Prietenia in cuplu - ajuta sau inhiba sexualitatea?

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 21:06
4557 citiri
Prietenia in cuplu - ajuta sau inhiba sexualitatea?

Iubiti, dar si prieteni? Da, este posibil, iar aceasta situatie se intalneste frecvent in cazul cuplurilor solide. Psihologii au incercat sa afle in ce masura prietenia in cuplu influenteaza sexualitatea.

Nietzsche spunea ca "un barbat cu vocatia prieteniei are mari sanse sa-si gaseasca o sotie de calitate, deoarece o casatorie fericita se bazeaza pe vocatia prieteniei". Iata ca spusele filozofului sunt confirmate si de psihologi, aflam din Psychologies.

In relatiile in care exista o dragoste adevarata, cu timpul se tese si o legatura afectiva puternica. Apar complicitatea, increderea in celalalt, confidentele, solicitarea de sfaturi, iar toatea acestea sunt caracteristice prieteniei. Legatura dintre cei doi devine si mai puternica.

Dar ce se intampla cu sexualitatea? Mai multa prietenie inseamna si sex mai putin?

La inceputul fiecarei relatii, pasiunea fizica este foarte puternica si ne domina. Foarte multi raman cu nostalgia acestei perioade in care dorinta sexuala era foarte puternica.

Insa psihologii ne avertizeaza ca nu trebuie sa confundam aceasta stare cu dragostea adevarata. Aceasta frenezie a inceputului este foarte solicitanta si nu se poate rezista foarte mult intr-o asemenea stare de euforie. Relatia trebuie sa evolueze, sa se maturizeze, fiecare dintre cei doi trebuie sa-si gaseasca linistea si stabilitatea de care are nevoie.

Cand devin indragostitii prieteni

Acest lucru nu inseamna ca dorinta sexuala dispare. Insa se creeaza conditiile pentru ca relatia sa evolueze si din punct de vedere afectiv.

Pasiunea obsesiva se estompeaza pentru a trece in normalitate, iar aparitia prieteniei in cuplu, cu tot ceea ce presupune ea, este salutara. Comunicarea, intelegerea si cunosterea celuilalt, sinceritatea, ajutorul, respectul sudeaza foarte mult un cuplu.

Mai importanta pentru femei

Psihologul francez Catherine Bensaid spune ca prietenia in cuplu este apreciata in special de femei, deoarece in cazul acestora siguranta si legatura afectiva puternica cu partenerul potenteaza si sexualitatea: "Exista o doza de violenta in actul sexual. Pentru femei este important sa se simta in siguranta, sa nu aiba sentimentul ca se abuzeaza de ele. Increderea in partener le ajuta sa se lase in voia placerii".

Acelasi psiholg spune ca exacerbarea sexualitatii in zilele noastre poate induce o stare de tensiune in relatie: "Exista cupluri care vin ingrijorate ca nu mai fac dragoste in fiecare zi. Scopul este de a trai in armonie, nu de a face dragoste in fiecare zi. Cei care sunt apropiati afectiv si stiu sa comunice isi traiesc si sexualitatea in armonie, fara frustrari si fara norme impuse", spune Catherine Bensaid.

"Prietenie multa, sex putin" reprezinta o prejudecata. Intr-un cuplu reusit, bucuria si satisfactia prieteniei nu exclud placerea de a face dragoste. "Noi traim mai mult in picioare decat culcati", spune ironica Catherine Bensaid, completand: "si trebuie sa invatam sa ne comportam in cuplu si ca iubiti, si ca prieteni, si ca parinti, si ca rude. Prezenta prieteniei nu reprezinta nicidecum pierderea dragostei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#prietenie cuplu, #prietenie sex cuplu, #iubiti prieteni , #viata sexuala