Mastile de protectie obligatorii - Cat plateste pe luna o familie cu doi membri

   

Masti obligatorii dar pe banii nostriMastile de protectie impotriva Covid-19 nu s-au ieftinit, asa cum au promis autoritatile, ba chiar dimpotriva. In farmacii le gasim la preturi cuprinse intre patru si sase lei iar in magazinele online o cutie cu 50 de bucati poate ajunge si la 120 de lei. Cumparate zilnic, la sfarsit de luna, ne dam seama ca am cheltuit o mica avere. Cei care nu si le permit, spun ca au doua variante - fie stau in casa, fie ies fara ele riscand amenzi uriase.

"Eu mi-am cumparat 10 bucati de la farmacie, cu 4 lei bucata. Am dat 40 de lei pe ele si le port de mai multe ori. Eu nu le tin doua ore sau patru, cum zic doctorii. Eu folosesc una mai multe zile. Ssiu ca poate o pun degeaba, ca nu ma mai apara dar nici nu-mi permit sa dau 200 - 300 de lei pe luna din pensie pe masti. De ce nu ni le da statul daca ne obliga sa le purtam. Sunt obligatorii pe banii nostri. Nu e corect", spune tanti Sabina, o bunicuta de 72 de ani pe care am intalnit-o la o farmacie din cartierul Terezian.

"Mi-am cumparat o cutie cu 50 de bucati. Le-am gasit online cu 100 lei cutia. Dar pana la sfarsitul lunii va trebui sa mai cumpar doua cutii. Nu ne ajung pentru ca suntem nevoiti sa iesim zilnic si eu si sotul meu", ne-a spus si Rodica Sutu, o sibianca de 31 de ani.

Cat cheltuim pe luna pentru masti de protectie

Daca un salariat care are un venit mediu pe economie si-ar putea permite sa-si plateasca mastile de protectie, persoanele asistate social, pensionarii, studentii, dar si cei care au venituri foarte mici ar putea sa nu aiba bani pentru asa ceva.

Dar cati bani trebuie sa scoata din buzunare o familie formata din doua persoane? Am incercat sa facem o estimare lunara. Sa spunem ca, atat sotul cat si sotia
, merg zilnic la serviciu cu mijloacele de transport in comun. Acestia trebuie sa poarte masca dimineata, cand pleaca la serviciu si circula cu autobuzul, dar si seara pe drumul de intoarcere acasa. In total sunt patru masti consumate pe zi. Deocamdata, in farmacii mastile costa, in jur de 5 lei. Facand un calcul simplu, pe zi familia respectiva ajunge sa cheltuiasca 20 lei. Insa mastile sunt de unica folosinta si trebuie sa fie cumparate zilnic. Deci, 20 lei pe zi, timp de 20 de zile - numarul zilelor lucratoare dintr-o luna si se ajunge la o suma de 400 de lei.

Daca cumparam la cutie iesim mai ieftin
O familie formata din doua persoane va avea nevoie, pe luna, pentru a merge la serviciu si inapoi folosind transportul in comun de cel putin 80 de masti. Cel putin pentru ca nu punem la socoteala alte masti ce sunt purtate in magazine, la farmacie sau prin alte spatii publice inchise, unde cei doi membri ai familiei merg dupa serviciu.

Intr-un magazin online am gasit o cutie cu 50 de bucati de masti faciale nesterile, de unica folosinta care se vinde cu 99 de lei. Dar o cutie nu e de ajuns. Asa ca va trebui ca familia respectiva sa cumpere doua cutii pe luna, adica sa dea aproape 200 de lei. Mult mai convenabil decat sa faci achizitia la bucata, dar extrem de scump pentru majoritatea romanilor.

Masti gratuite pentru persoanele defavorizate
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat ca Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care se vor asigura 2,3 milioane de masti pentru persoanele care fac parte din categoriile defavorizate.

Este vorba insa numai despre pensionarii cu venituri de pana la 704 lei pe luna, de beneficiarii venitului minim garantat, ai alocatiilor pentru sustinerea familiei si cei care primesc ajutoare de handicap.

Fiecare persoana din aceste categorii va primi 50 de masti de protectie pentru o perioada de doua luni.

Pentru cumpararea mastilor, bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu 230 de milioane de lei. Listele cu persoanele defavorizate trebuie trimise de autoritatile locale in trei zile, iar dupa alte trei zile mastile trebuie sa ajunga la beneficiari.
Vineri, 22 Mai 2020, ora 12:43
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Localitatile din Sibiu unde apa nu e potabila - Oamenii o beau fara sa stie ca e contaminata
In peste 800 de comune din Romania apa nu este potabila. Oamenii o beau fara sa stie ca este ...
FOTO - Ferrarri facut praf intr-un accident in judetul Alba
Un Ferarri a fost puternic avariat duminica dupa-amiaza, in comuna Sugag din judetul Alba. Masina ...
Coronavirus, Sibiu. Cifre ciudate transmise de DSP
56 persoane au fost declarate ca fiind vindecate intr-o singura zi, iar testele variaza de la o zi ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor