Romania are cea mai ridicata rata de avort din Europa

Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 17:39
9853 citiri
Romania are cea mai ridicata rata de avort din Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania are cea mai ridicata rata de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de nasteri, ceea ce inseamna ca aproape jumatate din copiii conceputi sunt avortati.

Este o rata de peste doua ori mai mare decat media Uniunii Europene.

Datele apar intr-un raport din 2012 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, citat intr-o dezbatere pe tema optiunilor contraceptive disponibile in prezent.

Totodata, Romania inregistreaza si cea mai mare rata a mortalitatii materne: 27 decese la 100.000 de nasteri.

In ceea ce priveste rata sarcinilor in randul adolescentelor, intr-un studiu realizat de Institutul National de Statistica in perioada ianuarie 2012 - martie 2013, se arata ca, pe segmentul de varsta cuprinsa intre 15-19 ani, au fost inregistrate 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales sa intrerupa sarcina.

"Statisticile alarmante sunt confirmate de reticenta femeilor din Romania de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arata ca un sfert dintre romance nu se adreseaza medicului ginecolog decat atunci cand resimt diverse simptome suparatoare sau cand suspecteaza o sarcina, iar peste 20% nu obisnuiesc sa mearga la controale ginecologice anuale.

Cauza principala a acestui dezinteres este lipsa educatiei sexuale cu privire la importanta controlului ginecologic si necunoasterea faptului ca peste 95% dintre problemele depistate in cadrul examinarilor medicale sunt tratabile", declara prof. univ. dr. Monica Cirstoiu, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Care sunt cele mai folosite metode contraceptive

La nivel mondial, existau 11 metode contraceptive aprobate, iar incepand cu anul 2015, Asociatia Europeana a Medicamentelor (EMA) a aprobat cea de a 12-a metoda, contraceptia orala combinata in regim extins de administrare.

Conform datelor existente, peste 60% dintre femeile care practica contraceptia folosesc in mod curent metode nepermanente, in principal metode hormonale (pilula traditionala, plasturele, implantul, injectia, inelul vaginal, contraceptia orala in regim extins de administrare), dispozitive intrauterine si prezervative.

Restul se bazeaza pe sterilizare feminina sau masculina.

Pilula anticonceptionala ramane totusi cea mai utilizata metoda contraceptiva din prezent. Aceasta ofera, pe langa eficacitate contraceptiva, beneficii noncontraceptive precum diminuarea simptomelor premenstruale si menstruale (dureri de cap, dureri pelvine, balonare, edeme etc.).

Educatia sexuala si contraceptiva incepand cu varsta de 7-9 ani a copiilor, constientizarea tuturor metodelor contraceptive si recomandarea personalizata a acestora de catre medicul specialist reprezinta solutiile propuse de catre medicii ginecologi pentru a reduce semnificativ rata avorturilor in Romania, pentru a asigura o viata sanatoasa si a imbunatati starea de bine a femeilor.

Citește și:
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#avort romania , #viata sexuala