DAR pentru copiii speciali din Sibiu. Terapie prin calarit pentru cei cu autism sau sindrom Down

   

Timp de trei luni, copii cu diverse dizabilitati, autism, paralizie cerebrala, autism, sindrom Down, tetrapareza spastica, miopie sau microcefalie participa la un proiect inedit organizat de Asociatia "Dorinta, Ajutor, Recuperare" (D.A.R.).Proiectul isi propune sa aduca atat o imbunatatire a starii de sanatate a copiilor dar mai ales o imbunatatire a modului de a privi terapia, nu doar ca pe o obligatie, ci intr-un mod cat mai placut realizandu-se astfel cresterea competentelor sociale ale acestora.

Proiectul se desfasoara pe parcursul a trei luni si isi propune sa le ofere acestor copii posibilitatea sa imbine o terapia deja cunoscuta - logopedia - cu alte terapii alternative care, pe langa beneficiile lor, sa aduca si zambete pe fetele copiilor: terapie asistata de cai (hipoterapia), terapia prin muzica (meloterapia), terapia prin arta si terapia prin teatru (drama terapia), terapii cu ajutorul carora se urmareste reabilitarea psiho-sociala si dezvoltarea unor competente.

20 de copii beneficiaza de toate avantajele acestui proiect fiecare dintre cei mici putand participa la ore de logopedie ce se desfasoara individual, timp de o ora in fiecare saptamana. Pentru terapia asistata cu cai, copiii au fost impartiti in doua grupe de cate 10 copii, fiecare grupa avand la dispozitie 2 ore pe saptamana.

Terapie prin calarit

Activitatea se desfasoara la Baza Hipica Sibiu in zilele de marti si joi, cu antrenoarea Adelina Ioana Bucur. Terapia asistata de cai sau hipoterapia, consta in calaritul terapeutic si in preocuparea fata de aceste animale deosebite. Pe parcursul hipoterapiei, calul reprezinta un instrument terapeutic. Ritmul linistitor al calului, puterea si cele trei modele tridimensionale de miscare duc la executarea de exercitii cu rol in imbunatatirea circulatiei, a tonusului muscular si al echilibrului. Copiii pot interactiona cu calul realizandu-se astfel schimbari benefice asupra acestora prin activitati de periaj, hranire si desigur diverse activitati pe cal: aruncarea mingilor colorate si cu textura dferita la cos, calarit printre jaloane sau aruncarea cercului la tinta. Activitatile muzicale, artistice si teatrale s-au desfasurat pe parcursul a patru saptamani, copiii fiind de asemenea impartiti pe 2 grupe pentru ca orele sa fie cat mai eficiente. In lunile mai si iunie micutii au participat la ora de teatru si arta la Teatrul Gong in timp ce in luna iulie vor descoperi tainele muzicii la sediul "Learn with Music".

"Speram ca acest proiect sa aduca atat o imbunatatire a starii de sanatate a copiilor dar mai ales o imbunatatire a modului de a privi terapia, nu doar ca pe o obligatie, ci intr-un mod cat mai placut, realizandu-se astfel cresterea competentelor sociale ale acestora", spun reprezentantii Asociatiei D.A.R.

In prezent copiii desfasoara activitati de calarie in fiecare marti si joi de la ora 10 la 12 la Baza Hipica Sibiu, ore de logopedie in particular iar programul de muzica va incepe vineri, 8 iulie, si va dura patru saptamani.

Asociatia Dorinta, Ajutor, Recuperare D.A.R. Pentru Copii Si Tineri Cu Dizabilitati Sibiu, este o organizatie neguvernamentala infiintata la sfarsitul lunii februarie 2014 cu scopul de a promova si reprezenta drepturile, nevoile si interesele copiilor si tinerilor cu dizabilitati. Membrii fondatori ai Asociatiei sunt parinti ai copiilor cu dizabilitati si si-au propus, in primul rand, sa aduca cat mai multe zambete pe fetele copiilor si tinerilor care se confrunta cu o anumita dizabilitate si sa promoveze includerea si participarea lor la viata comunitatii din care fac parte. Asociatia isi propune sa fie un sprijin nu doar pentru copii ci si pentru parintii acestora, pentru ca se stie ca atunci cand parintii sunt fericiti si multumiti, cu siguranta si copiii lor se vor bucura de un mediu in care le va fi mult mai usor sa-si accepte dizabilitatea si sa gaseasca modalitatea proprie de a invinge obstacolele intalnite. Cel mai important proiect de viitor al asociatiei este infiintarea unui centru de zi de ingrijire si interventie pentru copiii ajunsi deja la varsta adolescentei si pentru care nu mai exista alte posibilitati de recuperare decat tratamentul zilnic si grija permanenta a parintilor.
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 12:35
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Se construieste hipermarketul de pe Calea Cisnadiei - USR a pierdut procesul prin care bloca proiectul
Dupa mai bine de doi ani de procese in care au incercat sa blocheze scoaterea din categoria de ...
Consiliul Judetean Sibiu a implementat semnatura electronica
90% dintre documentele din cadrul Consiliului Judetean Sibiu sunt semnate electronic, exceptie ...
FOTO: Aglomeratie la mall si parcari sufocate - Trafic bara la bara la iesire din Sibiu spre Selimbar
Citeste si Strada Goga si aleea din fata stadionului se inchid partial... apr. 9, 2021 VIDEO Contre ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor