Stapanim instinctul sexual, sau ne stapaneste el pe noi?

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 12:06
11155 citiri
Stapanim instinctul sexual, sau ne stapaneste el pe noi?

Nu incape indoiala ca instinctul sexual stapaneste in mod absolut majoritatea fiintelor vii. De cele mai multe ori, obiectul satisfacerii sexuale nici macar nu este selectionat. Masculul nu-si alege femela si nici ea pe el.

Instinctul sexual si perioada de rut

Fluturele fecundeaza cateva femele la rand, in timp scurt si fara a le selectiona. Vrabioiul emite anumite sunete in fata stolului de vrabii, pana cand una din ele se apropie, atrasa de glas si il urmeaza, pana la implinirea actului sexual.

In majoritatea cazurilor, actul sexual este impulsionat exclusiv din instinct, este executat aproape impersonal, iar partenerii se abandoneaza unul pe altul de indata ce actul impreunarii s-a incheiat. Poate nu se vor mai revedea niciodata.

Sub acest aspect, majoritatea fiintelor vii, intr-o anumita perioada a anului denumita perioada de rut, sunt stapanite de instinctul sexual si actioneaza ca atare numai sub impuls. Interesul lor pentru mancare, somn sau odihna este aproape abandonat.

Pasiunea si afectiunea sunt insasi viata erotica

La om, hormonii sexuali determina erotizarea sistemului nervos central, capabil sa selectioneze nu numai partenerul, ci si momentul jocului erotic, in corelare cu factorii sociali, de mediu, de familie, si cu principiile morale.

La om, nu exista perioada de rut; sexualizarea se imbina cu viata erotica, cu pasiunea, cu afectiunea - afirmate foarte putin sau chiar deloc la alte fiinte.

In timp ce animalele sunt facute de natura sa fie stapanite in anumite perioade de instinctul sexual, natura l-a facut pe om sa-si stapaneasca el dorinta sexuala, intr-un cadru care la alte fiinte adesea nu exista: individualizarea partenerilor.

Ca urmare, indeplinirea actului sexual fara o selectie prealabila a partenerilor inseamna nimic mai mult decat coborarea valorii umane la conditia animaliera.

Putem spune fara gres ca, in timp ce la majoritatea fiintelor, actul sexual este rezultatul exclusiv al instinctului, la om el este consecinta filtrarii elementului instinctiv prin sistemul nervos, in concordanta cu elementele afective.

Sub acest aspect, omul nu este stapanit decat in parte de instinctul sexual, pe care il stapaneste el, in cea mai mare masura, poate chiar mai mult prin afectiune, decat prin instinct.

La animale nu exisa prostitutie

N-ar trebui sa ne falim prea mult cu o anumita superioritate in fata altor fiinte, dar nici nu putem trece cu vederea faptul ca, daca Romeo si Julieta ar fi fost stapaniti numai de instinct, si-ar fi consumat rapid actul sexual in scena balconului, iar restul tragediei nu ar mai fi avut loc.

Pe de o parte, asemenea comparatie frizeaza derizoriul, dar, pe de alta parte, ajuta sa asezam omul exact la locul pe care natura i l-a harazit in complicatele raporturi dintre indivizii de sex contrar.

Fireste, n-ar trebui sa ne grabim, asezand omul pe piedestalul sublimului, iar pe animal in gloata cu simturi atrofiate. Dimpotriva, atrofierea simturilor nu este straina unei societati unde a triumfat de milenii si mai triumfa inca, prostitutia.

Este aceasta o intoarcere la faza animaliera? In nici un caz: la animale nu exista prostitutie. Motorul raportului lor sexual nu este schimbul unui beneficiu. Este placerea reciproca, sau, cel mult, violarea celui slab de catre cel puternic.

Astfel, in timp ce toate celelalte fiinte vii, in actul lor sexual, sunt stapanite exclusiv de instinct, singur omul stie sa-si stapaneasca instinctul.

El o face fie din nobile sentimente romantice, fie din meschine interese condamnate de societate - dar acceptate tacit - fie din ratiuni sociale, interese materiale, perversiuni sau prejudecati inexistente in zona animaliera.

Culmea sexului: "insula placerilor"

Toate acestea omul le face daca vrea. Daca nu doreste si tanjeste spre libertatea absoluta, are deschisa calea libertinajului sexual. Civilizatia a avut grija sa-i gaseasca si acestuia un statut aproape oficial, etichetat cu sintagma turistica "insula placerilor".

Practicantii libertinajului absolut pretind a fi gasit forma cea mai evluata a societatii, eliberata de orice constrangeri si, in entuziasmul lor, nu observa cat de mult se apropie de viata fluturilor si a vrabioilor, despre care vorbeam la inceput.

S-ar putea sa nu fie nimic rau in asta. Singura intrebare pe care mi-o pun este daca libertinajul sexual este insasi libertatea sau numai constrangerea de a te supune unei anumite libertati. Raspunsul la aceasta intrebare nu cred ca-l va gasi cineva candva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#instinct sexual, #sex animale oameni, #instinct sexual om, #prostitutie, #animale instinct sexual , #viata sexuala