Primele semne ale crizei la Sibiu - Din ce in ce mai multi oameni isi amana plata chiriilor

   

Nu au cu ce sa isi plateasca chiriile"A fost foarte grea pentru noi aceasta perioada. Nu am mai putut plati chiria pe aprilie si am incercat sa obtinem o reducere. I-am explicat proprietarului ca nu ne putem desfasura activitatea pe perioada starii de urgenta. A spus ca el nu este vinovat si ca nu poate sa ne ajute, ca inchiriaza altcuiva. M-ar ajuta sa pot sa aman plata chiriei, sigur ca da", spune Mircea Soare, proprietarul unui magazin cu articole de imbracaminte.

"Nici nu a vrut sa auda proprietarul cand l-am rugat sa mai scada ceva la chirie. Noi avem un restaurant micut. Ne-au inchis printre primii. N-am platit chiria pe martie si aprilie. Nici nu stiu daca vom mai putea sa ne revenim dupa lovitura asta. Legea amanarii chiriilor e foarte buna. Sa vedem cum se va aplica. Sper sa ma incadrez si eu", spune proprietarul unui restaurant din Sibiu.

Nici chiriasilor persoane fizice nu le-a fost mai usor in aceasta perioada. Proprietarii locuintelor de inchiriat au tinut cu dintii de chirii si nu au vrut sa faca niciun fel de reduceri.

"Eu platesc 300 de euro pentru un apartament cu 2 camere in Strand. Sunt barman si inca nu am de lucru. Sunt in somaj tehnic dar eu sunt incadrat cu salariul minim pe economie, asa cum suntem toti in bransa asta. Cu ce sa platesc chiria? Ca nu mai am cu ce. Daca imi accepta o amanare poate voi reusi sa platesc. Am doua luni restanta deja", spune Florin Bogza.

"De doua luni nu am putut sa-mi platesc chiria. Nu am lucrat si nu m-au putut baga nici in somaj pentru ca nu lucram cu carte de munca. Mi-au dat parintii bani de mancare in ultimele doua luni", se plange si Ionela, o tanara de 24 de ani, care sta in chirie intr-o garsoniera din Sibiu.

Legea privind amanarea chiriilor, promulgata de seful statului
Legea care prevede posibilitatea amanarii chiriei, atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii a fost promulgata, miercuri, de presedintele Klaus Iohannis si va intra in vigoare dupa publicarea ei in Monitorul Oficial.

Sibienii care nu si-au putut plati chiriile in aceasta perioada, vor avea posibilitatea sa isi amane chiria pentru perioada starii de urgenta si inca 30 de zile dupa. Potrivit noii legi, plata chiriei va fi efectuataE de caE tre organul fiscal teritorial competent, in contul locatorilor, la cererea locatarilor. Legea ar putea fi folosita si de chiriasii din mall-uri, care sunt grav afectati de inchiderea acestor centre comerciale si care au solicitat, fara rezultat, diminuarea sau suspendarea chiriei pe perioada starii de urgenta si de alerta.

Valoarea maximaE a chiriei lunare pentru care va putea fi ceruta amanarea va fi de maximum 10.000 lei, pentru fiecare locatie, in cazul operatorilor economici, sEi de maximum 2.000 lei, pentru o singura locatie, in cazul persoanelor fizice.

In ce conditii se poate solicita amanarea chiriei
Proprietarul va beneficia de scutire la plata impozitului daca va reduce din chirie. Potrivit noii legi, locatarii: operatori economici, practicantEi ai profesiilor liberale, entitaE tEile juridice de drept privat, a caE ror activitate a fost iE,ntreruptaE sau ale caror venituri sau incasari au scazut cu cel putin 15% in luna martie 2020 fata de media ultimului an calendaristic iE,n perioada de aplicare a staE rii de urgentEaE , persoanele fizice afectate economic direct sau indirect iE,n perioada de aplicare a staE rii de urgentEaE , pot amaE,na la cerere, faE raE plata de dobaE,nzi sEi penalitaE tEi, plata chiriei pentru folosintEa imobilelor iE,nregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuintEe.

Pot face cerere de plataE catre operatorul fiscal teritorial competent, locatorii care iE,ndeplinesc cumulativ urmaE toarele conditii:

chiria lunaraE specificataE iE,n actul aditEional dintre locator sEi locatar este mai micaE , cel mult egalaE cu chiria din februarie 2020
valoarea maximaE a chiriei lunare din actul aditEional este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locatie sEi maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singura locatie. Noua lege mai prevede ca iE,n anul 2020 vor fi scutiti de impozitul pe venitul din inchiriere/subiE,nchiriere sau uzufruct contribuabilii care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosintE-ei bunului imobil, stabilitaE iE,n bani sEi/sau iE,n naturaE , potrivit contractului iE,ncheiat iE,ntre paE rtEi, cu cel putE-in 30% fatE-aE de contravaloarea folosintE-ei bunului imobil aferentaE lunii februarie 2020.
Joi, 21 Mai 2020, ora 11:17
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Localitatile din Sibiu unde apa nu e potabila - Oamenii o beau fara sa stie ca e contaminata
In peste 800 de comune din Romania apa nu este potabila. Oamenii o beau fara sa stie ca este ...
FOTO - Ferrarri facut praf intr-un accident in judetul Alba
Un Ferarri a fost puternic avariat duminica dupa-amiaza, in comuna Sugag din judetul Alba. Masina ...
Coronavirus, Sibiu. Cifre ciudate transmise de DSP
56 persoane au fost declarate ca fiind vindecate intr-o singura zi, iar testele variaza de la o zi ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor