De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Tradiții și superstiții de ziua ocrotitorului României

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 14:32
3627 citiri
De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Tradiții și superstiții de ziua ocrotitorului României
Grâu încolțit FOTO / pexels.com

Creștinii îl sărbătoresc pe 30 noiembrie pe Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul României. Ziua acestui sfânt este legată de o sumedenie de superstiții ca apariția strigoilor sau farmece.

Tradiția din popor spune că, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, locuinţele sunt păzite de strigoi, iar cănile sunt întoarse cu gura în jos.

În Ajunul sărbătorii se crede că spiritele morților revin în locurile în care au trăit, iar fetele de măritat îşi visează ursitul dacă pun busuioc sub pernă. Și pentru a fi feriți de duhurile rele, din nicio casă nu ar trebui să lipsească usturoiul, arată adevarul.ro.

Tot în noaptea Sfântului Andrei se zice că dacă aduci crenguțe de vișin și le pui în apă, iar ele înfloresc până la Crăciun va fi un an bogat.

Tot pentru a vedea cum va fi vremea în anul următor se folosesc în popor 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) care se lasă în pod până la Crăciun, iar care se strică arată lunile în care va ploua, iar cele care încolțesc - lunile bogate.

Grâu la fereastră

De sărbătoarea Sf. Andrei se obișnuiește să se pună boabe de grâu la încolţit, la geam, în borcane sau ghivece. Și se crede că dacă grâul va răsări des, atât de bogată va fi recolta de anul viitor.

Tradiția mai zice că înfățișarea grâului germinat va prevesti si sănătatea celui care l-a plantat în anul care vine.

Cum se pune grâul la încolțit

În popor se spune că fiecare membru al familiei pune câte un ghiveci sau vas de sticlă cu grâu sau toată familia pune un singur vas cu grâu la încolțit.

Boabele de grâu se așază în pământ sau într-o vată sau burete, important e să fie ude. Iar apoi ghiveciul se pune la geam.

Etnologii români, mai arată sursa citată, susțin că grâul este considerat un simbol al belşugului, planta fiind văzută drept una dătătoare de viață. Iar gestul de a pune grâu la încolțit de Sf. Andrei e asociat cu ideea de noroc și bogăție.

Citește și:
Încă un star de la Hollywood are cancer: "Sunt bolnav. Poate pe moarte”
Încă un star de la Hollywood are cancer: "Sunt bolnav. Poate pe moarte”
Actorul Sam Neill, celebru pentru rolul profesorului Alan Grant în la fel de faimoasa saga Jurassic Park, a dezvăluit în memoriile sale care urmează să fie publicate săptămâna viitoare că...
Starea lui Bruce Willis din ce în ce mai gravă. Actorul nu-și mai recunoaște mama
Starea lui Bruce Willis din ce în ce mai gravă. Actorul nu-și mai recunoaște mama
Starea de sănătate a actorului Bruce Willis, 67 de ani, care suferă de afazie - o boală care îi afectează abilităţile cognitive - se deteriorează rapid. Starul hollywoodian are acum...
#Sfantul Andrei traditii obiceiuri, #Sfantul Andrei, #grau incoltit, #grau, #sanatate, #superstitii , #stiri cultura