Ziare.com

Craniul unui pianist plonez folosit ca recuzita pentru Hamlet

Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 16:42

   

Craniul unui pianist plonez folosit ca recuzita pentru Hamlet
Pianistul polonez Andre Tchaikowsky, si-a donat craniul, prin testament, teatrului din orasul natal al dramaturgului William Shakespeare, pentru a fi folosit drept recuzita in piesa Hamlet.

Pasiunea muzicianului pentru opera dramaturgului englez a depasit astfel bariera lumii pamantesti, informeaza The Telegraph.

Scenografia piesei Hamlet, pusa in scena la teatrul din orasul natal al lui Shakespeare, Stratford-upon-Avon, a inclus si craniul lasat prin testament, de catre pianistul polonez, Andre Tchaikowsky.

Evreul polonez Andre Tchaikowsky a fugit in marea Britanie impreuna cu bunica sa, pentru a scapa de ocupatia nazista. Pianistul a murit in 1982, de cancer, lasand prin testament trupul sau pentru realizarea de experimente stiintifice, iar craniul pentru recuzita Royal Shakespeare Company, principalul teatru care monteaza piese ale marelui scriitor britanic.

In 1989, actorul Mark Rylance a facut prima incercare, repetand scena cu ajutorul craniului pianistului polonez. Totusi, dupa ce actorii au declarat ca simt o tensiune destul de mare datorita recuzitei neobisnuite, conducerea teatrului a fost nevoita sa renunte la idee.

Ultima dorinta a pianistului evreu a fost indeplinita in 2008, intr-o noua piesa montata in Stratford-upon-Avon. Teatrul Stratford-upon-Avon a fost nevoit sa obtina o aprobare speciala pentru a folosi ca recuzita craniul unui om decedat, pentru a indeplinii dorinta plonezului.

In toate cele 22 de spectacole, rolul lui Hamlet a fost interpretat de actorul David Tennant. Spectatorii au aflat misterul piesei de recuzita la sfarsitul spectacolelor, pentru ca Greg Doran, directorul teatrului, a considerat ca acestia nu s-ar mai fi concentrat la piesa, daca ar fi aflat despre craniul pianistului.

Citeste mai multe despre craniu pianist polonez Hamlet Shakespeare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1316 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor