Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fara sex, va rugam! Dezvaluirile unor asexuali

Joi, 19 Martie 2009, ora 12:27
11385 citiri
Fara sex, va rugam! Dezvaluirile unor asexuali
Andy Holland

Exista o categorie de oameni privita cu nedumerire, interes, dar si cu neincredere, toate in acelasi timp. Este vorba despre asexuali, de neinteles pentru persoanele considerate normale.

Dar ei exista. La fel cum, in urma cu 100 de ani, erau priviti homosexualii. Intelesi nu tocmai pe deplin in prezent, ei au reusit sa se faca auziti.

Incet-incet, si asexualii se ridica si vorbesc, pentru a ne ajuta sa-i intelegem si, uneori, sa se inteleaga chiar pe ei insisi. The Independenta intervievat doua persoane care se identifica cu asexualii, pe Andy Holland si pe Tessa Barratt.

A facut sex, dar nu mai simte nevoia

In ciuda particularitatii sale, Andy, in varsta de 21 de ani, este un tanar fericit. Este student, ii place sa socializeze, dar pur si simplu nu e atras de femei. Nici de barbati. De fapt, nu este deloc atras de ideea de a face sex. Asta, chiar daca a incercat.

In urma cu un an, era implicat intr-o relatie cu o fata. Asta chiar daca nu-si aminteste sa fi simtit vreun pic de atractie sexuala intreaga copilarie si adolescenta. Ajuns in aceasta relatie comfortabila, s-a gandit ca urmatorul pas firesc ce trebuie facut este sexul. Zis si facut. Doar ca pentru Andy nu a insemnat mare lucru.

"Intr-adevar, e amuzant, chiar placut", a recunoscut studentul la Warwick University, care a simtit imediat ca nu e ceva fara de care n-ar putea trai. "Daca se intampla, se intampla. Imi place sa joc golf, dar daca n-as mai juca niciodata, nu mi-ar pasa", a explicat el.

El a povestit reporterilor si motivul pentru care a ajuns in pat cu prietena sa de atunci: a crezut ca daca incearca, isi va pune hormonii in miscare. "Am crezut ca sexualitatea din mine va inflori", a marturisit el, dar acest lucru nu s-a intamplat, desi a repetat experienta.

Dupa cateva luni, Andy a pus capat relatiei, asteptarile lui si ale prietenei sale, cel putin pe plan sexual, necoincizand.

Pentru ca recunoaste ca nici el nu se poate intelege pe deplin, a decis sa-si faca analizele, in speranta ca doctorii vor descoperi o hiba. A pus lipsa sa de interes sexual pe seama nivelului scazut de testosteron, mai ales dupa ce a vazut ca si barba se incapatana sa-i creasca.

Analizele au aratat insa ca testosteronul era la locul lui si nimic nu era in neregula. Tanarul nu era nici macar deprimat, aceasta stare putand explica, macar partial, lipsa de apetit sexual.

Da, uneori, si asexualii se masturbeaza!

Un alt exemplu este Tessa Barratt, o tanara de 22 de ani, care nu-si aminteste sa fi facut, in intreaga ei existenta, vreo pasiune decat pentru robotii din Transformers. In camera virginei n-ai sa gasesti papusi sau postere, ci roboti.

E greu sa-mi imaginez ce m-ar putea impinge sa fac sex. Nu mi-e teama de sex, este doar ceva ce nu vreau sa fac. De aceea, probabil, ador lumea SF si robotii Transformers, pentru ca toate acestea nu au nicio legatura cu sexul".

"Unii oameni gasesc conceptul de asexual atat de dificil de inteles. Ei nu pot concepe cum poti fi o fiinta umana si, totusi, sa nu vrei sa faci sex". Si lucrurile devin cu atat mai dificile cu cat este adusa in discutie autostimularea.

Prima intrebare adresata Tessei, cand a filmat pentru un documentar BBC despre asexuali, a fost daca cei ca ea se masturbeaza. Raspunsul, care a nedumerit si mai mult audienta, a fost "Da, cei mai multi fac asta".

Si acest lucru se intampla pentru ca, de cele mai multe ori, exista o pornire sexuala. Ce ii diferentiaza pe asexuali de restul oamenilor, considerati normali, este faptul ca libidoul este disociat de atractia sexuala. Cu alte cuvinte, aceasta din urma nu exista. A avea porniri sexuale nu inseamna a vrea sa faci sex, dupa cum a explica tanara.

Tessa recunoaste ca multi dintre cei care se considera asexuali au ajuns in stadiul acesta din cauza fobiei fata de sex, cauzata de diferite traume, agresiuni etc. Ea afirma, insa, ca nu e si cazul ei.

Mai multi decat ne-am putea imagina

Exista mult mai multe persoane ca Andy si Tessa decat ne-am putea imagina. Un studiu realizat in 1994 a scos la ivala faptul ca 1,05% dintre respondenti nu simtisera niciodata atractia sexuala.

In urma cu 50 de ani, pionierul in cercetarea sexuala Alfred Kinsley a realizat un studiu in care subiectii barbati si-au notat orientarea sexuala de la 0 la 6, 0 reprezentand pe deplin homosexualitatea, iar 6, heterosexualitatea. Totusi, a notat 1,5% dintre barbatii intervievati cu X, acestia reprezentand indivizi fara orientare sexuala, nici homosexuali, nici heterosexuali, pur si simplu neinteresati de sex.

In cifre

- In lucrarea sa, "Comportamentul sexual al femeilor", Kinsley remarca faptul ca 19% dintre femeile nemaritate au un comportament care ar putea trada asexualitatea.

- Un studiu realizat in SUA concluzioneaza ca 33,57% dintre asexuali au probleme cu increderea in propria persoana.

- In 1994, un studiu realizat in Marea Britanie a relevat ca 1% din populatie nu a simtit niciodata atractie sexuala pentru cineva si ca proportia femeilor asexuale este mai mare decat cea a barbatilor.

- Un studiu realizat de Playboy in 1982 a concluzionat ca 2% dintre respondenti, cititori ai revistei pentru adulti, sunt asexuali.

- Posibilele cauze ale asexualitatii sunt predispozitia genetica, dezechilibrul hormonal sau experientele suferite in copilarie.

- Grupul persoanelor asexuale de pe Facebook numara 585 de membri

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#asexual, #comportament, #lipsa atractiei sexuale, #porniri sexuale , #viata sexuala