Pastila anticonceptionala implineste 50 de ani

Duminica, 09 Mai 2010, ora 16:27
1616 citiri
Pastila anticonceptionala implineste 50 de ani

Duminica, 9 mai, se implinesc 50 de ani de la anuntul de introducere pe piata a pastilei contraceptive, considerate azi drept una dintre cele mai mari inventii ale secolului trecut.

O viata fara "pastila" pare de neimaginat azi pentru femeile tinere, care se folosesc de ea pentru a tratat acneea, a scapa de ciclul menstrual, a-si imbunatati dispozitia, si evident, pentru a evita sarcinile nedorite. Ele ar fi insa surprinse sa afle, comenteaza AP, cat de greu le-a fost oficialilor americani sa anunte aparitia pe piata a primelor contraceptive orale in urma cu 50 de ani.

"Propriile noastre idei despre moralitate nu au nimic de-a face cu cazul", declara in 1960, John Harvey, de la Administratia pentru Alimente si Medicamente.

Lumea s-a schimbat, insa este discutabil ce rol a a jucat in aceasta schimbare pastila de control al nasterilor. Unii experti sunt de parere ca pastilei i se acorda prea multa importanta, in timp ce altii dau vina pe ea pentru revolutia sexuala. Pana la urma, sexul in afara casatoriei nu era o noutate in 1960.

Anticonceptionalele scad apetitul sexual al femeilor

Potrivit AP, pastila contraceptiva a schimbat cu siguranta raportarea la sex, oferindu-le femeilor mai mult control asupra fertilitatii, si implicand pentru totdeauna din acel moment doctorii in problema controlului nasterilor.

Unele lucruri nu s-au schimbat, astfel incat o pastila pentru barbati, cu efect contraceptiv pentru partenerele lor, este inca in stadiul de proiect.

In SUA, "pastila" a devenit metoda favorita de control al nasterilor pe segmentul metodelor care nu implica actiuni ireversibile, cum ar fi sterilizarea, care conduce in topul metodelor contraceptive per ansamblu.

Astfel, in prezent, aproximativ o treime din americancele care doresc sa evite sarcini nedorite apeleaza la pastila contraceptiva.

"In 2008, americancele au cheltuit peste 3,5 miliarde de de dolari pentru pastile contraceptive", explica Andrea Tone, profesoara la McGill University, din Montreal, subliniind ca piata contraceptivelor a evoluat in 50 de ani de la un singur brand la peste 40 de branduri diferite.

Se vor crea anticonceptionale masculine

In anii 60, antropologul Ashley Montagu afirma ca pastila contraceptiva era la fel de importanta ca descoperirea focului. S-a dovedit insa ca ea nu a oferit solutia la suprapopulare, razboi si saracie si nici nu a salvat in toate cazurile mariaje.

Pastila contraceptiva este asociata de obicei cu miscarile femeilor din anii '70. Cu toate acestea, cele doua feministe care s-au aflat la originea aparitiei pilulei, oferind ideii sclipirea intelectuala si sustinerea financiara, s-au nascut cu un secol mai devreme, in deceniul opt al secolului al XIX-lea.

Aproximativ jumatate din sarcinile femeilor americane sunt neintentionate, iar dintre acestea, jumatatea se sfarsesc prin avorturi, sustine Guttmacher Institute, o organizatie cu traditie in inregistrarea numarului de avorturi.

La inceputul existententei sale, pastila, care continea o cantitate cu mult mai mare de hormoni decat in prezent, le-a adus in conflict pe mame si pe fiice. Femeile maritate au solicitat pastila imediat ce a aparut pe piata, ceea ce a facut ca in doi ani de la aprobarea sa, peste un milion de femei sa apeleze la ajutorul ei. Pe de alta parte, aceleasi femei nu isi doreau ca fiicele lor necasatorite sa apeleze si ele la pastilele contraceptive.

O schimbare importanta de mentalitate legata de introducerea pastilelor contraceptive este legata de publicitate. Femeile cu varste de peste 20 de ani din ziua de azi au vazut reclame la anticonceptionale aproape intreaga lor viata, in conditiile in care prima reclama la anticonceptionale dintr-un magazin a aparut in 1992.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#aniversare anticonceptionale, #pastile anticonceptionale, #anticonceptionale SUA , #viata sexuala