Manuscrisul misterios de la Sibiu - Date inexplicabile din anul 1570

   

Mister neelucidat: manuscrisul din Sibiu cu date bizareDoru Todericiu, doctor si profesor de Stiinte si Tehnologie la Universitatea din Bucuresti, a gasit in anul 1961 o carte veche numita "Manuscrisul de la Sibiu", noteaza playtech.ro. Acesta reprezinta si acum un semn de intrebare chiar si pentru cunoscutori.

Scrierea era neobisnuita si cuprindea un numar impresionant de pagini - 450. Cartea a fost scrisa in anul 1570, iar in ea se regasesc date tehnice despre rachete, artilerie si balistica si explica modul in care se amplaseaza o racheta din trei etape.

Conrad Haas a fost autorul manuscrisului. Acesta a facut arme revolutionare care au fost folosite in razboi, impotriva turcilor. Ardeleanul devenise astfel om de nadejde si seful arsenalului din Sibiu pe vremea aceea, dar dincolo de arme era pasionat de tot ce inseamna tehnologie, astfel a reusit ca la un moment dat sa schiteze cu precizie nasterea unei rachete.

Detaliile sunt fascinante, mai cu seama ca vorbim despre o persoana care a trait in urma cu 500 de ani. O parte a cartii are un raport al unei "sulite zburatoare" cu o raza de actiune considerabila si eficienta si lansarea unei rachete in trei etape, cu combustibil solid.

Se crede ca oamenii ar fi asistat la un astfel de eveniment incheiat cu succes in anul 1555. Omul de stiinta si-a pus amprenta foarte adanc in domeniul stiintific din tara noastra, el fiind prima persoana care a conceptualizat rachetele in trepte. Fostul militar si inventator a trait intre anii 1509 si 1576.

Designe-ul pentru racheta cu combustibil lichid a lui Haas, folosit in misiunile NASA Mercury, Gemini si Apollo
"Inventia lui Haas era numita "sulita zburatoare" si este asemanatoare cu o racheta moderna cu mai multe trepte. Haas ofera ilustratii ale dispozitivului sau, precum si o descriere scrisa a acestuia. Textul discuta mai multe probleme legate de design.

Printre altele, inginerul militar descrie principiul de functionare a "sulitei zburatoare" (prima descriere cunoscuta a unei rachete cu mai multe trepte), folosirea unor aripioare triunghiulare si a unui varf in forma de clopot si combinatiile diferitelor amestecuri de carburant bazate pe combustibil lichid.

Conrad Haas a fost un ganditor nascut cu mult inaintea vremii sale. Acest lucru se poate vedea in faptul ca prima racheta cu combustibil lichid din lume a devenit o realitate abia in 16 martie 1926, cand Robert Goddard a lansat primul astfel de dispozitiv in Massachusetts, SUA.

Mai mult, designul pe mai multe niveluri al lui Haas a fost folosit in cadrul mai multor programe spatiale, inclusiv pentru misiunile NASA Mercury, Gemini si Apollo", arata incredibilia.ro.

Sursa: playtech.ro
Sambata, 27 Februarie 2021, ora 13:49
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Iohannis a transmis un mesaj de condoleante Familiei Regale dupa moartea printului Philip
Seful statului, Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de condoleante Familiei Regale si ...
Ambient nu moare - Solutia gasita de Ciolan pentru a salva magazinele si brandul
"Solutia pe scurt: Admis cererea formulata de catre creditoarea DGAMC Bucuresti (Directia Generala ...
VIDEO: Stadiul lucrarilor la autostrada Sibiu - Boita
Constructia primilor treisprezece kilometri ai autostrazii Sibiu - Pitesti a inceput anul trecut la ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor