Cea mai bună poziție în care să dormi dacă sforăi. Tulburarea ascunsă de care poți să suferi

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 23:35
8873 citiri
Cea mai bună poziție în care să dormi dacă sforăi. Tulburarea ascunsă de care poți să suferi
În cazul în care sforăi este recomandat să dormi pe o parte FOTO: Pixabay.com

Pentru cei peste 90 de milioane de americani care sforăie noaptea (conform Școlii de Medicină Yale), internetul pare să ofere o multitudine de soluții.

Pierderea în greutate, schimbarea poziției de somn, evitarea alcoolului și adoptarea unei rutine de igienă a somnului sunt toate documentate ca remedii pentru sforăit, potrivit publicației TheHealthy.com.

Însă niciun remediu nu este soluția finală pentru sforăit. Potrivit lui Scott Kutscher, profesor în medicina somnului la Universitatea Stanford, cea mai bună soluție este să apelezi la un specialist și să discuți cu acesta despre apneea în somn.

Ce este apneea în somn

Apneea în somn este o tulburare care face ca respirația să se oprească și să înceapă în mod repetat, ceea ce poate duce la un sforăit puternic noaptea.

"Apneea în somn ar trebui să fie abordată ca o problemă de sănătate”, spune doctorul Kutscher. "Apneea de somn netratată pune semne de întrebare sănătății, pentru că poate crește riscul pentru hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și ritmurile neregulate ale inimii, cum ar fi fibrilația atrială.”

Studiile anterioare au sugerat, de asemenea, că poate exista o legătură semnificativă între apneea în somn și o gamă mai largă de probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, anxietatea și depresia.

De ce sforăitul este un indicator major al apneei în somn

"Sforăitul este reprezentativ pentru colapsul căilor aeriene superioare, ceea ce numim - apnee”, spune doctorul Kutscher. "Când acest lucru se întâmplă în mod repetat pe tot parcursul nopții, poate scădea oxigenul, ceea ce poate provoca treziri în timpul somnului. Această problemă poate duce la oboseală, somn neliniștit și somnolență în timpul zilei. Sau chiar lucruri mai subtile, cum ar fi dificultatea de concentrare și irascibilitatea.”

Mulți oameni cred că sforăitul este rezultatul a ceea ce se întâmplă în nas și în căile nazale, dar Kutscher spune că, de fapt, este vorba despre căile aeriene superioare (partea din spate a gâtului).

O soluție pentru apneea în somn

În timp ce doctorul Kutscher arată clar că nu există o soluție completă pentru eliminarea apneei în somn, unul dintre cele mai comune tratamente este utilizarea unui aparat cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii.

Medicul Kutscher recomandă să dormi pe o parte sau cu capul ridicat, mai degrabă decât pe spate, astfel încât gravitația să nu împingă căile respiratorii în jos și să le închidă.

"Singura modalitate de a ști dacă aveți apnee în somn este să vă testați”, adaugă medicul.

Igiena somnului

Respectarea unei rutine de igienă a somnului poate ajuta, de asemenea, la un somn de mai bună calitate pe timp de noapte.

Doctorul Kutscher spune că evitarea activităților de suprastimulare pe ecrane vă poate scădea nivelul de stres.

Marea Britanie sfătuiește Ucraina să apere estul și să se concentreze pe atacurile asupra Crimeei
Marea Britanie sfătuiește Ucraina să apere estul și să se concentreze pe atacurile asupra Crimeei
În timpul unei vizite în Ucraina, ministrul britanic al Apărării Grant Shapps și comandantul armatei britanice Tony Radakin au oferit sfaturi conducerii politice și comandanților militari cu...
Rușii au lovit din nou Odesa. Cel puțin 30 de oameni au murit în exploziile puternice care au zguduit orașul. Medici și salvatori, printre victime FOTO
Rușii au lovit din nou Odesa. Cel puțin 30 de oameni au murit în exploziile puternice care au zguduit orașul. Medici și salvatori, printre victime FOTO
Rusia a atacat din nou Odesa, vineri dimineață, 15 martie. Atacul cu rachete rusești asupra orașului ucrainean s-a soldat cu cel puțin 30 de victime. Medici și salvatori din orașul...
#sforait, #apnee de somn, #medici, #sfaturi, #pozitii, #remedii , #sanatate