Care sunt cele mai bune materiale pentru hainutele copilului?

Advertorial
Marti, 18 Iulie 2017, ora 15:31
44138 citiri
Care sunt cele mai bune materiale pentru hainutele copilului?

Ca parinti, cu totii ne dorim ce-i mai bun pentru copii nostri. Asta inseamna ca un parinte este pus de multe ori in fata unor decizii cu care nu s-a mai intalnit inainte de a avea copii si la care nu s-a gandit vreodata ca ar putea fi atat de complicate.

O astfel de decizie este si alegerea hainelor pentru cei mici, alegere care trebuie facuta avand in vedere o multime de factori.

Fiind foarte delicata si sensibila, pielea copiilor poate suferi neplaceri in contactul cu diverse materiale textile, care pot fi chiar toxice pentru acestia.

De asemenea, cei mici sunt foarte predispusi sa fie afectati de diverse alergii, astfel ca atunci cand trebuie sa cumparati haine pentru copii, trebuie sa fiti foarte atenti la materialele din care acestea sunt confectionate.

Un alt element important pe care parintii trebuie sa-l aiba in vedere este cand aleg imbracamintea celor mici este rezistenta si durabilitatea acestora. Copii au foarte multa energie si chef de joaca, iar daca acest lucru se intampla mai ales in aer liber, hainele lor sunt supuse unor conditii mai putin confortabile, fie ca vorbim despre diverse tipuri de pete si murdarii sau de faptul ca tesaturile sunt intinse la maximum cand cei mici se joaca mai intens.

Cum alegi imbracamintea de cea mai buna calitate pentru copilul tau? Ce materiale sa cauti si ce sa eviti? Vezi mai jos:

Materiale naturale

Unul dintre cele mai mari avantaje ale materialelor naturale este faptul ca acestea permit pielii sa respire mult mai usor in comparatie cu tesaturile sintetice, permitand astfel pielii celor mici sa ramana uscata chiar si acestia sunt foarte activi fizic.

Mai sus mentionam faptul ca durabilitatea si rezistenta hainelor sunt factori importanti de avut in vedere atunci cand adaugam elemente in garderoba celor mici. Ei bine, hainele confectionate din materiale naturale sunt mult mai rezistente in timp, pastrandu-si culoarea si alte caracteristici intacte chiar si dupa foarte multe spalari.

Nu in ultimul rand, materiale naturale sunt mult mai putin toxice fata de cele sintetice. 60% din substantele pe care le aplicam direct pe piele (machiaj, creme etc) sunt absorbite direct in sange. Astfel, daca hainele pe care le poarta cei mici sunt tratate cu tot felul de substante chimice, in momentul in care acestea intra in contact direct cu pielea, exista riscul ca aceasta sa aiba de suferit din cauza acestor substante.

Printre cele mai bune materiale naturale pentru folosite in productia de imbracaminte regasim:

Bumbac

Parcurgand drumul de la o mica samanta pana la hainele pe care le vedem in vitrine, bumbacul este folosit de mii de ani, ajungand astazi sa fie prezent in aproximativ 40% din totalul hainelor produse la nivel global. Este poate printre cele mai populare materiale naturale folosite pentru imbracaminte, fiind o alegere excelenta pentru imbracamintea celor mici.

Desi putin elastic si usor de sifonat, bumbacul este un material moale si puternic in acelasi timp, permitand pielii sa respire usor. De asemenea, fibra de bumbac este hipoalergica, ceea ce inseamna un nivel in plus de protectie pentru pielea delicata a celor mici.

Toate avantajele enumerate mai sus in privinta bumbacului sunt valabile pentru bumbacul organic, netratat cu substante chimice. Este posibil sa gasiti haine pentru copii care doar contin bumbac, pe langa alte materiale sintetice, sau care sunt confectionate din bumbac 100% organic dar au fost vopsite cu substante chimice anuland practic multe dintre beneficiile enumerate mai sus.

Pentru a va verifica daca un produs de imbracaminte este 100% organic (realizat din textile organice si vopsit sau colorat cu substante organice), verificati eticheta si cautati unul dintre simbolurile:

  • Global Organic Textile Standard (GOTS) - produsele ce afiseaza acest simbol sunt realizate conform unor criterii stricte, fiind realizate din materiale 100% organice

  • Soil Association - aceasta asociatie este membru fondator al GOTS si detine un sfert din compania Global Standard GmbH, care conduce GOTS

  • OE100 - acest simbol certifica faptul ca bumbacul folosit intr-un produs a fost crescut conform standardelor organice si contine fibra de bumbac 100% organica, dar nu a fost neaparat procesat conform standardelor organice

  • OE Blended - produsul contine cel putin 5% fibra de bumbac organic

In

Inul este un material foarte apreciat si folosit in crearea de imbracaminte pentru copii si adulti, fiind folosita si in lenjerii de pat sau piese de mobilier, datorita texturii moi si fine pe care le prezinta acest material.

Printre cele mai apreciate avantaje ale acestui material este aspectul sau, hainele din in fiind prezente in mod constant in colectiile designerilor de top. Rezistenta este o alta caracteristica apreciata la hainele din in, acestea pastrandu-si caracteristicile pe perioade mari de timp.

Hainele din in pot fi purtate in orice anotimp, dar sunt recomandate cu precadere in perioadele cu temperaturi ridicate si umidate crescuta, inul fiind un material foarte absorbant. Fibrele de in permit aerului sa circule, iar structura acestora pastreaza haina la distanta de piele permitandu-i acesteia sa respire mai usor.

Lana

Este bine cunoscut faptul ca lana a fost folosita in crearea articolelor de imbracaminte inca din cele mai vechi timpuri. Chiar daca de atunci au aparut mult mai multe alte materiale, atat naturale cat si sintetice, lana continua sa fie folosita.

Lana se foloseste in special pentru pulovere, paturi, bluze si alte articole mai groase datorita caldurii si confortului pe care acest material o ofera in special in perioadele reci.

Fiind un material natural, lana poate fi folosita fara nicio problema de persoanele alergice fata la anumite substante chimice. Lana ofera de asemenea o izolatie termica foarte buna. La temperaturi scazute aceasta incalzeste corpul si il mentine apoi la o temperatura constanta, evitand supraincalzirea si transpiratia.

Materiale sintetice

Fibrele sintetice au fost create pentru prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand oamenii de stiinta au inceput sa inlocuiasca fibrele naturale folosind fibre extrase din lemn. Totusi, imbracamintea realizata din astfel din materiale a deveni populara cateva decenii mai tarziu, in anii '40, odata cu aparitia primului material 100% sintetic - nailonul.

In prezent exista numeroase tipuri de fibre sintetice si derivate ale acestora, printre cele mai importante enumerandu-se:

  • Poliester - rezistenta impotriva sifonarii si a ruperii dar si preturile mai reduse au transformat poliesterul intr-un material foarte popular in industria textila. Obtinut printr-o combinatie intre diversi acizi si alcool, poliesterul are caracteristici similare cu cele ale plasticului, in sensul ca nu permite pielii sa respire fiind astfel nerecomandat pentru zilele de vara. Avand in vedere ca este un material creat prin tehnici industriale de catre om, poliesterul contine numeroase substante chimice si toxine care pot produce iritatii ale pielii, in special pentru cei mici.

  • Nylon - de asemenea rezistent sifonarii si usor de spalat la masina si de calcat, acest material este folosit si pentru alte produse, precum periute de dinti, unelte de pescuit, covoare sau chiar pentru anumite piese de masina.

  • Acrilul - deseori confundat cu lana, acrilul este folosind in special pentru hainele groase, de iarna. Totusi, din cauza faptului ca este un material sintetic, acrilul nu permite pielii sa respire, incalzind corpul si provocand transpiratia in exces chiar si pe temperaturi reduse.

Asadar, alegerea hainelor pentru cei mici se poate dovedi o adevarata problema, avand in vedere multitudinea de materiale folosite, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

Pentru a va asigura totusi ca faceti cea mai buna alegere, va recomandam sa aveti in vedere urmatorii factori data viitoare cand sunteti in mall sau cautati haine pentru copii online si nu stiti ce sa alegeti:

  • Densitatea materialului - tineti haina in fata unei surse de lumina si priviti la cat de apropriate sunt fibrele sau la cata lumina trece prin material. Cu cat mai apropriate sunt tesaturile sau cu cat mai putina lumina trece, cu atat mai rezistente vor fi acele haine

  • Greutatea materialului - in functie de materialul folosit, hainele pot avea o greutate diferita. In cazul copiilor, materialele usoare precum bumbacul, matasea sau satinul sunt de preferat, fiind usoare si usor de purtat

  • Cititi cu atentie eticheta - de obiecei, toate informatiile importante despre materialele folosite ar trebui sa se regaseasca pe eticheta sau in descrierea produsului, in cazul magazinelor online. Dupa cum mentionam mai sus, un produs poate contine 100% bumbac, dar care a fost tratat sau vopsit cu diverse substante chimice, pierzandu-si astfel un set important de caracteristici.

  • Aveti grija la accesorii - in special pentru copii foarte mici, hainele cu nasturi, fermoare sau alte accesorii decorative pot reprezenta un real pericol, de aceea ar fi bine sa le evitati

Spalati hainele dupa ce le cumparati - chiar daca sunt noi si realizate din materiale organice, pana sa ajunga pe raft hainele au fost depozitate si transportate in mai multe randuri, intrand in contact cu diverse substante. Astfel, intotdeauna spalati hainele dupa ce le achizitionati pentru a elimina aceste substante reziduale.

O remarca care se aplica atat in cazul hainelor pentru copii cat si in multe alte situatii este "calitate, nu cantitate". In special in cazul celor mici, care sunt inca sensibili in fata mediului inconjurator, calitatea produselor cu care intra in contact trebuie sa aiba prioritate in fata cantitatii, pentru a le asigura un mediu sanatos si sigur.

Voi ce criterii luati in calcul cand cumparati haine pentru cei mici?

Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat. Astfel,...
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a reacționat după ce Austria s-a opus din nou aderării României la spațiul Schengen pe cale terestră. Geoană a catalogat...
#imbracaminte copii, #haine copii , #cumparaturi
  1. Cele zece melodii pe care oamenii cer sa le asculte în ultimele momente ale vieții. Care este cântecul de pe locul întâi
  2. Povestea dramatică a unuia dintre cele mai bine păstrate conace din Banat, care își deschide porțile pentru public după 80 de ani
  3. Sfaturi esențiale pentru amenajarea și întreținerea locuinței tale
  4. Coșmarul unei familii care a decis să înlocuiască podelele casei. Ce au descoperit meseriașii după ce au scos mocheta: "Ne-a speriat și ne-a descurajat să facem alte renovări"
  5. Vasele de expansiune: soluția ideală pentru controlul presiunii în sistemele termice
  6. Cum poți beneficia rapid de un implant dentar?
  7. Horoscop zilnic. Vineri, 11 octombrie. Zodia care pleacă într-o călătorie
  8. Bancul zilei: Ce fel de cafea vrea un client
  9. Modul surprinzător în care bucătarii profesioniști își dau seama când friptura este gătită. „Faci o mișcare rapidă”
  10. Cum judecă bărbații un profil pe aplicațiile de întâlniri versus cum o fac femeile. Pentru cine este mai importantă situația financiară a unui posibil partener