Hartile lui Ceausescu salveaza autostrada Sibiu- Pitesti. Ce au gasit specialistii in ele

   

Hartile din vremea dictatorului Nicolae Ceausescu sunt de mare folos acum, dupa 26 de ani. Traseele gasite de specialisti acum pot scurta traseul autostrazii Sibiu- Pitesti si implicit costurile ar putea scadea semnificativ, la fel ca si durata executiei.
Dupa ce la finalul anului trecut, CNADNR a prezentat o harta in care apareau cinci propuneri de variante de traseu pentru autostrada Sibiu-Pitesti, se pare ca actuala conducere a ajuns la concluzia ca tot planurile lui Nicolae Ceausescu sunt mai bune.

Traseele europene importante s-au stabilit in 1972, atunci cand a fost semnat acordul TIR, iar Romania lui Nicolae Ceausescu a semnat acest acord, mai ales ca pe teritoriul tarii noastre a fost trasat unul din cele mai importante culoare europene - IV, sau actul TEN -T

Era vorba de traseul prin care Europa Occidentala era legata de Orient, iar, la acea ora, cei mai mari transportatori de marfa din Europa de Est care aveau nevoie de infrastructura erau turcii.

Nicolae Ceausescu s-a apucat de A1 si A2, reusind sa finalizeze sectorul Bucuresti - Pitesti, iar proiectantii fostului dictator au reusit sa traseze si segmentul Pitesti - Sibiu, care, in realitate, pe Valea Oltului, nu are nimic comun cu cele cinci variante desenate de catre CNADNR in toamna si este cu mult mai ieftin.

Acesta deja se afla depus intr-un memoriu transmis la Bucuresti de directorul de investitii, Alin Goga, din cadrul DRDP Craiova. Este traseul pe care il proiectasera, pana in 1989, specialistii lui Ceausescu.

Pornind de la Sibiu, acesta coincide cu studiile postdecembriste, pana la Caineni. Insa nu coboara pe Valea Oltului, ci merge spre Greblesti, pe Valea Boia, spre Boisoara, pe la nordul satului Podeni si al satului Mlaceni, spre Valea Topologului, "zona fiind foarte buna pentru edificarea acestui tronson", spune Goga.

"Tronsonul are o lungime aici de 20 de km fata de 30, varianta 1 a CNADNR, fara sa mai fie nevoie de 3 tunele si un pod peste raul Olt, ci doar de un tunel in zona de dupa satul Mlaceni, spre Salatrucu (economia ar fi de circa 150 de milioane de euro)."

Acest drum a fost folosit si de armata romana in Primul Razboi Mondial.

Memoriul a fost depus la CNADNR si la Ministerul Transporturilor, demonstrandu-se ca specialistii de pe vremea lui Ceausescu se informau la fata locului si nu desenau harti colorate pentru divertisment

Sursa www.comunitatea.stampenet.com
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 15:35
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Rasturnare de situatie in crima din Terezian - A fost descoperit martorul cheie
Enigma terasei Dan Santo, tanarul ucis cu un cutit in inima, se afla pe o terasa din cartierul ...
Primul restaurant turcesc din Sibiu - La "Konak" mancarea e buna de te lingi pe degete, iar cafeaua...
Konak este cel mai nou deschis restaurant din Sibiu si este singurul cu specific turcesc din oras. ...
Un sibian a participat la cea mai exclusivista petrecere a verii - Pe un yacht
"N-am mai fost pe mare din martie din cauza epidemiei de Coronavirus si mi s-a trezit un dor subit ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor