Initiativa USR "Fara penali in functii publice" intra in dezbaterea Parlamentului

   

Initiativa USR "Fara penali in functii publice" intra in dezbaterea Camerei Deputatilor in sesiunea extraordinara din prima jumatate a lunii iulie. Introducerea in dezbatere vine la mai bine de un an de la depunere si dupa mai multe solicitari formulate de parlamentarii USR.USR spune ca isi manifesta speranta ca decizia de introducere pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a initiativei cetatenesti sa nu fie doar un exercitiu de imagine al marilor partide, asa cum s-a intamplat si cu proiectele USR privind pensiile speciale.

De asemenea, USR face un apel ca scopul initiativei cetatenesti sa nu fie deturnat prin contopirea proiectului cu alte proiecte PSD si PNL sau, si mai grav, sa ii fie aduse modificari care sa-l faca neconstitutional.

"La fiecare sedinta a Biroului Permanent, colegii mei cereau includerea proiectului in ordinea de zi, dar de fiecare data le era respinsa solicitarea. Acest proiect a parcurs etapele constitutionale foarte greu, fiecare pas a durat enorm de mult, incercandu-se toate tergiversarile posibile. Faptul ca se afla pe ordinea de zi e un mare pas, o veste excelenta si confirma dorinta celor 1 milion de cetateni care au semnat initiativa. Fara Penali in Functii Publice e unul dintre proiectele care imi sunt cele mai apropiate din toti anii de cand sunt in politica. In calitate de coordonator al campaniei, am stat impreuna cu colegii mei si toti voluntarii in strada saptamani intregi pentru a strange semnaturile necesare. Si e unul din obiectivele majore ale USR", declara Dan Barna, presedintele USR si deputat de Sibiu.

Un an de zile a durat ca proiectul sa ajunga pe ordinea de zi. Inca nu are raport de la Comisia juridica, astfel ca USR se asteapta ca zilele urmatoare, acum ca PSD si majoritatea parlamentara au acceptat sa fie pus pe ordinea de zi, sa elaboreze si raportul.

"Intrarea initiativei noastre pe agenda plenului a intarziat nepermis de mult. E bine ca se intampla acum, dar ne-am fi dorit sa se respecte termenele. Cu aceasta initiativa si cu toate celelalte care sunt amanate din motive politicianiste. 'Fara Penali' este un efort al societatii civile pentru curatarea politicii si administratiei romanesti. E absolut necesar si e bine ca incep sa vada si altii asta. Noi am spus tot timpul ca fara hotie ajungem departe si asa va fi!", precizeaza si deputatul USR Catalin Drula, liderul grupului USR din Camera Deputatilor.

Initiativa "Fara Penali in functii publice" propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, avand urmatorul continut: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii".
Luni, 29 Iunie 2020, ora 21:25
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Noi detalii despre cazul sibianului amendat ca a facut gratar in curtea casei
Un barbat din Sibiu acuza ca a fost amendat pe nedrept. Potrivit acestuia, un politist a intra in ...
O fabrica importanta din judetul Sibiu se inchide in curand
JLG a inaintat Uniunii planuri pentru inchiderea unitatii sale de productie din Medias, Romania. ...
Marturii din locul unde a fost gasita micuta cazuta in Cibin - "Era in apa, sub o salcie"
Povestea micutei Adelina, fetita care a cazut accidental in raul Cibin, a impresionat o intreaga ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor