Shakespeare nu si-a compus singur opera - Experti Oxford

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 14:35

   

Shakespeare nu si-a compus singur opera - Experti Oxford
William Shakespeare nu a scris singur piesa "Totul e bine cand se termina cu bine". Celebra comedie mai are un autor, sustin cercetatori de la prestigioasa universitate britanica Oxford.

Aceste concluzii surprinzatoare au venit in urma unei analize profunde a textului, din perspectiva vocabularului utilizat, a constructiei rimelor si a stilului abordat. Conform profesoarei Laurie Maguire, citata de BBC, s-au descoperit mari diferente si chiar contradictii de stil. Singura explicatie valabila pentru ruperile de ritm este existenta a doi autori, care au scris impreuna.

Laurie Maguire spune ca aceasta situatie era ceva comun in epoca respectiva, cand piesele aveau mai mult de un singur autor. Insa personalitatea covarsitoare a lui Shakespeare i-a timorat pe cercetatori sa ia in calcul si alti autori.

Cine a fost colaboratorul lui Shakespeare?

Cercetarile efectuate de Laurie Maguire impreuna cu un alt savant de la Oxford, Emma Smith, duc la concluzia ca Thomas Middleton este cel care a scris la patru maini cu Shakespeare. "Scriitorii au propria lor amprenta literara, un fel de ADN al stilului propriu, iar analiza foarte detaliata a limbajului utilizat scoate la iveala indicii solide care duc la Middleton", spun cele doua profesoare.Thomas Middleton a trait intre 1580 si 1627 la Londra, fiind mai tanar decat Shakespeare. El este cunoscut, in special, pentru piesa "The Changeling and Women Beware Women". Middleton ar fi colaborat cu Shakespeare in 1607, dar rolul lui a fost totusi minor, spun cercetatorii de la Oxford: "I-am putea compara contributia cu cea a unui tanar muzician, dornic de afirmare, care este acceptat sa lucreze cu o vedeta".

Posibila contributie si a altor scriitori la opera lui Shakespeare a fost dintotdeauna o sursa continua de speculatii si teorii ale conspiratiei, mai noteaza BBC.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4792 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
bogdan4153
rank 2
Shakespeare nu si-a compus singur opera ...
Maii ... ziare.spitalul_numarul_noua!

Mai lasati-o dreacului cu tot felul de articole, despre tot felul de "experti" mondiali si extragalactici, gasiti de voi pe goagle, care zic ei si dreg ei!

Chiar nu va e un pic pe la nas, analfabeti cu diplome capatate la coada, la casieria de la Spiru!

I-auzi braul: operele lui Shakespeare au fost scrise de fapt de stra-stra-strabunica lui Bercea Mondialu'!
Atat si nimic alta!

Terminati d.reacului cu tampeniile de soiul asta formidabilistice si de breking-news in prime-time!

Mai bine ati pune mana sa cititi macar o fraza pe an, din ce-a scris omuletul asta! Poate-asa n-ati mai face greseli gramaticale!

Ca sa nu mai vorbesc de balariile voastre de logica elementara, de care si-un copil de gradinita s-ar strica de ras!

Iete-te dracie, ce le-a mai tunat "ziaristilor" prin cap, frate!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor