Heterosexual sau homosexual? Scara care schimba tot ceea ce stiam despre orientarea sexuala

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 09:29
17270 citiri
Heterosexual sau homosexual? Scara care schimba tot ceea ce stiam despre orientarea sexuala
Poza: Life Love Shopping

Toti ne declaram fie hetero sau homosexuali. Dar daca adevarul este de fapt undeva la mijloc?

In anii '40 - '50 ai secolului trecut, biologul american Alfred Kinsey isi extindea cercetarea in zona sexualitatii umane, in incercarea de a stabili cat este de atrasa o persoana de indivizi de acelasi sex sau de sex opus, pe o scara de la 0 la 6.

Cu alte cuvinte, Scara Kinsey stabileste cat este de homosexual sau de heterosexual un om. Evaluarea orientarii sexuale se face in baza unor intrebari, iar raspunsurile oferite de un individ pot varia de-a lungul existentei sale.

Cum arata scara lui Kinsey

Astfel, conform cercetatorului Alfred Kinsey o persoana nu poate fi identificata ca fiind exclusiv heterosexuala si multi oameni au o mai mare sau mai mica predispozitie de a fi atrasi si de persoanele de acelasi sex.

In 1948, impreuna cu Wardell Pomeroy si Clyde Martin, Alfred Kinsey a inceput sa intervieveze mai multi subiecti. Asa a ajuns la concluzia ca, desi cei mai multi s-au declarat a fi exclusiv heterosexuali, raspunsurile lor tradau, pe alocuri, o oarecare atractie fata de persoanele de acelasi sex.

"Barbatii nu se impart in doua categorii: homosexuali si heterosexuali. Lumea nu este impartita in capre si oi", scria Kinsey in introducerea cartii sale despre sexualitatea umana, in care el si colegii sai gaseau ca fiind problematic modul transant in care orientarile sexuale erau impartite.

Alfred Kinsey critica faptul ca societatea a facut aceasta impartire si ca, mai mult, a asociat orientarile sexuale cu ideea de "normal" sau de "anormal", de "imoral" sau "moral".

La momentul realizarii studiului, Alfred Kinsey puncta faptul ca majoritatea subiectilor intervievati se situeaza pe treptele intermediare ale scarii sale, adica intre 1 si 5, in sensul ca au manifestat atractie fata de persoane de acelasi sex de-a lungul vietii.

Scara lui Klein, "urmasul" lui Kinsey

Cercetarea lui Kinsey a fost ulterior preluata si dezvoltata de cercetatori precum Fritz Klein.

Acesta din urma a sustinut ca in cazul fiecarei persoane exista sapte variabile care compun orientarea sexuala: atractie sexuala (A), comportament sexual (B), fantezii sexuale (C), preferinte emotionale (D), preferinte sociale (E), stil de viata homosexual/heterosexual (F) si modul in care se identifica individul (G).

Fiecareia dintre aceste componente ii corespund trei zone temporale: trecut, prezent si viitor.

In functie de raspunsurile oferite la intrebari legate de cele 7 categorii (de la A la G) pentru fiecare indice temporal (trecut, prezent si viitor), cercetatorii pot afla cat de predispusa este o persoana catre homosexualitate sau heterosexualitate.

Spre deosebire de predecesorul sau, Fritz Klein abordeaza variatiile de orientare sexuala mai mult din perspectiva temporala.

Dincolo de cercetarile stiintifice si de teoriile care circula in jurul notiunii de orientare sexuala, predispozitia cuiva de a fi atras mai mult sau mai putin de persoanele de acelasi sex nu poate fi cuantificata decat daca individul vorbeste in mod deschis si sincer despre aceste lucruri.

Citește și:
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi seară, 29 septembrie, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin...
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost președinte al PNL, consideră că Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ”din iniţiativa...