Cum arata buletinele de vot si cum se voteaza la alegerile parlamentare de duminica

   

Duminica, romanii ii vor alege pe cei 136 de senatori si 329 de deputati din Parlamentul Romaniei. In sectia de vot, alegatorii vor primi cate un buletin de vot pentru Senat si Camera Deputatilor.
Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania pot vota pentru alegerile parlamentare duminica, 6 decembrie 2020, in intervalul 7.00-21.00. In schimb, cetatenii romani din strainatate pot vota pentru alegerile parlamentare pe durata a doua zile: sambata, 5 decembrie 2020, intre orele 07.00-21.00, si duminica, 6 decembrie 2020, in acelasi interval orar.

Buletinul pentru votul in sectiile de votare
In tara, alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania care in ziua votarii se afla in tara pot sa voteze sectiile de votare organizate in Romania in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare, conform Legii nr. 208/2015 privind privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.

Model buletin vot la alegeri parlamentare 2020 pentru votul in sectii

foto: Digi24
foto: Digi24
Buletinul pentru votul prin corespondenta
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza ca, pana la data de 3 decembrie 2020, ora 14:30, a fost inregistrata primirea a 14.572 de plicuri exterioare care contin buletinele de vot ale alegatorilor romani din strainatate.

Model buletin vot la alegeri parlamentare 2020 pentru votul prin corespondenta

foto: Digi24
Cum se voteaza la Alegerile parlamentare 2020
Alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in tara pot vota numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta. In cazul in care, in ziua votarii, alegatorii se afla in alta unitate administrativ-teritoriala din cadrul aceleiasi circumscriptii electorale, acestia pot vota la orice sectie de votare din cadrul circumscriptiei electorale unde isi au domiciliul sau resedinta.

Dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala permanenta, membrii sectiei de votare respective ii incredinteaza acestuia buletinele de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT".

Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza. Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot, astfel ca pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. Stampila cu mentiunea "VOTAT", incredintata pentru votare, se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate, mentionand si data scrutinului. In cazul alegatorilor care voteaza pe baza cartii de identitate, pe versoul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului, conform Legii 208/2020.

Sursa: Digi24
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 18:59
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Turcan anunta controale la primariile din Sibiu - Se vor verifica anchetele sociale
"Am cerut colegilor din Agentie, celor din Inspectia Sociala, reluarea verificarilor anchetelor ...
FOTO Presedintele Klaus Iohannis, fotografiat la schi, in Paltinis
Presedintele este cunoscut ca un impatimit al sportului, dovada a stat si forma de exceptie pe care ...
FOTO Primul mare magazin deschis in centrul Sibiului pe timp de pandemie
In incinta hotelului Imparatul Romanilor, in locul fostului magazin Massimo Dutti, s-a deschis cel ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor