Sfârșitul imperiului ”Leului otoman”: De ce moștenitorii lui Ataturk sunt la un pas să pună mâna pe putere în Turcia

Duminica, 14 Aprilie 2024, ora 10:46
10411 citiri
Sfârșitul imperiului ”Leului otoman”: De ce moștenitorii lui Ataturk sunt la un pas să pună mâna pe putere în Turcia
Recep Tayyip Erdogan și rivalul său Ekrem Imamoglu FOTO X

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se pregătește să viziteze Statele Unite, unde ar putea purta discuții cu președintele Joe Biden la începutul lunii mai. În același timp, liderul turc încearcă să patroneze procesul de negocieri privind războiul din Ucraina. În același timp, Erdoğan are probleme acasă: a pierdut alegerile locale, cedând în fața opoziției.

În ultima zi a lunii martie, în Turcia au avut loc alegeri locale, iar „Leul otoman” nu a reușit să câștige. Înseamnă asta sfârșitul erei Erdogan? Au fost alegerile locale un referendum de încredere în bătrânul lider turc?

Recep Tayyip Erdogan și Partidul său ”Justiție și Dezvoltare” (AKP) au câștigat alegerile prezidențiale și, respectiv, parlamentare din mai anul trecut. Mulți se așteptau ca echipa de guvernământ să-și consolideze în sfârșit rezultatul chiar și la nivel local, ceea ce ar fi trebuit să-i dea o bilă albă simbolică pentru următorii patru ani, deoarece alegerile programate urmează să aibă loc în 2028. Însă totul s-a dovedit cu totul diferit pentru actualele autorități turce.

AKP participă la alegeri din 2002 și, pentru prima dată de atunci, rezultatele sale electorale la nivel local au fost un eșec. În 2019 (la ultimele alegeri municipale), partidul de guvernământ a pierdut Istanbulul și capitala Ankara, iar anul acesta nu numai că nu a reușit să-și recapete poziția, ci a pierdut puterea în toate cele mai mari orașe ale țării și și-a pierdut influența în mai multe provincii care erau considerate fiefuri. Murat Somer, profesor de științe politice și relații internaționale la Universitatea Oziegin din Istanbul, remarcă utilizarea semnificativă a resurselor administrative de către actualul guvern.

Succesul descendenților lui Atatürk este un „mesaj către președinte”

Dacă rezumăm rezultatele generale ale partidelor politice din toată țara, atunci Partidul Popular Republican din Turcia (RPT), fondat cu un secol în urmă de creatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, a primit aproximativ 38% din voturi din partea celor 61 milioane de alegători (prezența la vot a fost de 78%, adică cu 9% mai puțin decât la alegerile prezidențiale și parlamentare din mai anul trecut).

RTP a fost înaintea AKP cu 3% și a câștigat nu numai Istanbulul, ci și capitala Ankara, precum și Izmir, Bursa și Antalya - cele mai mari orașe ale țării. Acesta este cel mai bun rezultat din 1977.

A fost primarul – va deveni președinte? Cine este Ekrem Imamoglu?

După succes, primarul reales al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a numit deja rezultatele acestor alegeri „un mesaj către președinte”. Acest politician în vârstă de 54 de ani a devenit o adevărată teroare electorală pentru președintele Turciei, în vârstă de 70 de ani. Cert este că Erdogan însuși s-a alăturat elitei politice turce ca primar al Istanbulului încă din 1994. Este clar că înfrângerea în acest loc este o umilire personală pentru el. Până la urmă, în urmă cu cinci ani, instanța (controlată de Erdogan) a anulat victoria lui Imamoglu asupra reprezentantului AKP și a anunțat realegeri, care au avut loc trei luni mai târziu, iar reprezentantul opoziției nu a făcut decât să-și îmbunătățească rezultatul.

De atunci, Ekrem Imamoglu a devenit unul dintre liderii opoziției turce, în esență singurul politician care a reușit să-l învingă pe Recep Erdogan în ultimii douăzeci de ani. În decembrie 2022 instanța i-a interzis să participe la alegerile prezidențiale, așa că jumătate de an mai târziu, actualul președinte turc a învins relativ ușor un reprezentant mult mai slab al opoziției. Foarte posibil, Imamoglu ar putea să candideze la președinte în 2028.

Kurzii, mereu în opoziție

Un alt fapt interesant trebuie remarcat. În orașul din estul Van (situat aproape la granița cu Iranul), Abdullah Zeidan, un candidat al Partidului pentru Egalitatea Poporului și Democrația pro-kurd, a câștigat, dar comisia electorală regională a anulat rezultatul. Astfel de acțiuni au provocat ciocniri în oraș, care au forțat intervenția Comisiei Electorale Centrale, care a restabilit rezultatele alegerilor.

Astfel, orașul era condus de un politician care a fost chiar arestat anterior pentru legături cu mișcarea separatistă pro-kurdă. Nu este clar dacă va putea să-și păstreze postul pe tot parcursul mandatului, deoarece autoritățile turce au revocat un număr de primari kurzi în ciclul electoral de cinci ani anterior și i-au înlocuit cu administratori loiali. Toate acestea au fost decise sub pretextul luptei împotriva terorismului și separatismului.

Conservatori împotriva moderniștilor, satul de est împotriva orașului „de vest”

În Turcia, ca și în multe alte țări, populația orașelor mari gravitează spre modernitate, stilul de viață care este considerat „occidental”. În Turcia, acest lucru se aplică în special acelor orașe situate pe coastă și în vestul țării - centre turistice. Recep Erdogan a participat la multe mitinguri și și-a susținut candidații în toate modurile posibile. Există chiar o versiune conform căreia atenuarea retoricii despre Occident și chiar sprijinirea admiterii Suediei în NATO au fost pași menționați să câștige favoarea alegătorilor din Istanbul și din alte orașe mari. Cu toate acestea, după cum putem vedea, nu a dat rezultate. În schimb, a contribuit la o altă tendință importantă a acestor alegeri, care este mult mai amenințătoare pentru actualul guvern.

Care vor fi următorii patru ani ai lui Erdogan?

În luna mai, actualul guvern turc a primit un mandat de guvernare până în 2028. Și funcțional, ultima campanie electorală nu l-a slăbit în niciun fel. Nu există premise pentru a crede că puterile președintelui sau ale parlamentului vor fi încetate anticipat. Prin urmare, atât pe arena internațională, cât și în chestiunile de politică internă, puterea politică a Turciei este pe deplin capabilă de acțiune.

În ceea ce privește prestigiul lui Recep Erdogan, problema este destul de ambiguă, deoarece actualul lider turc oscilează între Occident și Orient, unde prioritățile valorice și prestigiul politicianului sunt cu totul altele. Poate în ochii lui Putin, Xi Jinping sau ayatollahul Khamenei, președintele turc este cu adevărat dezamăgit, dar câți lideri occidentali se pot lăuda cu rezultate electorale mai bune decât președintele turc? La urma urmei, Turcia este membră a NATO, deci face parte din lumea occidentală, unde dominația completă a unui partid la toate nivelurile proceselor electorale este rară.

Quarterly Report - Editia 4

Marele campion Garry Kasparov anticipează când ar putea fi pace în Ucraina. „Cred că Putin are potențial de război de doi ani” VIDEO
Marele campion Garry Kasparov anticipează când ar putea fi pace în Ucraina. „Cred că Putin are potențial de război de doi ani” VIDEO
Garry Kasparov, unul dintre iderii opoziției ruse, a avertizat că există doar două scenarii pentru încheierea războiului din Ucraina. Războiul se va încheia fie cu înfrângerea armatei...
Putin nu a putut împiedica fenomenul: Noul exod neașteptat al rușilor spre două țări de lângă România
Putin nu a putut împiedica fenomenul: Noul exod neașteptat al rușilor spre două țări de lângă România
Când războiul din Ucraina provocat de Putin, în februarie 2022 a început, o țară NATO a devenit un adevărat magnet pentru rușii care au fugit din țară de teama mobilizării. Fenomenul pe...
#sfarsit, #regim, #Recep Tayyip Erdogan, #urmasi, #Ataturk, #Turcia , #Turcia