Ziare.com

Frigiditatea feminina - o boala, un moft sau o stare anormala?

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 18:07

   

Frigiditatea feminina - o boala, un moft sau o stare anormala?
Din capul locului chiar si sexologii francezi dau raspunsuri echivoce la o intrebare fundamentala: Ce este frigiditatea, in fond? Este lipsa dorintei sau este lipsa placerii?

Daca este vorba de amandoua, cazul nu poate fi transat decat la medic, dupa un examen atat psihiatric, cat si anatomo-fiziologic. Daca nu, problema poate fi privita sub foarte multe aspecte.

Cert este ca incidenta frigiditatii feminine este incomparabil mai mare decat cea a impotentei masculine, ceea ce trimite cauzele mai curand in domeniul emotional sau de conjunctura, decat spre anomaliile organice, cand numai medicul poate spune daca e ceva de facut.

Merita semnalate cateva din cauzele frecvente ale lipsei apetitului sexual - a dorintei - intalnita mai frecvent decat pare. Literatura de specialitate enumera o serie de cauze considerate clasice:

Cazuri si cazuri

Lipsa de afectiune fata de un partener impus de parinti sau ales din interes este una din cauzele cele mai frecvente ale frigiditatii, dar si ale infidelitatii.

Lipsa unui preludiu insuficient sau necorespunzator, de care se face vinovat, in principal, barbatul. Zic, in principal, pentru ca o femeie cu rafinament il poate stimula cu succes, spre fericirea amandurora.

Performanta nesatisfacatoare a partenerului, in general, prin indeplinirea actului sexual "in graba" sau ca pe o cutuma familiala.

Starea de somnolenta, de insomnie, de obseala sau durerile de cap la oricare dintre parteneri.

Probleme de natura ginecologica: infectii, rani dureroase, modul brutal de a actiona al partenerului.

Deloc neglijabila este situatia cand partenera mai are si un alt partener, pe care il prefera. Nimic nu inhiba mai rau decat sexul facut "pentru ca n-am incotro". Gandul la celalalt partener inhiba totdeauna.

Sentimentul de repulsie fata de actul sexual, cauzat de inhibitii sau tabuuri personale.

Experienta traita in trecut, urmarea unui act de viol sau de incest.

Sentimentul de desconsiderare fata de un partener cu porniri violente, aflat in stare de ebrietate sau drogat.

Incercarea sau chiar impunerea de catre partener a unor acte perverse, neacceptate de partenera.

Sentimentul ca partenerul indeplineste actul sexual ca un fel de obligatie sau o distractie.

Exista remedii?

Cunoscuta scriitoare George Sand a facut o remarca foarte lapidara: "Daca barbatul nu te satisface, nu exista remediu. Exista numai alt barbat". O mare scriitoare nu trebuie contrazisa, dar nici preceptele cercetarilor moderni nu merita calcate in picioare.

Cel mai simplu remediu este consultarea unui specialist. Femeia care roseste la gandul ca se duce la specialist pentru asa ceva are motive sa reflecteze la gandul ca a devenit frigida tocmai pentru ca roseste. Cand faci sex nu rosesti.

Daca, insa, doamnei i se pare ca este inhibata chiar prin felul ei de a fi, nu strica sa incerce unele tratamente naturiste ca: turniera aphrodisiaca, gentiana lutea (ghintura galbenna), smilax ornata (sarsaparilla). Toate au capacitatea de a spori nivelul de hormoni sexuali, stimuland totodata si apetitul sexual.

Daca, insa, doamna stie ca are la baza o stare de depresie si anxietate, poate incerca John's Wort (o varietate de sunatoare) sau passiflora.

Se iau sub forma de ceai sau casete, efectul nefiind imediat, ci in timp, dupa o cura de una sau doua saptamani, urmand instructiunile inscrise pe prospecte.

Sunt de notorietate tratamentele homeopate, luate cu regularitate, in intervalul prescris de specialist.

Ultima solutie

Daca niciuna din solutii nu-si face efectul, consultul medical devine obligatoriu pentru a ajunge la o viata normala. Medicul va arata ce-i de facut sau va explica de ce nu exista solutie - intrucat, desi nu vreau sa descurajez pe nimeni, stiu ca se intampla si asta.

Daca nici medicul n-are rezolvare, nu-mi dau seama in ce masura solutia scriitoarei George Sand poate ajuta la ceva sau daca merita incercata. Oricum, contraindicatii nu sunt.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5808 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...fara postarea surselor ... sunt doar simple opinii

... si eu citisem doua articole si studii din Franta referitor la acest aspect, ..., unul din studii era bazat pe un experiment efectuat asupra barbatilor, urmand o modelare in cazul femeilor, cel de al doilea se referea la stare ciudata a unor femei care izbucnesc in plans... detalii pt interesati gasiti pe net.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor