Tradiții și superstiții de Sfântul Ioan, zi care marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. De ce nu este bine să fii supărat pe 7 ianuarie

Sambata, 07 Ianuarie 2023, ora 08:07
5958 citiri
Tradiții și superstiții de Sfântul Ioan, zi care marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. De ce nu este bine să fii supărat pe 7 ianuarie
Aproape două milioane de români poartă numele de Ioan sau derivate ale acestuia FOTO crestinortodox.ro

În fiecare an, pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc soborul Sfântul Ioan Botezătorul. Aceasta este una dintre cele patru sărbători pe care Biserica Ortodoxă Română i le dedică sfântului.

În calendarul creștin ortodox, soborul Sf. Ioan marchează și sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, tatăl său a fost preotul Zaharia și mama sa, Elisabeta, a fost descendentă din neamul lui Aaron.

Nașterea lui Ioan a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.

Pentru că nu vrut să creadă cele spuse de îngerul Gavriil, Zaharia a decis să rămână mut până la nașterea fiului său.

În religia creștină, sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, misiunea acestuia fiind de a pregăti calea și oamenii pentru venirea lui Iisus Hristos și de a-i boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau, potrivit basilica.ro

Conform Evangheliei după Matei, Sfântul Ioan Botezătorul le transmitea oamenilor următorul mesaj: „Pocăiți-vă, că se apropie Împărăția Cerurilor”. De asemenea, tot el este și cel care l-a botezat pe Iisus.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemnițat de Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare si tetrarh, deoarece l-a criticat pe acesta pentru ca a luat-o în căsătorie pe cumnata sa, Irodiada.

Potrivit Evangheliei, cu ocazia sărbătoririi zilei sale de naștere, Irod a cerut ca fiica Irodiadei, Salomeea, să-i danseze. El i-a spus tinerei să-i ceară ce vrea, iar tânăra i-a cerut capul lui Ioan Botezătorul.

În anul 362, pe vremea împăratului Iulian Apostatul, mormântul Sfântului Ioan a fost profanat și o parte dintre moaște au fost arse.

Restul moaștelor au fost duse în Ierusalim, apoi în Alexandria, unde, la 27 mai 395, au fost așezate într-un lăcaș sfânt.

Tradiții și superstiții pe 7 ianuarie

Potrivit tradiției populare în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului.

În unele zone din țară, pe 7 ianuarie, în ziua sărbătorii există un obicei numit „udatul Ionilor”.

După slujba religioasă se formează un alai din feciori călare care poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional care merg pe lângă un car alegoric.

Carul plin cu paie este tras de boi, care sunt împodobiți cu ţesături şi mărgele. Potrivit tradiției în car trebuie să se afle cea mai vârstnică femeie din sat și cel mai vârstnic bărbat.

Din alai mai fac parte și persoanele care poartă numele de Ion, Ioana sau alte derivate.

Alaiul merge la râu, iar acolo, pe versuri tradiționale are loc „udatul Ionilor”.

Junii îi udă pe rând pe toți sărbătoriți de Sf. Ioan, iar la sfârșit li se împart colaci, vin și țuică.

Sărbătoarea continuă apoi pe uliţele satului, cu dansuri şi cântece tradiționale.

În Bucovina, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere.

Tot în credința populară se spune că, în ziua de 7 ianuarie, toată lumea ar trebui să se simtă bine și să fie bucuroasă.

Iar cei care sunt supărați pe 7 ianuarie, vor avea aceeași stare tot anul.

De asemenea, conform tradiţiei populare, după Sfântul Ioan „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

Aproape două milioane de români poartă numele de Ioan sau derivate ale acestuia

Aproape două milioane de români îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit sâmbătă, 7 ianuarie, potrivit datelor oferite de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor.

Este vorba despre 1.975.838 de bărbaţi şi femei.

La prenume masculine, cele mai întâlnite sunt: Ioan - 447.697, Ionuţ - 361.680, Ion - 336.421, Ionel - 134.570, apoi Nelu - 20.302, Ivan - 7.482, Jan - 4.491, Ionică - 4.460, Jean - 3.411 şi Ioniţă - 1.865.

La femei, numele de botez cele mai cunoscute sunt: Ioana - 390.970, Ionela - 148.141, Oana - 72.012, Ionica - 19.241, Nela - 10.783, Ionelia - 6.785, Jana - 4.811, Ionuţa - 582, Onuţa - 134.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării şi candidat PSD la alegerile europarlamentare, susţine că preşedintele Klaus Iohannis a avut în spate mai mulţi lideri europeni atunci când şi-a...
#Sfantul Ioan, #Sfantul Ioan Botezatorul, #traditii, #superstitii , #stiri sociale