Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dependenta sexuala - boala sau simplu exces?

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 00:03
8869 citiri
Dependenta sexuala - boala sau simplu exces?
Foto: Factroom

Psihologii definesc dependenta sexuala ca o deformare a starilor celor mai intime, prin instalarea obsesiei legate de sex, indiferent de moment, de starea de spirit sau de alte preocupari.

Desi suna destul de vag, exista cateva repere care puncteaza nu numai in ce consta dependenta, ci si vulnerabilitatile sale sau chiar starile maladive.

Sexul ca scop in sine, nu ca mijoc de a atinge scopul

Nefericirea acestor persoane este ca, in graba cu care isi urmaresc avide scopul, ele neglijeaza faptul ca natura a creat actul sexual cu scopul procreerii, fara sa neglijeze mijoacele, respectiv un ritual complex, incepand cu simpla mangaiere, continuand cu preludiul, cu fanteziile si finalizand lent cu actul sexual propriu zis.

A trece direct la actul sexual, uneori chiar prin violenta, nu este decat manifestarea brutala a obsesiei si dependentei sexuale.

Cel putin doua treimi din dependentii sexuali sunt barbati

Intrucat cercetari stiintifice in acest sens s-au facut abia in ultimii zece ani, nu se poate trage o concluzie clara daca faptul este de natura biologica, emotionala sau chiar sociala.

Cercetarea se vede ingreunata de faptul ca, la testare, barbatii isi recunosc dependenta atunci cand este cazul, spre deosebire de femei, care, din motive de jena, au tendinta de a o ascunde, ingreunand munca de cercetare, bazata pe sondaje, arata

Factroom.

Masturbarea este un mod de depedenta mascata

Masturbarea este cea mai grava manifestare a dependentei sexuale, intrucat ea ii da posibilitatea celui dependent sa faca uz de ea, practic, fara limite.

Daca n-ar exista acest risc, masturbarea n-ar trebui consideata un caz de dependenta. Dimpotriva, nimic n-ar scoate-o din limitele normalului, atata timp cat n-ar expune la abuz.

Relatia monogama

Prin monotonia ei, relatia monogama poate crea cadrul dependentei de sex, in doua feluri. Primul este acela ca partenerii, avandu-se permanent la dispozitie reciproca, pot practica relatia sexuala nelimitat si obsesiv.

Al doilea, mai delicat, porneste tot de la monotonie, din cauza careia poate aparea dependenta unuia dintre parteneri de un al treilea, care oferind o anumita diversitate devine "mai interesant" decat cel obisnuit.

Nu este o noutate, dar faptul produce prejudiciul cel mai greu pe care o astfel de dependenta il poate aduce relatiei monogame.

Violenta sexuala

Violenta sexuala este si ea tot o forma de dependenta, manifestata anormal, prin siluirea fizica sau morala a victimei.

Experienta a aratat de-a lungul timpului ca violenta sexuala nu trebuie considerata ca un accident, ci ca o practica, o cutuma devenita dependenta, ca orice viciu. Violenta, odata instalata, se manifesta oricand si oricum. Chiar si relatia sexuala dintre soti se poate manifesta violent.

Dependenta erotica

Este cea mai ciudata forma de dependenta. Ea nu se refera neaparat, sau nu totdeauna, la relatia sexuala, ci mai curand la legatura romantica, la dragoste si erotism.

Am putea aprecia ca poarta accente nobile, daca insistenta ei n-ar fi cu totul iesita din comun si daca cel atins de acest viciu n-ar avea pretentia prezentei permanente si chiar obositoare a partenerului, respectiv partenerei, indiferent daca au sau nu relatii sexuale propriu zise.

In loc de concluzie

Dependenta sexuala, sub orice forma, nu este o boala, dar este o stare anormala, care dauneaza echilibrului normal al sanatatii. De aceea, psihologii ii sfatuiesc pe cei care care se simt atinsi de simptomele respective sa nu aiba jena in a cere asistenta specialistului psiholog sau terapeut.

Asa cum aceasta stare paranormala are un mare numar de manifestari, are si un numar de mijloace pentru revenirea la o stare normala, capabila sa reinstaleze sanatatea fizica si mentala, in masura in care sunt afectate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#dependenta sexuala cauze, #dependenta sexuala solutii, #nimfomani simptome, #nimfomani adulter , #viata sexuala