Noile masuri de relaxare se amana - Tataru: "Valul 1 nu s-a terminat"

   

Expertii recomanda ca noile masuri de relaxare anuntate pentru 1 iulie sa se amane, din cauza numarului mare de infectari noi cu coronavirus.Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat, la Digi24, ca recomandarile specialistilor din Grupul Tehnico-Stiintific sunt de a amana noile masuri de relaxare. "S-a evaluat tot ce a insemnat ultimele doua saptamani, in care am avut o crestere a numarului de cazuri noi, in care au crescut cazuril in terapie intensiva, a crescut numarul de decese. Recomandarile specialistilor din Grupul Tehnico-Stiintific sunt de a amana noile masuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie. Umarim zilnic si saptamana care urmeaza, evolutia numarului de cazuri, evolutia cazurilor de la terapie intensiva, evolutia deceselor si respectarea normelor de precautie, reguli de igiena, distantarea fizica", a spus Tataru la Digi24.

Tataru a adaugat ca aceste reguli nu au fost respectate in ultimlele doua saptamani de catre unii dintre romani, ceea ce a dus la o crestere a numarului de infectari cu COVID-19. "Suntem intr-un moment in care gestionam un numar de cazuri crescut si s-a decis la nivelul Grupului Tehnic sa amanam ce-a de-a patra masura de relaxare", a spus ministrul.

"In masura in care evolutia va deveni favorabila, ne gandim si la alte masuri de relaxare. In perioada urmatoare, vaznd ca avem stabila o saptamana in care scade numarul de cazuri noi si transmiterea comunitara scade si ea, atunci putem sa ne gandim la masuri de relaxare. Ramane ca fiecare intre noi sa gestionam fiecare masura de relaxare", a precizat ministrul.

"Suntem intr-un moment in care gestionam viitorul acestei pandemii. Acu 3-4 saptamani eram pe panta descendenta, cu rata de transmitere 0,6-0,7, numar de cazuri care scazuse sub 200. A urmat cea de-a treia perioada cu masuri de relaxare, weekendurile prelungite, poate si unele indemnuri la nerespectarea unor reguli si bagatelizarea acestei pandemii si am tot observat foarte rapid cresterea numarului de cazuri noi. Situatia nu este doar la noi, este si in alte tari europene, dar la noi recrudescenta a fost parca mai acuta", a mai spus Tataru.

Intrebat daca autoritatile au in vedere noi restrictii, ministrul a raspuns: "Judecam fiecare caz in parte, fiecare focar in parte, fiecare ancheta epidemiologica va duce la un rezultat in care putem vizualiza daca exista acea transmitere comunitara. Eventual, ne gandim ca punctual, in anumite locatii sa putem impune si alte restrictii - izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie sa izolam un focar pentru a nu se extinde".

"Valul 1 nu s-a terminat, pentru ca oamenii nu respecta masurile. Putem transforma acest val intr-un val cu doua cocoase, unde a doua ar putea fi mai violenta decat prima, in conditiile in care atunci exista un instinct de conservare, acum acest instinct de conservare, la o parte dintre concetatenii nostri, nu mai exista", a adaugat ministrul.

Sursa: Digi24
Luni, 29 Iunie 2020, ora 21:53
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Noi detalii despre cazul sibianului amendat ca a facut gratar in curtea casei
Un barbat din Sibiu acuza ca a fost amendat pe nedrept. Potrivit acestuia, un politist a intra in ...
O fabrica importanta din judetul Sibiu se inchide in curand
JLG a inaintat Uniunii planuri pentru inchiderea unitatii sale de productie din Medias, Romania. ...
Marturii din locul unde a fost gasita micuta cazuta in Cibin - "Era in apa, sub o salcie"
Povestea micutei Adelina, fetita care a cazut accidental in raul Cibin, a impresionat o intreaga ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor