Efectele COVID-19 asupra pietei imobiliare din Sibiu - Tranzactii mai putine. Ce s-a intamplat cu preturile

   

Preturile pentru locuinte in principalele orase din Romania nu s-au schimbat in ultimele doua luni, insa specialistii atrag atentia ca piata imobiliara va suferi efectele pandemiei de coronavirus, prin scaderea vanzarilor, mai ales daca imprumuturile vor fi mai greu de luat. " Toata lumea se intreba daca dupa pandemie preturile pentru locuinte vor suferi modificari. Intr-adevar, pe perioada pandemiei, desi agentiile imobiliare si-au putut desfasura activitatea, oamenii nu aveau posibilitatea de a iesi din case pentru a vizualiza spatiile, ceea ce a condus clar la caderea vanzarilor. Un alt impediment in realizarea tranzactiilor in aceasta perioada este faptul ca o parte din banci nu mai acorda credite persoanelor care au fost in somaj tehnic. Cererea este mai mica fata de aceeasi perioada a anului trecut, tocmai din cauza persoanelor aflate in imposibilitate de achizitionare, unii au ramas fara job, la altii a fost modificat salariul, iar bancile inca nu si-au dat verdictul final referitor la credite", spune Denisa Stanila de la Living Vision Sibiu.
La inceputul pandemiei, in luna martie, a fost inregistrata o crestere a tranzactiilor la nivel national cu 1,8%, iar de la ridicarea starii de urgenta, aceasta a scazut cu 1,7%, conform unor statistici realizate de www.imobiliare.ro. Orasele mari nu au fost atat de puternic afectate, spre deosebire de orasele mici si mai slab dezvoltate. "Numarul tranzactiilor a scazut usor, insa preturile au ramas neschimbate, si nici nu preconizam ca vor scadea in viitorul apropiat.", spune Adrian Vasiu, de la RE/MAX Grup de Lux.

Pandemia de coronavirus a paralizat turismul local
Vara este anotimpul cand Sibiul prindea viata. An de an, aici aveau loc diverse evenimente culturale si festivaluri distractive. Anul acesta, o mare parte dintre ele au fost amanate, fapt care a afectat grav dezvoltarea turismului local, iar acest lucru a influentat negativ multe domenii, printre care si sectorul imobiliar. "Cel mai afectat segment al sectorului imobiliar este inchirierea locuintelor in regim hotelier. Oamenii au investit sume foarte mari pentru a cumpara apartamente in zone centrale si pentru a le amenaja, si se asteptau la un anumit randament, iar astazi sunt pusi in situatia de a nu avea sansa sa-si recupereze banii. ", a mai spus Adrian Vasiu.

Cu toate acestea, piata imobiliara din Sibiu nu a fost atat de puternic afectata. Atat preturile pentru vanzarea apartamentelor, cat si cele pentru inchiriere, au ramas relativ constante.
Luni, 29 Iunie 2020, ora 15:08
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Noi detalii despre cazul sibianului amendat ca a facut gratar in curtea casei
Un barbat din Sibiu acuza ca a fost amendat pe nedrept. Potrivit acestuia, un politist a intra in ...
O fabrica importanta din judetul Sibiu se inchide in curand
JLG a inaintat Uniunii planuri pentru inchiderea unitatii sale de productie din Medias, Romania. ...
Marturii din locul unde a fost gasita micuta cazuta in Cibin - "Era in apa, sub o salcie"
Povestea micutei Adelina, fetita care a cazut accidental in raul Cibin, a impresionat o intreaga ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor