Cum explicăm criza economică atunci când magazinele sunt pline de clienți și străzile pline de mașini. ”Este ultima noapte de bal”

Sambata, 24 Decembrie 2022, ora 03:01
13759 citiri
Cum explicăm criza economică atunci când magazinele sunt pline de clienți și străzile pline de mașini. ”Este ultima noapte de bal”
Cumpărături de Crăciun FOTO: unsplash.com

Românii au avut parte de multe provocări în ultimul an. Războiul din Ucraina, inflația, criza energetică, triplarea prețurilor la produsele de bază, au venit toate ca o lovitură puternică peste speranța românilor de a duce o viață ca cea de dinainte de pandemie.

Experții spun că deja suntem în criză economică și nu vorbim numai despre România, ci despre întreaga lume. Băncile centrale din Europa și SUA încearcă să țină inflația sub control însă oamenii o duc din ce în ce mai rău.

Cu toate acestea, apropierea sărbătorilor de iarnă zugrăvește același tablou pe care-l știam de dinainte de pandemie. Mall-uri și supermarketuri pline de clienți, străzile pline de mașini, site-urile de e-commerce abia fac față, iar livrările au întârzieri mari.

Atunci vine întrebarea legitimă: Cum este criză dacă românii au bani să arunce în stânga și în dreapta prim magazine? Pentru că cei care se înghesuie acum la cozi imense și se blochează în parcările centrelor comerciale nu au venit să se aprovizioneze pentru tot anul viitor. Aceeași aglomerație va fi si înainte de Anul Nou și în prima săptămână după Revelion.

Economist: ”Va fi un Crăciun auster, dincolo de aglomerația de pe stradă”

O posibilă explicație ar fi că zilele acestea sunt români care primesc prime de Crăciun, al 13-lea salariu, bonusuri, etc. Iar numărul mare de mașini pe străzi s-ar datora scăderii prețului benzinei.

Expertul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce avem acest ”fenomen” în prag de recesiune.

”Sezonul de shopping de Crăciun este probabil ultimul în care românii își vor permite să cumpere ceea ce au nevoie pentru masa de sărbători.

E un Crăciun destul de auster, dincolo de ceea ce e de aglomerația de pe stradă. Pentru că dacă ne uităm în magazine vedem că se cumpără cantități mici, se cumpără la gramaj. Oamenii sunt foarte atenți cu banii și evită să facă cheltuielile pe care le făceau acum doi trei ani de zile.

Banii sunt din ce în ce mai puțini, prețurile sunt foarte mari, iar Crăciunului 2022 e un Crăciun, consider eu, la suta de grame.

Este o ultimă noapte de bal, înainte de coșmarul economic care ar putea interveni în 2023”, a spus Adrian Negrescu.

Expertul avertizează că anul 2023 va fi unul greu dar cu toate acestea nu este nimic anormal ca oamenii să dorească să uite de acest lucru măcar acum de sărbători și să petreacă alături de familie și prieteni așa cum își doresc.

”Vom vedea, în 2023 o stagnare, dacă nu o scădere semnificativă a economiei, vom vedea efectele de runda a doua ale inflației iar acest lucru va însemna o scădere a puterii de cumpărare și o accentuare a problemelor macroeconomice într-o țară în care măsurile de susținere a economiei întârzie chiar și în acest moment.

Nu este nimic anormal în ceea ce vedem în magazine. Este febra tipică sărbătorilor pe care o întâlnim în fiecare an indiferent de situația economică prin care trece economia.

Oamenii s-au obișnuit să sărbătorească, s-au obișnuit să facă o masă bogată de sărbători.

Dar, spre deosebire de anii trecuți, masa din acest an va fi mult mai austeră pentru marea majoritate a populației”, a mai spus analistul economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#shopping de Sarbatori, #cumparaturi Craciun, #goana cadouri, #criza economica, #pret benzina , #stiri economice