Presa internationala - Wikileaks: Shell controleaza guvernul Nigeriei

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 11:39
1649 citiri
Presa internationala - Wikileaks: Shell controleaza guvernul Nigeriei

Noi documente Wikileaks - site-ul dedicat libertatii informatiei - arata controlul corporatiei Shell asupra statului nigerian, asumat ca atare de catre Shell; criza se extinde in SUA si in economiile considerate sigure - Japonia si Germania - unde costul imprumuturilor pe termen lung ating cote alarmante, iar miliardarii americani raspund crizei prin donarea a cel putin jumatate din averea proprie.

Faxurile ambasadelor americane furnizate de catre site-ul pentru libertatea informatiei Wikileaks arata declaratii ale oficialilor companiei Shell care pretind ca "stiu totul" cu privire la deciziile guvernamentale din guvernul nigerian.

Gigantul petrolier Shell pretinde ca si-a inserat personal in toate ministerele din guvernul nigerian, obtinand astfel, prin accesul la politicieni, control asupra oricarei decizii in privinta Deltei Nigerului, o regiune foarte bogata in petrol, informeaza The Guardian.

Conducerea nigeriana a companiei a spus unui diplomat american ca Shell are acces la angajati de la fiecare departament relevant, astfel incat "stie tot ce se face in aceste ministere". Directoarea Shell din Nigeria a mai precizat ca guvernul nigerian "a uitat" de aceasta infiltrare si nu stie foarte clar care este nivelul de penetrare al Shell.

Se face public si faptul ca Shell a facut schimb de informatii secrete cu Statele Unite, furnizand diplomatilor americani nume de politicieni nigerieni suspectati de sprijinul activitatii militare si solicitand informatii de la SUA cu privire la posibila achizitionare de catre militanti a rachetelor anti-aeriene.

Miliardarii americani isi doneaza banii

Cativa miliardari americani, inclusiv fondatorul Facebook, Mark Zucerberg, s-au alaturat pentru a sustine o donare masiva din averile proprii - cel putin jumatate - ca parte a unei campanii filantropice initiata de catre doi dintre cei mai bogati oameni ai lumii: Warren Buffett si Bill Gates.

Un numar total de 57 de miliardari s-au alatuarat miscarii "The Giving Pledge", lansata de fondatorul Microsoft si investitorul Buffett in iunie. Campania a anuntat miercuri noile realizari, intr-un comunicat citat de Reuters.

Campania solicita miliardarilor americani sa renunte la cel putin jumatate din averea lor, in timpul vietii sau dupa moarte, si sa-si anunte public intentia printr-o scrisoare publica.

Pe langa fondatorul Facebook, campaniei s-au alaturat mai multi miliardari printre care co-fondatorul AOL, Steve Case, finantistul Carl Icahn si Michael Milken, fost director pe Wall Street care a intrat la inchisoare pentru fraude cu titluri de capital.

Cresc dobanzile pentru imprumuturile statelor considerate "sigure"

Titlurile de stat americane - instrumente prin intermediul carora guvernul american acceseaza imprumuturi de la investitori privati - au suferit in ultimele doua zile cea mai puternica perioada de depreciere inregistrata de la colapsul Lehman Brothers pana in prezent, fapt ce marcheaza o neincredere crescuta a investitorilor in gradul de risc pe care il prezinta economia si moneda americane.

Germania, Japonia si Statele Unite au asistat la o crestere a ratelor dobanzilor pe care aceste state le pot obtine la imprumuturile pe termen lung din pietele financiare, informeaza Financial Times.

"S-ar putea spune ca asistam la un nou stadiu in care costul capitalului devine din ce in ce mai mare", arata intr-o analiza Steven Major, analist pe instrumente cu venit fix la HSBC.

Randamentul titlurilor de stat americane pe 10 ani a atins un nivel maxim inregistrat miercuri, in crestere cu 1% fata de minimele din octombrie.

Titlurile japoneze au atins de asemenea valoarea maxima a ultimor doi ani, in vreme ce costurile disponibile pentru imprumuturile Germaniei din piete internationale au atins 3 procente.

"Investitorii au tendinta sa iasa din piete si sa stea pe margine, simtind socul cresterii bruste a acestor costuri de finantare", arata David Ater, analist al pietelor financiare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#wikileaks Nigeria, #control shell nigeria, #criza SUA, #donatii miliardari americani , #stiri Shell