Creste capacitatea de testare in judet - Al doilea aparat PCR la Spitalul Clinic Judetean

   

Din data de 8 mai functioneaza la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu cel de-al doilea aparat de testare moleculara RT-PCR pentru detectia virusului SARS-COV 2.
Este vorba de un aparat achizitionat din fonduri de la Ministerul Sanatatii in proportie de 90%, in valoare de 112.000 lei, si co-finantare de la Consiliul Judetean Sibiu, in proportie de 10%, in valoare de 12.950 lei.

"
Aceasta dotare ne ajuta sa crestem capacitatea de testare in judetul Sibiu, lucru foarte important mai ales in conditiile reluarii activitatii in multe domenii si in conditiile unei mobilitati crescute a populatiei fata de perioada starii de urgenta
" precizeaza Daniela Cimpean, presedinta Consiliului Judetean Sibiu.

Capacitatea de testare este influentata de capacitatea de extractie a laboratorului precum si de tipul de extractie a ARN-ului viral, manual sau automat. Metoda de extractie manuala este laborioasa, necesita mai mult timp, iar cu personalul existent la Laboratorul SCJU nu se pot procesa mai multe probe pentru a utiliza permanent ambele aparate, decat in extractie automata. Pentru extractie automata este nevoie si de reactivi diferiti. In ceea ce priveste reactivii disponibili in prezent, SCJU dispune de reactivi pentru 1232 teste de amplificare si 2508 teste pentru extractie, din care 873 teste pentru extractie automata, cu o comanda in derulare pentru inca 960 teste. Pana acum, extractorul automat folosit este de 16 probe. Un extractor automat de 48 de probe va sosi la Spitalul Judetean saptamana viitoare. Cu acest extractor si cu a treia hota care se va instala peste cateva zile, se poate ajunge la 400 de testari pe zi.

Numarul total de teste realizate prin metoda RT-PCR la SCJU pana in prezent este de 5876. Dintre acestea, 3782 teste au fost realizate pentru pacienti, 1815 pentru personal medical al spitalului, 130 personal medical din alte unitati medicale si 149 pentru alte institutii cu grad ridicat de risc de infectare.
Vineri, 22 Mai 2020, ora 15:47
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Localitatile din Sibiu unde apa nu e potabila - Oamenii o beau fara sa stie ca e contaminata
In peste 800 de comune din Romania apa nu este potabila. Oamenii o beau fara sa stie ca este ...
FOTO - Ferrarri facut praf intr-un accident in judetul Alba
Un Ferarri a fost puternic avariat duminica dupa-amiaza, in comuna Sugag din judetul Alba. Masina ...
Coronavirus, Sibiu. Cifre ciudate transmise de DSP
56 persoane au fost declarate ca fiind vindecate intr-o singura zi, iar testele variaza de la o zi ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor