Istoria civilizatiei se impleteste cu cea a parfumului

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 09:43
5723 citiri
Istoria civilizatiei se impleteste cu cea a parfumului

Parfumul, vulgarizat astazi cu epitetul de "deodorant", isi are o obarsie pe cat de veche, pe atat de nobila. Tamaia, cel mai vechi odorizator amintit de izvoarele istorice, a fost descoperita de mesopotamieni acum patru milenii si folosita indeosebi in ritualuri religioase.

Unda de parfum era asociata cu sufletul

Prin arderea tamaiei, se inducea acea stare de spirit misterioasa, necesara ceremoniilor, pentru venerare a zeilor. Amestecurile de rasina, ulei si lemn parfumat erau folosite la imbalsamarea mortilor, obicei care, in curs de un mileniu, s-a extins din Mesopotamia in Egipt, unde o simpla practica religioasa a devenit cult faraonic.

De-a lungul timpului, parfumul a devenit disponibil si populatiei de rand, egiptenii fiind educati si obisnuiti sa se parfumeze cel putin o data pe saptamana.

Conceptul de suflet era asociat cu unda de parfum, cea care va urma spiritul, atunci cand acesta se va inalta la ceruri. Egiptenii purtau cu ei un parfum de la nastere si pana la moarte, iar la prepararea mormantului esentele aveau un rol extrem de important.

La deschiderea mormantului lui Tutankhamon, dupa circa 3.300 de ani de la moartea sa, cercetatorii au ramas uluiti, simtind o urma de parfum, persistent inca de la imbalsamare.

Procesul de imbalsamare dura intre 40 si 70 de zile, avand ca baza esenta de smirna, uleiul de scortisoara si tamaia.

Chiar si Mantuitorul a fost uns cu mir

Paginile Vechiului Testament consemneaza folosirea parfumurilor si uleiurilor in Israel, unde au ajuns importate din Egipt. Era o marfa atat de valoroasa, incat, potrivit Bibliei, Iosif, fiul lui Iacob, a fost vandut de fratii sai unor negustori de esente.

Parfumurile si esentele aromate sunt mentionate frecvent in Vechiul Testament, confirmand nu numai valoarea lor, dar si faptul ca israelitii, desi erau pastori si cultivatori, au deprins secretele fabricarii parfumurilor de la preotii egipteni.

Noul Testament se refera de asemenea la parfumuri. Este notorie scena cand Maria, sora lui Lazar, unge cu mir picioarele Mantuitorului sau cea in care trupul Lui este uns, potrivit ritualurilor de ingropaciune ale vremii.

Tot atat de cunoscut este momentul cand cei trei Magi de la Rasarit ii aduc Pruncului tamaie, smirna si aur. Nu lipsita de interes este ordinea acestei insiruiri, unde aurul ocupa locul trei, nu locul unu, ca la Olimpiadele noastre.

Renasterea deschide o noua pagina

In Grecia antica, parfumurile au inceput sa aiba o conotatie, oarecum, mai mondena. Potrivit lui Homer, chiar zeii Olimpului i-au invatat pe oameni secretele fabricarii si folosirii parfumurilor, pentru a le folosi in viata de toate zilele.

De la greci, "moda" parfumului s-a extins in capitala culturii antice, Roma, simbol absolut al civilizatiei si puterii, dar si un oras in care luxul, eleganta si frumusetea erau la mare pret. Parfumurile nu puteau lipsi, extizandu-se pana la granitele imperiului.

Renasterea deschide o pagina noua in evolutia acestui miracol. Nobilii nu puteau sa-si imagineze viata fara delicatele arome. Cand Caterina de Medici a plecat in Franta, pentru a se casatori cu Henric al II-lea, a gasit de cuviinta sa fie insotita si de un parfumier renumit, ramas in istorie sub numele de Renato din Florenta, care a deschis primul magazin de gen la Paris.

Franta, simbolul cosmeticelor lumii

Din acel moment, Franta devenea simbolul distinctiei in "bon ton"-ul european. Moda folosirii parfumului s-a extins rapid. Regii Frantei, in special Ludovic XIV si Ludovic XV, se numarau printre cei mai avizi consumatori de parfumuri.

Ceea ce se stie mai putin este ca parfumurile, folosite din abundenta, nu reuseau decat sa mascheze superficial cronica lipsa de igiena a nobililor, intr-o vreme in care se credea ca baile dese sunt daunatoare, aducand ciuma si alte boli.

Aceasta "varsta de aur" a parfumurilor era in plina glorie, in momentul cand a intervenit Revolutia Franceza si intreaga piata a parfumurilor s-a pomenit paralizata de prejudecati populiste.

Urcarea pe tron a lui Napoleon, un indragostit patimas de arome si esente, a facut uitate pornirile revolutionare, iar in istoria parfumierilor francezi a venit un nou inceput.

In scurt timp acestia aveau sa evolueze de la statutul de mici manufacturieri la acela de adevarati industriasi, punand bazele unei impresionante industrii, care de-a lungul timpului s-a remarcat prin dinamica deosebita.

Dupa 1900, productia de parfumuri devine o industrie, al carui varf de lance se instaleaza categoric in Franta. Branduri precum Coty, Lalique, Poiret asociaza pafumul si n-au concurenta in lume.

"Democratizarea" cosmeticelor

Dupa 1930, Franta incepe sa fie concurata serios de SUA, dar moda incremeneste intr-un status quo, pana mult dupa razboi, cand, tot de peste ocean, adie o briza proaspata in domeniu: "democratizarea" tuturor produselor de moda, inclusiv a cosmeticelor si parfumurilor.

Cresterea economica produce o schimbare a modului de a fi si chiar a moravurilor. Miscarea hippie nascuta la San Francisco se extinde in Europa. Constiinta trupului si a simturilor este... libertatea sexuala. Faceti dragoste, nu razboi!

Femeile si barbatii foosesc in egala masura cosmeticile, valorile autentice incep sa se confunde cu cele contrafacute, Orientul devine o adevarata pepiniera a contrafacerilor, incurajata chiar de Occident, pentru folosirea mainii de lucru ieftina.

In locul smirnei si tamaiei, care altadata erau tamaduitoare, astazi primim produse sintetice, cancerigene, parfumuri generatoare de alergii, sub forma de spray.

Nimeni nu stie pe ce drum am apucat-o, daca mergand inainte, ajungem undeva, sau daca singura directie este sa mergem inapoi, la smirna, tamaie, la apa, pamant, foc si vant.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#parfum istorie, #istoria parfumului, #parfum vechime, #parfum antichitate, #parfum renastere , #parfum
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Un frumos articol pentru o duminica linistiata! Daca ar fi si celelate la fel......