BOR: Lingurita de impartasire nu a fost sursa de contaminare

   

BOR precizeaza, dupa ordinul legat de masurile sanitare la slujbe, ca folosirea linguritei la impartasire "nu a fost in trecut si nici in ultimele doua luni de pandemie sursa de contaminare pentru vreun credincios ortodox".Ordinul Ministerul Sanatatii si Ministerului Afacerilor Interne referitor la masurile sanitare specifice pentru desfasurarea activitatii relgioase in contextul pandemiei este adresat in mod egal tuturor cultelor religioase din Romania, arata BOR intr-un comunicat.

"Textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credinciosii din varii religii intra in contact in cadrul ritualurilor este unul general, realist gandit in cheia fireasca a neutralitatii religioase care defineste relatia democratica a Statului roman cu toate cultele din Romania", transmite sursa citata.

In ordin se mentioneaza ca obiectele de cult care intra in contact cu credinciosii se vor dezinfecta dupa fiecare utilizare si, de asemenea, se vor dezinfecta periodic, o data la 4 ore, obiectele sau suprafetele frecvent atinse.

"Respectivele obiecte de cult mentionate la punctul 1. sunt acelea pe care unii credinciosi le ating in semn de veneratie fata de Dumnezeu, fata de persoanele sfinte pe care acestea le reprezinta (sfintele icoane, sfanta Cruce, Sfanta Evanghelie etc), sau fata de prezenta sacrului in obiecte semnificante religios in spatiul credintei oamenilor din toate cultele si religiile. In cazul Bisericii Ortodoxe, aceasta a transmis public sale bisericesti pentru starea de alerta in data de 14 mai. Aceste indrumari amanuntite raman perfect valabile si in contextul recent publicatului Ordin, precum si in deplina consonanta cu masurile sanitare specificate de acesta. Concret, obiectele de folosinta perpetua (Potir, disc, steluta si lingurita) se curata (!) inainte de folosire si dupa folosirea acestora", mentioneaza BOR.

In practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguritei comune, la impartasirea euharistica, "nu a fost in trecut si nici in ultimele doua luni de pandemie sursa de contaminare pentru vreun credincios ortodox", adauga BOR, precizand ca doua instante din Constanta si Cluj au confirmat ca nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care "sa fi fost legate de oficierea slujbelor religioase", ca "impartasirea mai multor persoane cu aceeasi lingurita nu a condus la imbolnavirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2" si ca nici au existat suspiciuni de infectare in randul preotilor din cadrul celor doua Arhiepiscopii vizate de aceasta cercetare.

Cu toate acestea, Patriarhia Romana a comunicat recent decizia Sfantului Sinod, aceea ca "impartasirea comuna" din timpul Sfintei Liturghii sa se amane o foarte scurta perioada de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalitatii impartasirii credinciosilor in contextul unei pandemii, impartasire care s-a facut si se va face totdeauna "dintr-o singura paine" si "dintr-un singur pahar al binecuvantarii".

"Asadar, modalitatea de impartasire cu tot ce presupune ea va fi decisa exclusiv de Biserica in spiritul comuniunii si discernamantului duhovnicesc. In acelasi timp exista permanent posibilitatea a tuturor credinciosilor dupa Sfanta Liturghie sau in orice alta zi decisa de preotul duhovnic", se mai arata in acelasi comunicat.

Conform acestuia, indrumarile sanitare comunicate si respectate de Biserica in legatura cu folosirea spatiului ei liturgic sunt urmatoarele:

- La intrare si iesire sa nu fie necesara atingerea/prinderea manerului. Acolo unde este posibil, usa de intrare trebuie sa fie diferita de cea de iesire, pentru a se evita intersectarea credinciosilor.

- La intervale de patru ore, potrivit dispozitiilor autoritatilor, lacasul de cult urmeaza a fi bine aerisit.

- La intrarea in biserica, vor fi amplasate solutii de dezinfectare, iar fiecare credincios care intra in biserica isi va dezinfecta mainile.

- In perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sarutarea sfintelor icoane si a sfintelor moaste, precum si a mainii slujitorilor Sfantului Altar. Evlavia pentru sfintele icoane si pentru sfintele moaste se poate arata printr-o inchinaciune, insotita de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh si preot printr-un gest de inclinare a capului.
Sambata, 23 Mai 2020, ora 16:51
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Localitatile din Sibiu unde apa nu e potabila - Oamenii o beau fara sa stie ca e contaminata
In peste 800 de comune din Romania apa nu este potabila. Oamenii o beau fara sa stie ca este ...
A murit Willy Schuster. Avea 53 de ani
In aceasta dimineata a decedat Willy Schuster, cunoscut activist pentru mediu, fermier in Mosna, ...
FOTO - Ferrarri facut praf intr-un accident in judetul Alba
Un Ferarri a fost puternic avariat duminica dupa-amiaza, in comuna Sugag din judetul Alba. Masina ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor