Ziua mondiala a contraceptiei - Romania, campioana la avorturi

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:57
4039 citiri
Ziua mondiala a contraceptiei - Romania, campioana la avorturi
Foto: Ruthblog

Din initiativa unor organizatii nonguvernamentale, in anul 2007 a fost declarata ca Zi Mondiala a Contraceptiei data de 26 septembrie a fiecarui an. Campania se adreseaza tuturor barbatilor si femeilor de varsta fertila si are ca scop informarea cu privire la procedeele moderne pentru reducerea numarului de sarcini nedorite.

Initiatorii nu au avut in niciun caz intentia de a incuraja reducerea nasterilor, ci numai evitarea consecintelor unor asemenea nasteri, precum si reducerea sau chiar eliminarea situatiilor cand femeile recurg la avort.

Organizatia Mondiala a Sanatatii constata ca, desi metodele contraceptive sunt astazi la indemana tuturor, din lipsa de informare se mai inregistreaza inca un numar mare de nasteri nedorite si foarte multe avorturi.

60% dintre adolescentele active sexual nu au folosit niciodata contraceptive

Conform datelor UNICEF, 60% din adolescentele aflate la varsta de 15-19 ani, active sexual, nu au folosit niciodata metode contraceptive, desi de cele mai multe ori nu sunt pregatite inca din nici un punct de vedere sa devina mame, informeaza Inoniac.

Procentul este chiar mai ridicat in tarile africane si asiatice, unde de altfel nasterile nedorite determina o rata ridicata a pruncuciderior, dar si a mortalitatii infatile, mai ales in situatia cand familia copilului nu are nici mijloacele materiale, nici conditiile sociale sa se ocupe de intretinerea si cresterea lui.

Cea mai mare rata a avorturilor din Europa se inregistreaza in Romania

In prezent, cea mai mare rata a avorturilor din Europa se inregistreaza in Romania, numarul lor fiind 480 pentru fiecare 1.000 copii nascuti vii, procentul fiind dublu fata de media Uniunii Europene.

OMS acorda o atentie deosebita planificarii familiale, o notiune necunoscuta in trecut, aparuta abia in secolul XX. Este un procedeu neglijat adesea de cupluri, care, "in caz de accident", recurge la avort.

Avortul, insa, in afara riscurilor obisnuite pe care le incuba orice interventie chirurgicala, mai prezinta doua riscuri majore, peste care adesea se trece cu vederea: acela de a nu mai putea avea o sarcina in viitor si acela de se expune la un cancer uterin.

Specialistii apreciaza ca, in urmatorii 20-30 de ani, urmare a actiunilor de informare, planificarea familiala va deveni un procedeu generalizat in multe tari ale lumii, iar avortul va fi o simpla amintire neplacuta, cu exceptia cazurilor cand se impune din considerente medicale.

Va ramane totusi deschis acest capitol in unele tari, ideosebi africane si asiatice, unde traditiile locale sau chiar legislatiile interzic cotraceptia si cu atat mai mult avortul.

Generatia tanara poate nu stie ca amandoua erau interzise si in Romania, fiind aspru pedepsite de lege pana in decembrie 1989. Conform legislatiei de atunci, cine era prins la frontiera aducand in tara o "pastila" sau un prezervativ risca 3 ani de inchisoare, iar medicul care sa incumeta sa faca un avort risca 10 ani. Bineinteles, cu executare - pe atunci alta varianta nu exista.

Victor Pitigoi

SURSA:

http://www.infoniac.ru/events/Vsemirnyi-den-kontracepcii.html

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...