani mi-am dat seama.

Ai vrea sa le transmiti ceva homofobilor?

Aveti prea multe frici irationale.

La remarci precum: "Pai si cum faci copii, cum va inmultiti?" sau "Din cauza voastra o sa dispara specia umana" raspund: "Sa o luam logic. Tie iti plac tipii? Nu. Pai vezi, vei putea sa duci specia mai departe. 90% din populatie o sa faca la fel ca tine".

Consideri ca orientarea sexuala iti ingradeste cariera? Pana acum ai intampinat dificultati in acest sens?

Din fericire, pana acum nu am avut probleme in cariera pe baza orientarii sexuale.

Cum te vezi peste 10 ani (din punct de vedere familial)? Te vezi casatorit, cu copii?

Nu stiu daca as fi casatorit sau intr-un parteneriat civil. Ma vad cu doi sau trei copii simpatici.

Ai fi pregatit sa intemeiezi o familie alaturi de cineva de acelasi sex?

Daca persoana aia ar fi una cu care ma inteleg bine, suntem compatibili, as intemeia o familie cu cineva de acelasi sex.

Crezi ca romanii sunt pregatiti pentru asa ceva?

Consider ca romanii sunt pregatiti de multe, dar inca nu si-au dat seama.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#interviu bisexual Romania, #interviu gay Romania, #Coming Out Day, #gay Romania, #bisexuali Romania , #viata sexuala