Florin Cioaba crede ca autoritatile din Italia au facut o greseala cand le-au promis bani romilor

   

Florin Cioaba, autointitulat rege al romilor, crede ca autoritatile din Pavia (Italia) au gresit atunci cand le-au promis romilor cate o mie de euro pentru a se intoarce in Romania si estimeaza ca zeci de mii de romi se vor duce in aceasta tara numai pentru a cere acesti bani. "Cred ca a fost o greseala din partea celor din Italia, pentru ca vor veni zeci de mii de romi sa ia cate o mie de euro, asa cum au facut si cu casatoriile. Cred ca nu asta era lucrul cel mai bun.

Lucrul cel mai bun era sa se gaseasca metode de a-i putea integra in societate in acele locuri, sa gaseasca pentru ei o mai buna protectie sociala, nu sa le ofere bani", a declarat, marti, la Sibiu, Florin Cioaba, presedintele Centrului Crestin al Romilor.

Cioaba estimeaza ca zeci de mii de romi se vor duce sa ceara acesti bani si nu este exclus ca multi dintre ei sa plece acum spre Italia doar pentru a primi acei bani cu care sa se intoarca in tara.

Florin Cioaba declara, luni, la Sibiu, ca autoritatile din Romania ar fi trebuit sa se gandeasca la ce probleme va ridica integrarea in UE, facand referire la deschiderea granitelor, si a spus ca isi doreste infiintarea unor centre de ajutor pentru romii care migreaza in state UE.

"A fost un val al migrarii populatiei catre Europa. Nu numai romii au plecat dupa deschiderea granitelor, ci si romanii. Cred ca si acum mai exista aceasta problema. Daca oamenii nu sunt ajutati aici in tara sa duca un trai decent, vor pleca. Cei care au fost saraci aici au plecat deja. Noi trebuie sa-i ajutam sa se integreze in statele in care s-au dus. UE si Romania trebuiau sa se gandeasca ca cei saraci vor pleca. Nu este o problema simpla: ne integram si gata.

Oamenii s-au dus acolo crezand ca este Tara Fagaduintei, dar au dat de probleme mai mari decat acasa. Statul roman trebuia sa se gandeasca ce se va intampla dupa deschiderea granitelor, a declarat, luni, Florin Cioaba. El sustine ca se gandeste la cei care au ajuns in diferite state si au ramas fara bani, iar autoritatile nu ii ajuta cu nimic si au ajuns pe mana unor organizatii care mai mult au profitat de ei.

Potrivit acestuia, o lista cu propuneri de imbunatatire a situatiei romilor din afara tarii si detalii despre centrele de ajutor a fost trimisa in 5 august catre Ministerul roman de Externe, care le-a luat in dezbatere impreuna cu ambasadorii Romaniei.

Florin Cioaba a mai spus ca nu se poate sti cu exactitate numarul romilor din Romania care se afla in afara tarii, dar estimeaza ca este vorba despre cateva zeci de mii.

Autoritatile din orasul italian Pavia (Lombardia, nord) au propus acordarea sumei de o mie de euro fiecarui rom de origine romana care va accepta sa fie repatriat, dupa evacuarea unei zone industriale ocupata abuziv de zeci de nomazi, a relatat cotidianul La Repubblica in pagina electronica.

Primaria din Pavia se confrunta cu o situatie de criza generata de evacuarea, in urma cu circa zece zile, a taberelor improvizate in fosta zona industriala Snia, unde se stabilisera de cativa ani zeci de romi de origine romana.
Miercuri, 12 Septembrie 2007, ora 17:38
Sursa: Ziare.com
Cele mai citite stiri
Romanii care nu au schimbat furnizorul de energie primesc automat cel mai bun pret
ANRE a aprobat ordinul in sedinta Comitetului de reglementare de miercuri. Citeste si Cauza penei ...
Cine este barbatul gasit mort in spatele bazinului Olimpia
Barbatul gasit mort, miercuri dimineata, in spatele bazinului Olimpia din Sibiu, locuia de mai multa ...
Locuri noi la vaccinare in judetul Sibiu - Se fac programari la Medias, Avrig si Agnita
S-au reluat programarile pentru vaccinare in judetul Sibiu, asta dupa ce joi a fost receptionat un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor