Cea mai mare grinda din tara montata pe cel mai mare viaduct din Romania, la Aciliu

   

Constructorii autostrazii Sibiu - Orastie au inceput montarea celei mai mari grinzi de pod montata pe cel mai mare viaduct construit vreodata in Romania.

Viaductul de peste 1 kilometru lungime are un pilon de inaltimea unui bloc cu 20 de etaje.

Montarea grinzii va dura aproape o zi si se realizeaza printr-o tehnologie folosita in premiera in Romania si utilizata cu succes pentru marile autostrazi din Italia.

Doua macarale de 80 de tone imping grinda treptat pe niste role catre pilonii de sustinere. Viaductul urmeaza sa fie gata cu totul undeva in luna aprilie a anului viitor.
"Trebuie sa subliniem faptul pe care noi inginerii romani il avem prin participarea la acest obiectiv. Sunt lucrari care in Romania nu s-au mai facut. Sunt lucrari de constructie care se aplica pentru prima data in Romania. Din cate stiu, pilele, este cea mai inalta pila aici. Este pila 5 care acum se termina si va ajunge undeva la 80 de metri inaltime. Daca luati aproximand cu o lucrare de constructie este cat un bloc de 20 de etaje. De fapt in aceasta lucrare pe masura ce se termina pilele, grinda se va impinge dinspre partea de culea 1, prin niste role, cu ajutorul unor cabluri, pana cand va ajunge in capatul celalalt pe culeea doi. In acel moment podul se va ridica pe pistoane. Se vor scoate rulierele si se va lasa jos pe aparatele de reazam. In timpul in care se va face aceasta miscare a podului, vom incepe sa montam predalele pe pod. Dupa ce podul va ajunge in capet se va executa placa de suprabetonare pe tot podul. Noi aproximam ca undeva in primavara podul va fi gata. Speram sa nu avem probleme. Pentru noi inginerii romani care nu am mai facut acest lucru este riscanta. Pentru ei care au facut acest lucru ne predau o tehnologie. E o lectie, da!" a spus Mircea Ignat - consultant constructii autostrazi.
Colos de mii de tone de otel
Constructorii se folosesc de cativa roboti si o echipa de aproape 40 de oameni pentru ca uriasa grinda sa fie montata exact cu ma a fost planificat. Procesul este destul de dificil pentru ca viaductul este unul in curba, iar grinda are o greutate de peste 400 de tone. Colosul de fier de la Aciliu are aproape 8.000 de tone greutate. [View with PicLens]
"Astazi facem o impingere de viaduct Aciliu lotul 3. Va avea 1,1 kilometri pe doua benzi. Latimea este de 64 de metri. Are 12 piloni pe dreapta si 12 pe stanga. Programul nostru de lucru este ca la sfarsitul lunii decembrie, viaductul va fi gata. (...) Viaductul are aproape 7.800 de tone de fier, care nu necesita vopsire. (...) Este viaductul cel mai mare din Romania, adica cel mai mare care s-a construit aici pana acum. In total o sa fie 88 de tronsoane componente ale grinzii. Sunt aduse din Italia. Transportul se face cu un camion. Se incepe cu ansamblaje. Se incepe cu o sudura longitudinala cu roboti. (...) Da. Este o operatiune dificila cu o tehnologie usoara. Nu este o tehnologie ca se pune o macara. Este totul altceva. In Italia este o tehnologie care se foloseste mereu" a explicat si Dominico Saviato - manager proiect.
Intarzieri aproape recuperate
Consultantul care urmareste exact stadiul de executie al intregii autostrazi dintre Deva si Sibiu spune ca intarzierile de acum doua luni au fost partial recuperate iar acum acestea variaza intre 5 si 15 la suta, diferentiat pe fiecare tronson in parte.

"Din punctul meu de vedere constructorii sunt aproape sa recupereze anumite mici intarzieri cauzate de factorii meteo si sa zicem alte evenimente. Se lucreaza in doua schimburi. Unii lucreaza chiar sambata si duminica noaptea si se trage tare ca sa se recupereze tot ce inseamna mici intarzieri. E greu de dat o cifra. Sunt diferentiati. Sunt intarzieri de 10 - 15 la suta ca si timp. Ca si lucrari nu sunt asa de mari intarzieri pentru ca in fiecare luna se actualizeaza programe de lucrari tocmai ca sa se recupereze. Deci schimbul al treilea, lucrul de sambata si duminica. In principiu ar trebui sa fie gata la timp autostrada. Acum poate sa intervina orice. Poate sa intervina natura, vremea si alti factori care pot sa influenteze finalizarea in termenii contractuali" a declarat si Calin Chis - director adjunct firma consultanta autostrada Sibiu - Orastie.
VIDEO: Bogdan Tataroiu
Miercuri, 08 August 2012, ora 23:59
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Se construieste hipermarketul de pe Calea Cisnadiei - USR a pierdut procesul prin care bloca proiectul
Dupa mai bine de doi ani de procese in care au incercat sa blocheze scoaterea din categoria de ...
Consiliul Judetean Sibiu a implementat semnatura electronica
90% dintre documentele din cadrul Consiliului Judetean Sibiu sunt semnate electronic, exceptie ...
Lucrarile de la Aeroportul Brasov intarziate de Constructii SA Sibiu - Brasovenii dau in judecata firma sibiana
Aeroportul care va face probabil o concurenta serioasa celui de la Sibiu, nu este gata din vina unei ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor