La 400 de ani de la moartea lui Shakespeare: Aplicatie inedita pentru iPad

Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 19:07
2165 citiri
La 400 de ani de la moartea lui Shakespeare: Aplicatie inedita pentru iPad
Foto: Facebook/Ian McKellen

De sambata cand se implinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, este disponibila o aplicatie mobila menita sa ii faca opera mai accesibila publicului larg.

Proiectul cuprinde de fapt 37 de aplicatii, cu tot atatea piese ale lui Shakespeare, prima fiind "Furtuna", ultima opera a scriitorului.

Nu este teatru, dar nu este nici o simpla versiune digitala: in jumatatea superioara a ecranului apar actori care recita textul in fata camerei, fara costume sau decoruri, in timp ce dialogurile apar in partea inferioara.

Se pot face pauze pentru accesarea unor note si comentarii, in functie de nivelul dorit (scoala, liceu sau universitate), transmite AFP.

"Nu este un spectacol. Purtam hainele noastre, actorii nu interactioneaza intre ei, ci cu dumneavoastra, persoana aflata de cealalta parte a aplicatiei", a spus actorul Ian McKellen, vineri, la British Film Institute din Londra, la lansarea aplicatiei.

"Shakespeare nu voia ca dumneavoastra sa ii cititi piesele, ci dorea ca actorii sa le citeasca, sa le invete, sa le puna deoparte si apoi sa le recite in public", a adaugat actorul cunoscut din Stapanul Inelelor.

Fotografia zilei: Un Shakespeare de 6 milioane de dolari

Piesele dramaturgului englez "au fost scrise in urma cu 400 de ani si, prin urmare, este foarte greu pentru un public modern care nu le-a studiat la liceu sau la facultate sa le inteleaga", a spus si regizorul Richard Loncraine, cofondator al Heuristic Media, editor al acestor aplicatii.

Filmarile au avut loc pe parcursul a doua zile in studiouri cinematografice adevarate, cele de la Pinewood, actorii stand unii langa altii in fata camerelor si a unui prompter urias pe care defila textul.

Heuristic Media intentioneaza sa inregistreze in luna septembrie alte patru piese ("Romeo si Julieta", "Macbeth", "Othello" si "Visul unei nopti de vara"), tot cu cate un actor celebru in rolul principal.

Filme care ascund piese ale lui Shakespeare (Video)

Avand un caracter pedagogic, aplicatia, disponibila doar pe iPad la pretul de 4,99 de lire sterline, se adreseaza in primul rand celor care il studiaza pe Shakespeare in limba originala - 56 de milioane in toata lumea, potrivit lui Richard Loncraine. Se vrea in acelasi timp un demers pentru mersul la teatru, pentru ca publicul, care cunoaste deja textul, sa poata trece de dificultatea cuvintelor pentru a profita din plin de spectacol.

Ce mai citim? 101 Lucruri inedite despre Shakespeare

Ian McKellan nu a uitat sa spuna in incheiere ca "numai mergand la teatru veti avea adevarata experienta shakespeariana".

Eveniment Quarterly Report

CNAIR a pus ochii pe autovehiculele istorice. Noile taxe pe care trebuie să le plătească proprietarii
CNAIR a pus ochii pe autovehiculele istorice. Noile taxe pe care trebuie să le plătească proprietarii
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat marți, 3 octombrie, că cei care dețin vehicule istorice vor avea obligaţia să achite tariful de utilizare şi...
Diferențe uriașe de avere între gospodăriile din SUA. Discrepanțele s-au adâncit în ultimii 23 de ani
Diferențe uriașe de avere între gospodăriile din SUA. Discrepanțele s-au adâncit în ultimii 23 de ani
Rezerva Federală a SUA – FED a publicat recent ultimele date privind evoluția averii gospodăriilor din Statele Unite. Cele mai bogate 0,1% gospodării din SUA, în număr de aproximativ...
#aplicatie mobila Shakespeare , #piese