Tutunul - de la aborigeni catre lumea intreaga

Advertorial
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 14:06
9072 citiri
Tutunul - de la aborigeni catre lumea intreaga

Cultura tutunului are o istorie veche, care s-a raspandit in lumea intreaga odata cu expeditiile lui Cristofor Columb si primii navigatori care au adus obiceiul in Europa.

Planta de tutun este originara din America de Sud si se aproximeaza ca ar fi fost adusa in Cuba intre 3.000 si 2.000 inaintea erei noastre.

Pentru aborigeni, tutunul reprezenta un element esential in religie, politica si ceremonii sociale. Europenii descopera aceasta planta odata cu expeditia lui Cristofor Columb din luna decembrie a anului 1492.

Primul european care a observat obiceiul bastinasilor a fost Rodrigo de Jerez. El a incercat tutunul si l-a adus pe continentul european.

Inchizitia spaniola l-a condamnat imediat la inchisoare dupa ce oamenii din Sevilla l-au vazut ca scoate fum pe gura si nas, lucru perceput ca fiind satanic.

Consumul de tutun in Europa a inceput sa cresca abia dupa anul 1520, cu importuri care intrau prin portile spaniole. Din Spania, consumul de tutun s-a raspandit treptat in Portugalia, Franta, Italia, Maria Britanie, Persia, Japonia, Turci si Rusia.

Cea mai veche forma de a fuma tutun este tutunul de pipa. Pipa sau luleaua are doua parti, una mai ingrosata cu un gavan, in care se aseaza tutunul, si alta in forma de tub prin care este tras fumul.

Spre deosebire de tigara, pipa este destinata fumatului in interior si nu se fumeaza dintr-o data. Tutunul de pipa e consumat in "sferturi", mai multe etape care ofera celui ce consuma noi arome ale tutunului.

O alta forma pentru a consuma tutunul sunt trabucurile, denumite de spanioli "cigarro", pornind de la corespondentul mayam pentru tutun, termenul "sikar".

Primele trabucuri realizate vreodata sub forma cunoscuta azi au fost fabricate in Spania, folosind doar tutun importat din Cuba.

Acest lucru se intampla la inceputul secolului XVIII, iar in 1790 producerea trabucurilor incepe sa se extinda in Franta si Germania prin mici fabrici.

Astazi predomina consumul de tigarete, fie produse de companii de profil, fie rulate chiar de consumator din tutun pentru tigari.

Chiar si asa, tutunul de pipa si trabucurile continua sa ocupe un loc special in cultura tutunului, alaturi de intreg ritualul care s-a transmis de la aborigeni catre oameni din lumea intreaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#tutun pipa, #tutun tigari foi , #shopping online