Numărătoarea inversă a început, un supercomputer a calculat: Când va rămâne Pământul fără oxigen VIDEO

Vineri, 21 Februarie 2025, ora 02:00
148641 citiri
Numărătoarea inversă a început, un supercomputer a calculat: Când va rămâne Pământul fără oxigen VIDEO
Savanții au calculat cu ajutorul unui computer când Pământul va rămâne fără oxigen FOTO: Wikipedia

Oamenii de știință au folosit un supercomputer puternic pentru a crea o imagine a viitorului Pământului - o lume în care căldura extremă, umiditatea sufocantă și activitatea vulcanică violentă ar putea face planeta de nelocuit, putând duce la dispariția umanității. Numărătoarea inversă a început, după ce cercetătorii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie au dezvăluit într-o lucrare publicată în revista Geoscience că Pământul va rămâne fără oxigen peste aproximativ 250 de milioane de ani, ducând la sfârșitul omenirii.

Masele de uscat ale Pământului se vor contopi într-un singur supercontinent numit Pangea Ultima. Acest viitor supercontinent prezintă o triplă provocare pentru viață: căldură intensă, umiditate ridicată și activitate vulcanică crescută, a spus dr. Alexander Farnsworth, cercetător principal și climatolog la Universitatea din Bristol, potrivit Greek Reporter.

Oamenii de știință spun că Pangea Ultima se va forma în apropierea ecuatorului, unde temperaturile sunt deja ridicate. Fără oceane vaste care să absoarbă și să distribuie căldura, interiorul fără ieșire la mare al supercontinentului va deveni o capcană de căldură masivă.

Simulările prevăd temperaturi care depășesc în mod regulat 40°C (104°F), unele zone ajungând la peste 50°C (122°F). Această căldură extremă, combinată cu umiditatea densă, va împinge condițiile dincolo de limitele pe care majoritatea mamiferelor, inclusiv oamenii, pot supraviețui.

Mamiferele depind de transpirație pentru a-și răci corpul. În Pangea Ultima, atmosfera bogată în umiditate va împiedica evaporarea transpirației, ceea ce duce la supraîncălzirea mortală.

Studiul estimează că aproximativ 92% din suprafața pământului va deveni inospitalieră pentru mamifere, lăsând doar fâșii de coastă înguste și regiuni polare ca potențiale zone sigure.

Formarea Pangea Ultima va declanșa, de asemenea, o activitate vulcanică crescută. Pe măsură ce plăcile tectonice se ciocnesc, magma va trece prin fisuri, eliberând cantități masive de dioxid de carbon în atmosferă. Acest gaz cu efect de seră va intensifica încălzirea globală, destabilizând și mai mult ecosistemele aflate deja sub presiunea căldurii extreme.

Pe lângă criză, se așteaptă ca Soarele să devină cu aproximativ 2,5% mai strălucitor în 250 de milioane de ani. Radiația solară crescută, combinată cu gazele care captează căldura și pierderea curenților oceanici de răcire, vor crea un mediu diferit de orice a experimentat Pământul înainte.

În timp ce acest peisaj apocaliptic pare îndepărtat, cercetătorii speculează că, dacă oamenii mai există, supraviețuirea va necesita adaptări drastice. Evoluția biologică ar putea duce la o piele mai groasă, la modificarea glandelor sudoripare și la modificarea formelor corpului pentru a elibera mai bine căldura. Cu toate acestea, astfel de schimbări ar dura milioane de ani.

Tehnologia ar putea oferi soluții mai rapide. Experții sugerează că viitoarele civilizații ar putea construi orașe subterane pentru a scăpa de suprafața învăluitoare. Mediile subterane ar oferi temperaturi stabile și protecție împotriva intemperiilor extreme. Pământul a mai experimentat schimbări climatice similare înainte. Formarea supercontinentelor a fost legată de extincții în masă în trecut, când schimbările tectonice au perturbat climatele și ecosistemele.

Un eveniment semnificativ a fost extincția de la sfârșitul Triasicului, care a avut loc acum aproximativ 200 de milioane de ani, marcată de erupții vulcanice masive care au eliberat gaze cu efect de seră, ducând la dispariția a aproape 76% din toate speciile.

„Evenimentele de extincție au mai avut loc și se vor întâmpla din nou”, a spus dr. Hannah Davies, geolog la Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe GFZ. „Viața va găsi o cale, dar s-ar putea să nu fie viața pe care o recunoaștem astăzi.”

În timp ce această catastrofă a supercontinentului nu este o amenințare pentru generația noastră, oamenii de știință spun că servește drept un memento dur: clima Pământului evoluează mereu, iar locuibilitatea sa nu este garantată.

Șoșoacă atacă la CCR decizia BEC prin care i se interzice candidatura. Europarlamentara, mesaj pentru Putin
Șoșoacă atacă la CCR decizia BEC prin care i se interzice candidatura. Europarlamentara, mesaj pentru Putin
Președinta partidului SOS România, europarlamentara Diana Șoșoacă, a depus duminică, 16 martie, o contestația la Curtea Constituțională a României cu privire la decizia Biroului Electoral...
Avertismentul unui fost europarlamentar pentru liderul AUR. „Simion are de ce se teme”. Contestația la CCR, judecată duminică
Avertismentul unui fost europarlamentar pentru liderul AUR. „Simion are de ce se teme”. Contestația la CCR, judecată duminică
Curtea Constituțională a României va analiza duminică, 16 martie, contestația depusă împotriva acceptării candidaturii președintelui AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale din...
#sfarsitul lumii, #Pamantul nelocuibil, #fara oxigen, #sfarsitul Pamantului, #sfarsitul omenirii, #planeta Pamant , #stiri externe
  1. Trump și Putin vor vorbi la telefon roșu. Emisarul trimis la Moscova de Casa Albă a făcut anunțul
  2. Omul lui Trump dezvăluie ce a găsit la Europa Liberă și Vocea Americii: „Încălcări de reguli de siguranță națională”, „spioni” și „sute de milioane cheltuite pe știri false”
  3. Retragerea SUA de la baza aeriană Kogălniceanu, cerută într-o revistă apropiată de lumea Trump. "A venit vremea să decuplăm România". Călin Georgescu, printre motive
  4. Mesajul lui Ciolacu după incendiul mortal din Macedonia. „Împărtășim durerea oamenilor, suntem gata să oferim sprijinul nostru”
  5. „Nu voiam să mor”. Un pescar din Peru a supraviețuit 95 de zile singur în Oceanul Pacific
  6. UPDATE Tragedie într-un club. Cel puțin 50 de morți după un incendiu care ar fi izbucnit de la materiale pirotehnice FOTO/VIDEO
  7. Se scumpește călătoria cu trenul. Cât trebuie să plătească în plus pasagerii pe distanțe scurte
  8. Iarna revine în forță. Vreme rece în toată țara în următoarele zile. Zece județe, sub cod galben de vânt.
  9. Protest anti-american în Groenlanda, insula pe care Trump vrea să o ia de la Danemarca. "Yankeilor, duceți-vă acasă" FOTO VIDEO
  10. Cutremur duminică dimineață în România. Este al 19-lea seism în mai puțin de trei săptămâni