Ai alergat sa cauti cadoul perfect si reactia a fost de dezamagire? Iata cum sa nu dai gres de Craciun

Sambata, 17 Decembrie 2016, ora 17:58
4778 citiri
Ai alergat sa cauti cadoul perfect si reactia a fost de dezamagire? Iata cum sa nu dai gres de Craciun
Foto: Arhiva/Pixabay

Una dintre provocarile acestei perioade e sa cumparam cadouri potrivite pentru ceilalti. Vrem sa vedem zambetul de pe buzele lor, o explozie de bucurie, daca s-ar putea. Realitatea e insa ca, adesea, abia daca zarim un zambet fortat. Asta, chiar daca am alergat mult in cautarea cadoului pe care il credeam perfect.

Dezamagit nu este doar cel care a oferit, ci si cel care a primit. In cazul sau asteptarile au fost altele decat realitatea, explica oamenii de stiinta de la Universitatea Carnegie Mellon si Indiana, conform CNN.

Adesea, cel care porneste la cumparaturi incearca sa gaseasca un cadou scump sau plin de semnificatii, un cadou care sa spuna ceva important despre relatie. Se gandeste: "cadoul acesta cu siguranta arata ca il cunosc bine".

Cel care il ofera gandeste ca va fi o surpriza totala si abia asteapta reactia celui care il va deschide.

Insa reactia nu e deloc cea imaginata. Pe fata celui care deschide cadoul, plin de asteptari, se instaleaza confuzia, tristetea sau zambetul fals.

Iata de ce: "Cel care ofera cadoul spera ca persoana care il priveste sa fie cat se poate de fericita pe moment. Insa cel care il primeste ar prefera un cadou care sa-l faca fericit atata vreme cat il detine si il foloseste", pe termen mai lung, explica Jeff Galak, care a realizat si un studiu legat de cadouri.

Potrivit acestuia, cei care ofera cadouri le aleg dupa niste reguli pe care si le impun singuri si gresesc. Acestia cred ca un cadou trebuie sa fie dezirabil, scump, ceva "material", tangibil, dar si o surpriza totala. In plus, cred ei, ar trebui sa il reprezinte pe cel care il va primi si sa vorbeasca despre relatia dintre cei doi.

Ceea ce asteapta insa cel care il va primi e complet diferit: acesta vrea o experienta, se asteapta ca darul sa fie potrivit intereselor sale.

Cel care ofera vrea ca darul sau sa fie savurat imediat; asadar, va oferi un buchet de flori mature, in floare, si nu unul cu boboci, care ar oferi satisfactie pe o perioada mai lunga de timp.

Cat despre cadourile constand in experiente, asa cum sunt biletele la concert, acestea sunt de obicei evitate, chiar daca ar fi, poate, darurile perfecte. Cel care face cadoul vrea sa ofere ceva "mai substantial" si cu valoare in sine. Cel care primeste, insa, nu e interesat de pretul in sine dat pe cadou.

Psihologii spun ca daca simtim ca ne pierdem in acest labirint ar trebui sa ne amintim de ce se ofera un cadou: pentru intarirea relatiei si pentru a face pe cineva fericit. In acest sens, poate cea mai buna solutie e sa intrebam persoana careia vrem sa-i facem un dar ce-si doreste si sa actionam in consecinta. Sau sa incercam in continuare.

Citeste si ce spune psihologul despre cum ar trebui sa alegi cadourile pentru copii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegere cadouri sfaturi, #psihologi semnificatii cadouri, #semnificatie cadou, #daruri potrivite , #cadouri