Ce se intampla cu elevii daca au temperatura mare in dimineata examenelor

   

Disputa din spatiul public legata de legalitatea masurarii temperaturii la intrarea in spatii publice aglomerate a dat nastere si altor dezbateri si ingrijorari: ce fac elevii daca in dimineata cand au de sustinut examenele vor avea, din varii motive, temperatura ceva mai ridicata decat limita de 37,3 grade impusa pentru a le fi permis accesul in scoala?"In legatura cu elevii este o problema mai complicata, pentru ca Bacalaureatul si Evaluarea Nationala de anul acesta sunt total diferite decat bacalaureatele si examenele de pana acum. Vor da examen numai din materia invatata in primul semestru si daca nu vor fi lasati sa-si dea examenul anul acesta, la anul nu vor mai da in aceleasi conditii examenele si e o mare problema", a declarat la Digi24 fostul presedinte al Curtii Constitutionale. Augustin Zegrean.

"Ar trebui ca Ministerul Invatamantului si in general cei care organizeaza astfel de examene sa gaseasca solutii. Poate ca o solutie ar fi ca cei care sunt depistati cu temperatura in ziua aceea sa fie dirijati in alte sali decat cei fara temperatura, de exemplu, dar in niciun caz nu ar trebui inlaturati de la examene, pentru ca exista aceasta problema speciala anul acesta. In plus, daca ar da la toamna examenul, cand le-ar trece febra, ar fi o problema cu repartizarea lor in licee, pentru ca locurile s-ar ocupa in liceele bune, facultatile si-ar ocupa locurile, deci ar fi o mare problema pentru ei. Vor trebui gasite solutii, pentru ca daca acei copii se duc pana la scoala inseamna ca sunt apti de a da examen", a aratat Augustin Zegrean.

Ordin: Acces interzis in scoli pentru persoanele cu temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius
In urma instituirii starii de alerta, Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii au dat un ordin comun in care se spune ca in unitatile de invatamant "nu este permis accesul persoanelor a caror temperatura corporala, masurata la intrarea in incinta, depaseste 37,3 grade Celsius".

In schimb, elevii care sunt diagnosticati cu COVID-19 pot sustine examenele de Bacalaureat sau Evaluare nationala cu masuri de siguranta, a explicat, la inceputul lunii, la Digi24, ministrul educatiei, Monica Anisie. "Acestia (n.r -. copiii diagnosticati cu COVID-19) pot da examenul in conditii de siguranta, izolati, singuri in sala respectiva. De fapt, si pana acum se putea da examenul de Bacalaureat sau Evaluare nationala cu masuri de siguranta, chiar si in spital. Metodologia prevede si acest lucru", a spus Anisie.

Avocatul Poporului: "O fi normal?"
Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat in emisiunea "In fata ta" de la Digi24 ca este ingrijorata mai degraba in legatura cu consecintele acestei masuri a termoscanarii si a limitei impuse pentru temperatura, la recomandarea OMS, de 37,3 grade. Ea a spus ca o persoana poate avea febra din varii motive si a dat ca exemplu inclusiv situatia elevilor, care, daca au o temperatura de 37,4 grade in dimineata examenelor - poate de emotii, poate pentru ca au invatat toata noaptea - nu vor mai fi primiti in concurs.

"Elevii aceia, daca vor fi exclusi, daca nu vor fi primiti in sala de examen, strict pentru ca au avut in dimineata aceea 37,4 grade, o fi normal? Adica, din punctul acesta de vedere, eu cred ca trebuie sa ne gandim un pic mai bine. Consecintele, mai ales, sunt cele care ma pun pe mine pe ganduri si-mi dau o stare nu neaparat de bine", a aratat Renate Weber.

De altfel, Renate Weber, a declarat pentru Digi24.ro ca a primit "zeci de sesizari de la cetateni, oameni politici si nu numai" privind masurarea temperaturii la intrarea in spatii inchise unde exista o aglomerare de oameni. Acestea sesizari sunt in studiu si Avocatul Poporului urmeaza sa ia o decizie daca sa sesizeze Curtea Constitutionala, a spus Renate Weber pentru Digi24.ro.

O alta situatie nereglementata: angajatul care are temperatura
O alta situatie nereglementata este ce se intampla cu angajatii care au temperatura mai mare de 37,3 grade si, conform legislatiei in vigoare, nu trebuie lasati sa intre in intreprindere. Nu este clar daca ziua respectiva este platita sau nu.

"Nu ar trebui sa ne prinda toate pe nepregatite. Si iarna ne prinde intotdeauna pe nepregatite pe noi. Legislatia trebuia de mult pregatita pentru asa ceva. Nu trebuie sa astepti sa vina pandemia ca in timpul ei sa faci legi. Sigur ca nu poti sa prevezi totul de la inceput sau cu multi ani in urma, dar lucrurile acestea ar trebui sa fie reglementate. Exista un Cod al muncii in care ar putea sa scrie ce se intampla daca intr-o zi un angajat nu este primit la munca. Si daca tot nu este scris acum, au facut o gramada de ordonante si de legi in perioada aceasta si puteau sa le ia in considerare, pentru ca nu va dura numai o luna starea aceasta de alerta, va dura mai mult, vad ca medicii ne spun ca acest virus o sa ne mai bantuie multa vreme", a declarat pentru Digi24 Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale.

El spune, in schimb, ca din punct de vedere constitutional, asa-numita "termoscanare" i se pare in regula. "Nu poate sa spuna nimeni ca ii este incarcat un drept, daca este supus acestei proceduri de masurare a temperaturii la intrarea intr-un magazin, pentru ca suntem intr-o pandemie, in toate tarile se procedeaza in felul acesta. Omul are la dispozitie si alte solutii daca nu vrea sa intre in magazin, poate sa mearga la un alt magazin", a aratat fostul judecator CCR.

El recunoaste, insa, ca sunt niste lucruri care ar trebui mai clar reglementate. "Nu mi se pare normal sa nu-l lase in farmacie pe cel care are temperatura, pentru ca de-aia se duce acolo, sa-si cumpere medicamente", a declarat Augustin Zegrean la Digi24.
Sambata, 23 Mai 2020, ora 09:52
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Localitatile din Sibiu unde apa nu e potabila - Oamenii o beau fara sa stie ca e contaminata
In peste 800 de comune din Romania apa nu este potabila. Oamenii o beau fara sa stie ca este ...
FOTO - Ferrarri facut praf intr-un accident in judetul Alba
Un Ferarri a fost puternic avariat duminica dupa-amiaza, in comuna Sugag din judetul Alba. Masina ...
A murit Willy Schuster. Avea 53 de ani
In aceasta dimineata a decedat Willy Schuster, cunoscut activist pentru mediu, fermier in Mosna, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor