Cum prezentam cadourile de Sarbatori

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 12:05
2099 citiri
Cum prezentam cadourile de Sarbatori

De multe ori, cadourile sunt mai pretuite pentru felul cum sunt prezentate, decat pentru ceea ce contin ele. Cadoul arata ce a putut face furnizorul, pe cand prezentarea il personifica pe ofertant.

Fireste, nu exista reguli imuabile in domeniu, dar stilul de a oferi "oricum" nu-i face nimanui cinste. Pentru multi, cadoul este o valoare transmisa de la un om la altul. Total gresit. Cadoul e un mesaj prin care cel care ofera ii comunica celui care primeste ceva in plus, fata de ceea ce ar putea spune prin cuvinte, scrie Infoniac.ru.

Cum oferim obiectele de valoare

Este o mare arta sa oferi obiecte valoroase, fara sa lasi de inteles ca asta te-a costat sau - mai rau - ca astepti sa fii apreciat. Regula spune ca un astfel de obiect se ofera discret, fara comentarii si fara propria apreciere "ah, ce bine iti vine".

Regula generala: este de neacceptat ca, pe obiectul de valoare - o bijuterie, un tablou, un bibelou - sa figureze pretul. In cazul cand vrei sa inmanezi persoanei certificatul de autenticitate sau de garantie, ai grija sa stergi pretul discret.

Atentie la ambalaj: daca obiectul este valoros nu inseamna ca ambalajul tebuie sa fie sofisticat si pretentios. Cel mai bun este ambalajul in care l-a livrat furnizorul.

Ar fi o mare greseala sa desfaci ambalajul acasa ca "sa mai vezi o data obiectul". Faptul ca ambalajul a fost violat se cunoaste usor si face impresie proasta.

Cum oferi un cadou modest

Cadourile modeste pot avea efecte la fel de puternice ca cele de valoare. Ele trebuie sa transmita simtamintele ofertantului, lasand de inteles ca isi pretuieste partenerul. O carte este un cadou modest, dar cu impact. Fireste, depinde de carte.

Oferind un bestseller, ai si transmis mesajul ca apreciezi gustul celui care il va citi. Daca partenerul e poliglot, ofera-i o carte straina, editata la Londra sau Paris. Nu te costa nimic sa-i satisfaci orgoliul si sa se simta el flatat.

Cartea se ofera asa cum a ambalat-o librarul (la o librarie cu pretentii), dar gresesti daca, inainte de a o oferi, o rasfoiesti acasa. Se cunoaste si lasa efect de second hand.

Cum ambalezi singur, la nevoie

Vanzatorii stiu sa ambaleze un cadou mai bine decat orice cumparator. Cere un ambalaj frumos, contra cost, si il vei avea fara probleme.

Dar, daca esti in situatia de a ambala sigur cadoul, este bine sa preferi hartia si nu punga de plastic tip "maiou", un snur sau o panglica textila si nu aplicatii cu scotch pe la colturi. Atunci cand cadoul este destinat unei doamne/domnisoare, o floare (una singura) strecurata pe sub snur, este de efect.

A propos, daca utilizezi hartie, trebuie s-o cumperi anume de la librarie. Este groaznic un cadou, invelit in hartie refolosita.

Cum ambalam tortul

Nu o data suntem in situatia sa oferim un tort si adesea il cumparam de la cofetarie, gata ambalat. Problema e rezolvata, daca nu-l dezvelim acasa, ca sa-l mai vedem o data, pentru ca reambalarea este lucru complicat.

Dar daca tortul l-am facut in propria bucatarie, cu propriile resurse si fara conservanti, atunci transporul devine o problema. N-ai alta solutie decat sa cumperi un carton si sa-ti cofectionezi un ambalaj tip cofetarie, dupa unul vechi. Nu reuseste perfect, dar merge.

Un buchet de flori

Buchetul de flori este singurul cadou care poate fi transmis si prin mesager. Dar atentie: mesagerul nu trebuie sa fie un prieten comun, o ruda sau un vecin. Trebuie sa fie un comisionar de profesie, sau trimisul florariei.

Trebuie retinut ca florile nu sunt nicodata un cadou. Sunt ele insele un mesaj. Florile ii vorbesc persoanei careia i-au fost trimise despre persoana care le-a trimis. Ce spun ele - asta depinde de felul cum au fost alese.

Buchetul de flori, trimis langa un obiect de valoare, pune in dificultate persoana care il primeste. Coboara mesajul dela sublim la prozaic. In asemenea caz, trebuie inmanat personal.

Cadourile copiilor

Copiii de astazi sunt incomparabil mai putin naivi decat cei de altadata, dar se complac sa accepte ca exista Mos Craciun. Chiar si studentii asteapta mesajul mosului, din partea intregii famili.

Deci cadoul trebuie prezentat numai sub brad, numai sub pretext ca l-a trimis mosul si numai cu crenguta de cetina alaturi.

Copiii de astazi depasesc insa rapid varsta jucariilor si a papusilor. Un obiect vestimentar lasa acel iz neplacut de pomana, bomboanele nu sunt demult atractive, iar obiectele practice - ghiozdane, patine, schiuri - le primesc oricum de la parinti, chiar si fara Mos Craciun.

Copiii de astazi asteapta tablete, laptopuri si altele de acest gen. Costa scump, dar vei vedea ca se lasa usor convinsi ca tocmai au sosit din Laponia, cu saniaa

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#cadouri de sarbatori, #cadouri Mos Craciun, #sarbatori cu cadouri, #sania din Laponia , #cadouri