Cele mai scumpe reclame (VIDEO)

Luni, 11 August 2008, ora 11:02
5544 citiri
Cele mai scumpe reclame (VIDEO)

Daca in Romania bugetele celor mai scumpe clipuri nu depasesc 200.000 de euro, marile companii si multinationalele scot din buzunare zeci de milioane de dolari pentru realizarea unui spot.

Rolul unei reclame este sa fie una memorabila, sa concentreze in cateva zeci de secunde pasiune, sexualitate, atractie, dorinta...de a poseda.

Asa ca, atunci cand vine vorba de reclame, oamenii de publicitate stiu ca isi pot vedea puse in practica toate ideile, fantasmele, obsesiile atunci cand dau de un client cu bani, scrie Adevarul in pagina electronica.

Pentru clienti (oamenii de marketing), agentia ideala este cea care scoate idei geniale pe bani putini, contradictie exista de cand a aparut prima agentie de publicitate. Istoria nu consemneaza care a fost bugetul de productie al primului spot comercial difuzat vreodata pe micile ecrane. Dar stim cu certitudine ca, in prezent, pe pietele occidentale dezvoltate bugetele pentru productia unui spot depasesc cu usurinta un milion de euro.

Specialistii in marketing stiu ca reclamele de milioane de dolari nu au fost create de amorul artei, pentru a satisface orgoliile creativilor sau pentru aplauze la scena deschisa la festivalul de la Cannes. Clientul a stiut de la bun inceput ce isi doreste si cat il costa.

Sony si "Colors like no others"

Ca sa stabileasca asa-numita fidelitate de brand, Sony si-a propus, in 2005, sa creeze o emotie care trebuia sa fie atat de puternica, incat chiar sa socheze si sa justifice credibil pretul mare (premium) al televizorului Sony Bravia.

Sony nu s-a uitat la bani, pe romaneste spus... Ori poate s-au uitat cu mare atentie si au constatat ca atat trebuie platit pentru a obtine emotia dorita in randul publicului: 5 milioane de lire sterline pentru a realiza un spot memorabil.

Intitulat "Mingile", el a fost realizat de agentia britanica Fallon. Peste 250.000 de mingi viu colorate au fost eliberate din varful unei coline din San Francisco. Impactul vizual a fost colosal si a sustinut sloganul "Colors like no others".

Dupa primele opt saptamani de campanie, in Marea Britanie nu se mai gaseau de vanzare televizoarele Sony Bravia. Spotul a fost vizualizat de 20.000 de ori in aceeasi perioada. De asemenea, site-ul Sony a inregistrat trei milioane de vizitatori unici. Spotul a reusit sa castige un Leu de Aur la festivalul de la Cannes.

In al doilea spot, mingile au fost inlocuite cu artificiile din vopsea. Un bloc turn din Glasgow a fost incarcat cu artificii cu vopsea care au fost detonate. Spectacolul de culori a fost fabulos. Au fost folosite 70 de artificii si 70.000 de litri de vopsea. Dupa filmare, zeci de oameni au muncit timp de cinci zile pentru a curata blocul si imprejurimile.

Al treilea a folosit 200 de iepurasi din plastilina colorata, de toate marimile, care "alergau" pe strazile din New York. Pentru realizarea clipului au fost folosite aproximativ 2,5 tone de plastilina si 40 de animatori modelat animalutele.

Guinnese si Tipping Point

Producatorul berii Guinness a tinut sa sugereze publicului ca marca sa are un rol determinant in comunitate. Ca este o bere care leaga puternic relatiile dintre oameni. Spotul "Tipping point" a fost regizat de Nicolai Fuglsig, nimeni altul decat cel care a realizat clipul "Mingile" pentru Sony.

"A fost cea mai mare provocare a vietii mele", a declarat Fuglsig despre spotul pentru Guinness, filmat intr-un sat din Argentina. Bugetul s-a ridicat la aproximativ 20 milioane de dolari. Tema spotului este jocul de domino, mai precis reactia in lant provocata de caderea unei singure piese.

Ferrari a alergat pentru Shell

Acum un urma cu doar un a n, compania Shell a cheltuit 3,9 milioane de dolari pentru un spot de televiziune in care un automobil de Formula 1, marca Ferrari, era filmat in timp ce strabatea intr-o cursa nebuna strazile pustii din orasele Londra, New York si Rio de Janeiro. Conceptul de creatie porneste de la ideea de viteza si de rezistenta pe care o poate induce uleiul de masina Shell.

Nu e prima data cand Shell investeste sume record in producerea unui clip. In anul 1967, agentia Ogilvy&Mather a realizat o reclama in care aparea un automobil Ford GT 40. Filmarile au durat o luna si au costat aproximativ 700.000 de dolari.

S-a folosit cea mai avansata tehnologie de filmare la momentul respectiv, apelandu-se si la ajutorul unui elicopter. Campania a fost difuzata exclusiv in SUA. Pentru Marea Britanie, compania Shell a comandat un spot asemanator, insa Fordul a fost inlocuit cu un automobil marca Jaguar.

Honda si Reactie in lant

O alt reclama care porneste de la jocul de domino este "Reactie in lant", de la Honda, care nu a apelat la niciun efect special si a tinut trei luni.

De data aceasta elementele dominoului sunt 85 de piese de automobil care sunt facute sa interactioneze la un simplu impuls. Se da impresia de complementaritate a elementelor din care este construit automobilul Honda.

Toate piesele (arcuri, stergatoare, parbrizul, inele, boxe etc) au fost aranjate cu o asemenea precizie, incat membrii echipei de filmare mergeau (la propriu!) in varfurile degetelor prin studio, de teama sa nu strice sistemul.

Regizorul a strigat "Motor, actiune!" de 606 ori. Spotul dureaza 60 de secunde si a fost difuzat cu mare generozitate de televiziunile noastre (Pro TV, TVR 1) in emisiunile de publicitate care se produceau cu ani in urma.

Romania si cele mai scumpe clipuri autohtone

Memorabil este spotul "Indrazneste" pentru campania de imagine Connex (august 2001). (Va amintiti copiii care alearga pe scari si deschid o usa sub lacat, ajungand pe o terasa de la care se vede orasul?) Clipul a fost creat de agentia de publicitate D'Arcy, cu participarea casei de productie Castel Film.

In acea vreme se vehicula zvonul (niciodata confirmat de Connex) ca aceasta creatie ar fi costat 200.000 de dolari, o suma colosala chiar si pentru piata de publicitate din prezent.

De asemenea, spotul de imagine "Inovatia" este apreciat la 250.000 de dolari. Cele doua clipuri au fost filmate in Canada, Ungaria si la Bucuresti. De remarcat ca toate creatiile pentru imaginea Connex au fost filmate sub "bagheta" regizorilor straini, la case de productii straine, dar cu un casting romanesc.

In anul 2002, serviciul de telefonie mobila Dialog s-a rebrandat in Orange. Pachetul de spoturi a fost filmat la Capetown (Africa de Sud) de catre agentia de publicitate Tempo Advertising. Aici isi au sediul cateva dintre cele mai bune case de post-productie din lume. Alegerea acestui loc a fost motivata de client datorita costurilor mai reduse decat in... Romania.

Productia spoturilor a costat in jur de un milion de dolari. O veritabila "armata" de la Tempo s-a deplasat in Africa de Sud, sub conducerea directorului de creatie Viorel Mihalcea si a adjunctului sau, regretatul Dan Moldovan.

Dorna si "Pajistea"

Printre cele mai scumpe reclame romnesti este cea comandata de marca de apa minerala Dorna, apartinand Coca-Cola Company. Unul dintre spoturile de colectie este "Pajistea", filmat in Africa de Sud. Costurile sunt evaluate la peste 150.000 de euro (inclusiv postproductia). Clipul a fost realizat de agentia McCann-Erickson.

O alta marca de apa minerala, Borsec, apatinand Romaqua Group, a intrat in 2006 in galeria celor mai scumpe spoturi autohtone cu clipul "Intrecerea fantastica", realizat de agentia Grey Romania. Zvonurile plaseaza bugetul acestei creatii la 160.000 de euro.

Campionul recent al spoturilor scumpe este ClickNet, serviciu de internet al Romtelecom. Seria de spoturi de mare impact vizual au necesitat investitii majore. Fiecare spot ClicNet este estimat la peste 100.000 de euro.

Alte marci si-au marit bugetele, in ultimii doi ani, pentru productia de spoturi: Bergenbier ("Parada" - Ziua Barbatului), Ursus, Izvorul Minunilor, Roua, Renault - Clio (100.000 de euro), Timisoreana, Logan si Joe.

Nicole Kidman intr-o poveste de iubire

Dar cel mai scump spot comercial ramane cel pentru Chanel No 5, in care au jucat o poveste de dragoste Nicole Kidman si Rodrigos Santoro. Clipul a costat 60 de milioane de dolari, iar actrita a primit drept onorariu doar... cinci milioane de dolari. In cele doua minute, cat dureaza reclama, se desfasoara o poveste de dragoste, inspirata din filmele americane tipice anilor '60. Un sfarsit trist, in care barbatul suspina: "Her kiss, her smile, her parfume".

Pentru a fi imaginea parfumului Chanel No. 5, actrita Nicole Kidman a primit cinci milioane de dolari. La aceasta suma s-au adaugat costurile de productie ale unei pelicule de doua minute, cu un buget de aproximativ 60 de milioane de dolari.

Se spune ca reclama Chanel este cea mai scumpa din istoria publicitatii mondiale. In clip, Nicole Kidman este o vedeta care se indragosteste de un tanar pe care il intalneste intr-un taxi. Cei doi isi consuma iubirea pe acoperisul unei cladiri, in apropierea unei reclame luminoase, ce reprezinta nici mai mult nici mai putiun decat logo-ul (ati ghicit!) Chanel.

Dupa cateva nopti "toride", diva il paraseste. Tanarul abandonat ramane cu o amintire: "Sarutul ei, zambetul ei, parfumul ei". Rolul este interpretat de actorul Rodrigo Santoro.

In spot, Nicole Kidman apare purtand bijuterii cu diamante in valoare de 41 milioane de dolari.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#reclame, #posturi, #scumpe, #Ferrary, #Shell, #chanel, #Nicole Kidman , #Romania