Coșmar în estul extrem al Siberiei. Cum supraviețuiesc la -30° Celsius 450.000 de oameni rămași fără căldură. "Un incendiu a scos din funcțiune termocentrala"

Joi, 23 Decembrie 2021, ora 10:56
6143 citiri
Coșmar în estul extrem al Siberiei. Cum supraviețuiesc la -30° Celsius 450.000 de oameni rămași fără căldură. "Un incendiu a scos din funcțiune termocentrala"
Anul trecut temperaturile din Buryatia au ajuns chiar și la -40 de grade Celsius FOTO Hepta

Un român care trăiește în Ulan-Ude, capitala Republicii Buryatia, oraș aflat în estul îndepărtat al Siberiei, a dezvăluit că cei aproximativ 450.000 de locuitori au rămas fără căldură în timp ce temperatura a ajuns la -30 de grade Celsius

Marius Giura povestește că trăiește de 15 ani în Ulan-Ude și că majoritatea locuitorilor din oraș au încălzire centrală, fiind deservite două termocentrale. Românul adaugă că noaptea trecută că la una dintre cele două termocentrale, construită în anii 50, a avut loc un incendiu care a scos aproape total din funcțiune termocentrala.

„Ulan-Ude, capitala Republicii Buryatia, orașul în care locuim și slujim ca misionari de 15 ani (pe 17 decembrie am avut „aniversarea”), are în jur de 450.000 locuitori. Casele se încălzesc de obicei cu lemne și/sau cărbune, iar cartierele de blocuri, în care locuiesc majoritatea locuitorilor orașului, au încălzire centrală, fiind deservite de două termoelectrocentrale, TEC-1 și TEC-2.

Azi-noapte la ora 3:27 la TEC-1 (cea mai veche termocentrală, construită prin ani 1950-1960) a avut loc un incendiu la o parte din dispeceratul de supraveghere și cablare electrică al termocentralei, probabil în urma unui scurtcircuit. Incendiul a scos aproape total din funcțiune termocentrala, 4 dintre cuptoare/cazane și două turbogeneratoare nu mai lucrează”, a explicat misionarul pe Facebook.

Românul adaugă apoi că temperatura din oraș este de aproximativ -30 de grade Celsius și că peste jumătate dintre locuitori au rămas fără căldură. Drept urmare, autoritățile au declarat stare de urgență și amintește de o situație asemănătoare care a avut loc în 2003, când au murit zeci de oameni din cauza frigului după ce blocurile au înghețat la propriu.

„La o temperatură de aproximativ -30*C, peste jumătate din oraș (aproximativ 1000 de blocuri de la 3 la 20 de etaje) au rămas practic nealimentate cu agent termic. Printre ele și blocul nostru. A fost declarată starea de urgență și sistemul TEC-1 a fost interconectat cu cel al TEC-2 - un sistem de interconectare între cele două termocentrale gândit și pus în funcțiune după ce în anul 2003 aceeași TEC-1 s-a stricat și a ieșit din funcțiune pentru mai bine de 2 săptămâni în ianuarie, cea mai geroasă lună a anului, cu temperaturi care uneori coboară spre -40*C. Atunci au înghețat blocuri întregi, au crăpat caloriferele înghețate și, cel mai strașnic,, au murit oameni din cauza gerului!!! Sistemul de interconectare permite ca agentul termic al unei termocentrale să fie distribuit și în sistemul celeilalte, menținând temperatura în țevi la un nivel deasupra limitei înghețului”, mai relatează Marius Giura.

Mai departe, românul adaugă că autoritățile speră într-o remediere rapidă a situație și că se pregătesc deja pentru o relocare a aproximativ 150.000 de persoane. Mai mult, misionarul subliniază că anul trecut au fost probleme și la cealaltă termocentrală și că speră ca aceasta să nu se defecteze din cauza suprasolicitării.

„Comandamentul de urgență a anunțat că speră într-o remediere rapidă a situației, dar și că se pregătesc, pentru orice eventualitate, pentru relocarea locuitorilor din cele aproximativ 1.000 blocuri - unde vor reloca, în caz de nevoie, în jur de 150.000 de oameni e greu de imaginat”, a mai subliniat Giura pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în...
#Siberia, #caldura siberia, #buryatia, #Rusia, #centrale termice , #Rusia