Regele unui trib nigerian da in judecata Shell pentru 1 miliard de dolari

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 23:30
2967 citiri
Regele unui trib nigerian da in judecata Shell pentru 1 miliard de dolari

"Un caz memorabil care ar putea sa traga la raspundere companiile pentru torturile sau genocidurile pe care le comit in alte tari". Asa a descris AFP initiativa unui rege nigerian, care a dat in judecata compania Royal Dutch Shell, cerandu-i despagubiri pentru jumatate de secol de poluare in tara sa.

Regele EmereGodwin Bebe Okpabi din Ogoni si alti patru lideri de trib cer un miliard de dolari companiei care, de peste 50 de ani, extrage si proceseaza petrol in Nigeria, exploatari care au dus la imbolnavirea multor locuitori si contaminarea pamantului si apelor.

Comunitatea Nsisioken Ogale este, potrivit plangerii regelui, "expusa zilnic la hidrocarburi, pe cai multiple", cum ar fi scurgerile de petrol si poluarea aerului. "In tot acest timp, acuzatul a stiut sau ar fi trebuit sa stie ca petrolul brut contine chimicale periculoase pentru sanatatea oamenilor, a mediului si a ecosistemului," mai arata plangerea.

Potrivit AFP, regele mai acuza Shell de cruzime, de tratament inuman si degradant, de neglijenta masiva si de violare a tratatelor internationale si a obligatiilor catre SUA si Nigeria. Pe langa miliardul de dolari, capetenia nigeriana mai cere decontaminarea urgenta a zonelor afectate si implementarea unui sistem de monitorizare a calitatii apei si aerului.

Citeste mai mult despre Regele unui trib nigerian da in judecata Shell pentru 1 miliard de dolari pe Think Outside The Box.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#Shell proces poluare Nigeria, #trib nigerian proces Shell , #pret petrol