Dupa actul sexual, e normal sa te apuce tristetea?

Joi, 19 Iulie 2012, ora 18:50
10178 citiri
Dupa actul sexual, e normal sa te apuce tristetea?
foto factroom

Dupa actul sexual, marea majoritate a barbatilor exteriorizeaza o stare de oboseala, anxietate si tristete. Observatia a facut-o pentru prima oara scriitorul roman Petronius Arbitrus si s-a transmis de-a lungul generatiilor, ca o constatare inexplicabila.

Explicatie insa exista, conform Factroom; medicina a studiat fenomenul si l-a gasit cat se poate de normal. Starea de oboseala, pe care scriitorul a numit-o tristete, desigur metaforic, este urmarea energiei consumate, a efortului finalizat cu eliminarea rapida a materialului seminal.

In schimb, efortul femeii, care are o participare adesea pasiva la actul sexual, este incomparabil mai mic, limitandu-se la miscarile corpului, adesea lente si mai mult cu caracter lasciv.

Ca urmare, dupa actul sexual, starea de spirit a partenerilor este diferita. In timp ce barbatul simte nevoia de odihna, de relaxare sau chiar de somn, femeia n-are vreo senzatie de epuizare si chiar, adesea, simte nevoia reluarii exercitiului sexual, care mai mult a stimulat-o decat a obosit-o.

Ar fi o eroare grava din partea femeii sa-si provoace partenerul pentru reluarea partidei, dupa cum ar fi o greseala din partea barbatului sa-si forteze organismul, pentru a-i dovedi partenerei pana unde boate merge el cu barbatia.

Corect pentru amandoi este sa-si acorde un timp de relaxare, fara excitare sexuala, de cel putin doua ore, chiar daca barbatul se simte oarecum revigorat dupa cinci sau zece minute.

Revenirea este iluzorie. Mecanismul sexual ar fi capabil sa functioneze din nou, dar echilibrul energetic nu este complet restabilit, iar suprasolicitarea va produce cu siguranta o stare de epuizare mult mai accentuata decat cea de dupa prima partida, iar perioada de revenire va fi mai lunga si mai obositoare.

Pana la inceputul acestui secol, nu se stia prea bine ce se intampla in creier in timpul actului sexual. Primele cercetari le-a facut, in 2005, dr. Gert Holstege, de la Universitatea din Groningen, Olanda, care a reusit sa scaneze creierul barbatilor si al femeilor, in timpul orgasmului. Folosind tomografia cu pozitroni, el a observat, printre alte modificari, scaderea potentialului unor stimuli care stapanesc sentimentul de frica si de anxietate.

Observatia este importanta intrucat, in ultimul timp, au aparut potentiatori ai capacitatii sexuale barbatesti - in general, preparate naturiste - meniti sa sustina reluarea actului sexual "inca o data" si "iarasi". Este sigur ca, daca efectele scontate se produc asa cum pretinde publicitatea, efectul asupra organismului poate fi nu numai nociv, ci chiar devastator, intrucat tulbura echilibrul natural.

Se pare ca trebuie sa lasam lucrurile asa cum le-a randuit natura, in care sens tot latinii ne-au lasat un proverb, asupra caruia putem medita: "Omne animale mesaj coitum triste praeter gallum mulieremque". Pe romaneste spus, "orice animal este trist dupa sex, cu exceptia cocosului si a femeii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#tristete act sexual, #refacere organism act sexual, #tristete dupa sex , #viata sexuala