Cum ne razbunam pe preturile mari?

Duminica, 22 Martie 2009, ora 13:01
2010 citiri
Cum ne razbunam pe preturile mari?

Nu doar industria si economia au fost grav afectate de criza financiara care ingroasa pe zi ce trece numarul somerilor si firmelor care dau faliment. Un alt domeniu grav afectat este cel al modei.

In vremuri grele, oamenii sunt preocupati in primul rand sa faca rost de resurse financiare pe necesare pentru mancare, apa si cheltuieli curente. Este evident ca poti trai fara prea mari eforturi daca renunti sa iti cumperi in fiecare saptamana ceva nou de imbracat. Mai mult chiar, daca ai suficienta imaginatie, cu hainele pe care le ai deja poti sa faci combinatii reusite. In fiecare zi poti sa arati altfel.

In ciuda scaderii vanzarilor, constat cu surpindere ca, de fapt, preturile la articolele de vestimentatie si imbracaminte sunt la la fel ca cele de anul trecut, cand previziunile erau optmiste, iar cresterea economica a Romaniei era de 7%.

Noile colectii pentru sezonul de primavera- vara sunt scoase la vanzare contra unor sume fabuloase pentru vremurile in care traim. O pereche de sandale facuta din trei cureluse costa aproape un salariu minim pe economie. Si lista nu se opreste aici: un top de la case de moda considerate accesibile clasei de mijloc costa cel putin 100 de lei. Oare suntem dispuse sa mai scoatem din buzunar aceasta suma pentru un "moft" - pentru ca vrem sa urmam moda?

Previziunile devin din ce in ce mai sumbre, iar cuvantul recesiune incepe sa fie tot mai des auzit. Daca in Occident marii creatori au reusit sa constientizeze ca in vremuri de criza moda trebuie abordata dintr-un unghi diferit, in Romania se pare ca lucrurile nu stau la fel.

Presa straina apreciaza ca primul efect al crizei este disparitia de pe podiumurile de moda a colierelor opulente. Rochiile si topurile acopera, mai nou, cuminti, decolteul, dar si umerii. Primul care a vorbit despre acest trend este Karl Lagerfeld, designerul casei Chanel, intr-un interviu pentru International Herald Tribune.

Potrivit designerului, "economia directioneaza moda catre un nou tip de modestie". Deja, trendul se observa in magazinele din SUA, unde sunt preferate tinutele "moderate", nici prea incarcate, nici prea pretioase si care nici nu lasa vederii foarte mult. Mai mult, reducerile la sezonul trecut au depasit, pentru prima data dupa mult timp, procentul "standard" de 50%, iar marile magazine aduc din noile colectii acele piese "de investitie", care ofera calitate la un pret bun- chiar rezonabil. In magazinele "accesibile", ofertele sunt si mai tentante: reduceri peste reduceri, piese "usoare" - usor de combinat, usor de cumparat.

Intrebarea care sta in mintea mea de ceva timp este cand vom avea si noi parte de asa ceva?

Poate este nevoie de o miscare de solidarizare prin care sa le aratam celor ce vor sa se imbogateasca intr-un singur sezon din vanzarea de haine ca nu mai suntem dispuse sa platim sume fabuloase pentru lucruri care nu merita asta.

Poate aceasta criza va clarifica lucrurile si prin magazinele noastre si ii va face pe unii sa inteleaga ca pentru a fi la moda nu trebuie sa te lasi orbit de marca, pentru ca stilul nu este definit de marca, ci de bun gust sid ecenta.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#preturi mari criza, #articole imbracaminte vara, #preturi exagerate vanzare, #miscare solidarizare , #Gucci