Craciunul in cifre. "Vinerea fantastica a americanilor", Ajun ratat pentru europeni

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 07:08
1810 citiri
Craciunul in cifre. "Vinerea fantastica a americanilor", Ajun ratat pentru europeni
Foto: lilsuzysparadise.blogspot.com

Ajunul Craciunului a cazut, in acest an, in ultima zi lucratoare a sapamanii, devenind, astfel, "vinerea fantastica" atat pentru cumparatori, dar, mai ales, pentru comercianti.

Comerciantii americani sperau la vanzari mai bune decat in 2009 si apropiate de recordul absolut din 2007, transmite AFP.

Federatia Comerciantilor din SUA se asteapta la o suma cheltuita destul de apropiata de recordul de 452,8 miliarde de dolari, record stabilit in 2007, cand, dincoace de Atlantic, ultimele zile de ger au scazut vanzarile.

Ziua de 24 decembrie, Ajunul Craciunului, nu este considerata zi libera in SUA. Totusi, patronii americani au fost indulgenti si le-au permis angajatilor sa plece mai devreme ori sa nu vina deloc la munca. Singurii care au muncit de dimineata pana seara au fost, insa, comerciantii.

Acestia spera sa dea lovitura cu vanzari totale de 451,5 miliarde de dolari, potrivit unei estimari anuntate de cea mai mare asociatie de profil, National Retail Federation (NRF). Suma va creste cu 3,3% fata de 2009 si se va apropia de recordul de 452,8 miliarde, din urma cu trei ani.

Specialistii amintesc de "Black Friday", prima vineri de dupa Ziua Recunostintei, care are clienti foarte decisi, care stiu dinainte ce vor sa achizitioneze. Totusi, in Ajunul Craciunului ies la cumparatori persoane "cu temele nefacute", cei care sunt disperati sa cumpere un cadou in ultimul moment.

Vinerea fantastica...nu si pentru europeni

Iarna aspra a tinut multi oameni in case, dar a si impiedicat innoirea stocurilor din magazine sau livarile pentru produsele comandate online. Una dintre primele masuri luate de autoritatile franceze, spre exemplu, pentru a decongestiona traficul a fost sa interzica accesul camioanelor pe autostrazi.

In consecinta, in Ajun de Craciun, peste 70% din cele 231 de hipermarketuri Carrefour au decis prelungirea programului de lucru, de la 08:30 (in loc de 09:00) la 23:00 (in loc de 22:00). Astfel, persoanele care nu au reusit sa achizitioneze un cadou vor avea mai mult timp pentru pregatiri.

Pe de alta parte, presedintele Auchan se asteapta la vanzari mai mici, precum si conducerea King Jouet, un comerciant de jucarii. Aici, previziunea de crestere a volumului de vanzari a fost redusa la 0,5%, de la 2%.

Vanzarile au mers foarte prost anul acesta in mai multe zone ale Frantei, unde ninsorile au fost mai puternice si au durat mai multe zile. Centrele comerciale regionale au inregistrat o scadere cu 25% a prezentei cumparatorilor, fata de cat ar fi fost de asteptat in luna decembrie.

Cea mai mare frica a comerciantilor in aceasta perioada ramane insa tendinta ca unii cumparatori sa sterpeleasca marfa de rafturi. Daca, pana acum, cel mai des se furau sticlele de bautura si CD-urile de mici dimensiuni, anul acesta, unele magazine au decis sa puna etichete de siguranta si pe curcani.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#cumparaturi Craciun, #vinerea fantastica, #cadouri Craciun, #comercianti craciun , #cumparaturi
Comentarii
Poza Theman
Theman
rank 5
,,Ajun ratat pentru europeni,, si voi vorbiti doar de Franta , Europa este mai mare decat Franta stimate ziarist , da-ne cifre din toata Europa si doar dupa aia vedem daca a fost un ajun ratat