Superstiții de Sfântu Dumitru, patronul păstorilor. Detaliul care dezvăluie cât de geroasă va fi iarna

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 05:18
6076 citiri
Superstiții de Sfântu Dumitru, patronul păstorilor. Detaliul care dezvăluie cât de geroasă va fi iarna
Sfântul Dumitru FOTO / captură video Youtube Gabriel Merișescu

Creștinii îl sărbătoresc pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru, protectorul păstorilor. Tradiția populară spune că în această zi căldura intră în pământ.

În popor, Sfântul Gheorghe ”încuie” iarna pe 23 aprilie, iar Sfântul Dumitru o ”descuie” pe 26 octombrie, arată crestinortodox.ro.

Conform tradiției populare se crede că de ziua Sf. Dumitru căldura intră în pământ și gerul își arată colți, dar și că dacă luna va fi plină, iar cerul acoperit de nori, iarna va fi geroasă, cu zăpezi mari.

Se mai zice în popor că așa cum va fi vremea de Sf. Dumitru, așa va fi toată iarna.

Tot azi se dă pomană constând în grâu fiert cu unt, lapte sau brânză. Și se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos, potrivit traditii-superstitii.ro.

269.352 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 26 octombrie 2022, la praznicul Sfântului Dumitru, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Semnificația religioasă a zilei

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 26 octombrie.

S-a născut în Tesalonic, din părinţi de neam bun şi dreptcredincioşi. Tatăl său era guvernator al Tesalonicului.

După moartea tatălui său, Sfântul Dumitru a fost chemat de împăratul Maximian (286-305) şi numit în locul acestuia, încredinţându-i-se Tesalonicul, cu porunca de a-l curăţa de creştini. Nu numai că Sfântul Dimitrie a încălcat acest ordin.

Întorcându-se biruitor după o luptă în părţile de răsărit ale imperiului, Maximian a ajuns şi la Tesalonic. Aici l-a chemat în faţa sa pe guvernatorul cetăţii, Sfântul Dimitrie, care stând înaintea împăratului, cu mare îndrăzneală a mărturisit că este creştin.

A fost închis, iar în ziua de douăzeci şi şase a lunii octombrie, au intrat ostaşii în temniţa în care Sfântul Dimitrie fusese aruncat şi găsindu-l stând la rugăciune, l-au împuns cu suliţele. Întâia suliţă cu care a fost lovit a fost în coasta dreaptă, în locul în care a fost împuns şi Hristos pe cruce, Sfântul Mucenic Dimitrie suferind astfel moarte martirică.

Creştinii au luat în noaptea următoare trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni.

#sf dumitru, #sarbatoare religioasa, #sarbatoare, #traditii, #superstitii , #sarbatoare
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Superstiții de Sfântu Dumitru, patronul păstorilor.