Răsturnare de situație la Australian Open. Vestea așteptată de susținătorii tenismenei dispărute Shuai Peng

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 14:43
5368 citiri
Răsturnare de situație la Australian Open. Vestea așteptată de susținătorii tenismenei dispărute Shuai Peng

Spectatorii de la Openul de tenis al Australiei vor putea purta tricouri de susţinere pentru jucătoarea chineză Shuai Peng, cu condiţia ca aceştia să nu aibă un comportament ostil, au anunţat, marţi, organizatorii turneului de Mare Şlem de la Melbourne, subiect care a creat duminică polemici în acest sens, informează AFP.

"Da, cu condiţia ca ei să nu aibă o atitudine ostilă care să genereze dezordine, ci să aibă o atitudine pacifistă", a declarat directorul executiv al Federaţiei australiene de tenis, Craig Tiley, adăugând că agenţii de securitate vor analiza situaţia de la caz la caz.

Organizatorii Openului Australiei au declanşat o controversă cerând suporterilor să renunţe la tricourile care prezentau sloganul "Unde este Peng Shuai"?, pe motiv că Australian Open "nu autorizează îmbrăcămintea, banderolele sau pancartele politice", conform unui purtător de cuvânt al Federaţiei australiene de tenis.

Americanca de origine cehă Martina Navratilova, legenda tenisului cu 18 titluri de Mare Șlem (la simplu), a denunţat decizia organizatorilor ca fiind "patetică", pe contul său de Twitter.

"Au existat neînţelegeri pentru anumite persoane care nu sunt aici şi nu au cu adevărat o vedere de ansamblu", a declarat, marţi, Craig Tiley.

"Probleme este că în ultimele două zile, sute de persoane au venit cu un banner şi noi nu putem permite aşa ceva", a adăugat acesta.

"Dacă veniţi să vedeţi tenis, atunci totul este în regulă, dar în definitiv noi nu putem permite nimănui să cauzeze perturbarea turneului", a adăugat acesta.

Această luare de poziţie intervine după ce presa locală a citat experţi în drepturile omului, afirmând că poziţia Tennis Australia ar putea fi ilegală.

"Nu există niciun motiv legal pentru a cere unui participant să nu mai poarte un tricou care scoate în evidenţă o problemă de drepturi ale omului", a afirmat, la rândul său, avocatul Michael Stanton pentru jurnalul The Age.

Ca răspuns la interdicţia organizatorilor, un militant australian în favoarea drepturilor omului a strâns peste 14.000 dolari australieni (peste 9.000 euro) pe platforma GoFundMe cu scopul de a imprima tricouri şi a le distribui spectatorilor în vederea finalei turneului feminin.

Situaţia chinezoaicei Shuai Peng, fost lider mondial la dublu şi absentă de la Melbourne, a devenit o problemă de interes maxim pentru comunitatea tenisului şi a grupurilor de apărare a drepturilor omului, după ce ea l-a acuzat de agresiuni sexuale pe fostul vicepremier Gaoli Zhang.

Citeste si:
Declarație de dragoste de la Bianca Andreescu pentru români
Declarație de dragoste de la Bianca Andreescu pentru români
Bianca Andreescu a fost eliminată în turul secund de la Roland-Garros. Ea a pierdut cu 2-6, 4-6 în fața elvețiencei Belinda Bencic, campioana mondială de la Tokyo. La finalul meciului,...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....