Obiecte pe care nu e bine sa le cumperi la second hand

Marti, 14 Mai 2013, ora 16:32
4059 citiri
Obiecte pe care nu e bine sa le cumperi la second hand

Desi exista reglementari care obliga comerciantii de obiecte la mana a doua sa le curete si sa le dezinfecteze inainte de a le oferi spre vanzare, cumpararea unor asemenea produse presupune totdeauna unele riscuri.

Acestea sunt si mai mari atunci cand cumperi obiecte de ocazie direct de la cel care vrea sa scape de ele.

Fireste, ar fi contraproductiv sfatul de a se renunta la aceste cumparaturi, determinate pe de o parte de mijloacele limitate financiare ale cumparatorului, iar pe de alta de atractia sa pentru obiectul a carui achizitie in stare noua nu si-o poate permite.

Exista insa anumite categorii de obiecte fata de care se impune prudenta, chilipirul putandu-se dovedi periculos si nu rareori nociv. Ar trebuin sa facem astfel de cumparaturi cel putin in cunostinta de cauza, noteaza portalul Mixstuff.

Blenderul

Gasesti uneori la mana a doua un blender care arata ca nou, la un pret cat un sfert din cel afisat la magazin. Aspectul este perfect, functioneaza ireprosabil si tenteaza. Dar acasa poti constata ca prepararea pastei de legume dureaza mult si rezultatul nu e cel dorit, deoarece cutitele sunt tocite.

Fara cutite insa, blenderul nu-i nimic. Restul este caroserie, motor si ambalaj. Cutitele tocite, de cele mai multe ori nu pot fi inlocuite cu altele noi, pentru ca obiectul cumparat este de tip vechi. Respectivele cutite nu se mai produc demult.

Laptopul

Putina lume isi vinde laptopul vechi ca sa cumpere altul mai performant. Cei mai multi il vand pentru ca le "face figuri". Ce anume figuri face laptopul vechi n-ai cum sa stii cand il cumperi. Vei afla cand vei incepe sa-l folosesti.

Dar laptopul cumparat de ocazie nu mai este demult in termenul de garantie. Poti incerca o reparatie contra cost, dar fii sigur ca asta a incercat-o si vanzatorul. Numai cand s-a convins ca n-are ce-i face, atunci s-a hotarat sa-l vanda, daca va gasi un fraier. Te-a gasit pe tine.

Patutul pentru copil

Logica spune ca atunci cand vinzi patutul ti-a crescut copilul. In principiu n-ar trebui sa existe motive de indoiala. Ei bine, conform unor date publicate in New York Times, in perioada 2007-2010 s-au inregistrat 150 de decese in randul copiilor, cauzate de faptul ca patutul era defect, iar cei mici ori au cazut din el, ori s-au blocat in mecanismul de coborare a parapetului-gratar.

Au existat si cazuri in care cei mici s-au strangulat sau taiat cu o parte metalica, sangerand indelung, in timp ce parintii isi vedeau de treaba, crezand ca micutul doarme.

Incaltaminte

Adesea, incaltamintea tenteaza pentru ca multa lume renuna la ea devenind prea stramta, prea larga sau nemaifiind la moda. La second hand se pot gasi pantofi aproape noi.

Dar niciodata nu poti sti starea de sanatate a piciorului care i-a purtat, chiar si o zi. Este suficient o zi pentru ca infectiile fungice sa fie instalate. Daca ai nenorocul sa le preiei, exista riscul sa nu scapi de ele toata viata.

Perne, saltele, plapumi

Saltelele, pernele, plapumile, paturile folosite sunt totdeaua imbibate de acarieni, care se inmultesc cu trecerea timpului si care lasa reziduuri sub forma de praf fin. Acestea pot provoca dureri de gat, inrosirea ochilor, iritatii ale aparatului respirator, alergii.

Conform datelor publicate de Discovery Channel, o saltea obisnuita poate contine de la 10.000 la 100.000 acarieni. Reactiile organismului nostru la acarienii din propria saltea sunt adesea atenuate de obisnuinta, dar preluand una straina pot aparea toate efectele mai sus enumerate.

Intrucat efectele cele mai neplacute sunt cele ce privesc aparatul respirator si ochii, se recomanda ca propriile perne sa fie schimbate cu altele noi la fiecare 3 ani. Fireste, cele vechi ar trebui aruncate si nu oferite spre vanzare la second hand.

Caciuli, sepci, palarii

Eventualele microorganisme parazitare ale fostului purtator se indeparteaza greu prin curatarea sau dezinfectarea acestor piese. Ele trec cu usurinta de la capul fostului purtator la cerstetul celui nou. Indeosebi caciulile, care pot ascunde multe in blana lor, se recomanda a nu fi cumparate altfel decat noi.

Mobila tapisata

Ca si saltelele, tapiteria mobilei contine acarieni si alti daunatori imposibil de indepartat. De aceea, cine s-a hotarat sa cumpere totusi o mobila uzata trebuie sa indeparteze integral tapiteria celei vechi si sa o inlocuiasca, punand una noua. Costa ceva, dar merita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#second hand pericole, #comert de ocazie pericol, #obiecte de ocazie sfaturi, #cumparare produse second hand riscuri , #cumparaturi