Purtarea obligatorie a mastii a fost publicat in Monitorul Oficial - Exista cateva exceptii

   

Ordinul privind obligativitatea purtarii mastii a fost publicat in Monitorul Oficial.Potrivit acestuia, masca trebuie purtata in orice spatiu public inchis, in spatii comerciale, in mijloacele de transport in comun, dar si la locul de munca. Sunt si exceptii, scrie Digi24.

Exceptiile au fost modificate fata de varianta initiala a acestui ordin, cea care a aparut sub forma unui comunicat in urma cu trei zile. Au fost scoase unele categorii, exceptate initial in varianta care a pornit de la Ministerul Sanatatii, iar aceasta reverificare a listei de exceptii a fost facuta, din informatii publicate initial de digi24.ro, ca urmare a unor discutii avute de premierul Orban cu ministrul Sanatatii.

Astfel, daca initial pe lista celor exceptati de la portul mastii erau angajati care lucrau in acelasi birou, dar aveau intre ei o distanta de cel putin doi metri, a fost scoasa aceasta categorie, iar acum poti sa nu porti masca, in birou, la locul de munca doar daca lucrezi singur intr-o incapere

De asemenea s-au facut modificari si in privinta vorbitorilor in public. Acestia pot sa nu poarte masca in timp ce tin un discurs doar cu doua condintii. Initial era doar prima: sa se afle la o distanta de cel putin trei metri fata de oamenii din public, iar in public sa nu se afle mai mult de 16 persoane. Aceasta din urma conditie a fost adaugata ulterior.

Celelalte categorii exceptate au ramas neschimbate: copiii mai mici de cinci ani, lucratorii care depun munca fizica intensa in spatii unde temperaturile sunt foarte mari sau umiditatea este foarte mare. De asemenea, sunt exceptati de la portul mastii prezentatorii de televiziune si invitatii acestora, daca intre ei se pastreaza distanta de cel putin trei metri.

Important este si ca o alta categorie a fost exceptata. Este vorba despre elevi si studenti, pentru ca se apropie inceputul lunii iunie cand vor incepe cursurile de pregatire pentru examene si implicit examenele. In varianta initiala era prevazuta o exceptie pentru elevi cu conditia respectarii distantei de trei metri. A fost scoasa aceasta exceptie in varianta care este acum oficiala odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

Tot azi-noapte a fost publicat in Monitorul Oficial si un ordin referitor la culte. Guvernul relaxeaza regulile in cazul slujbelor religioase. A stabilit la 16 numarul credinciosilor care pot lua parte la slujbe private si a renuntat la prevederea ca impartasania se face doar cu obiecte de unica folosinta.
Sambata, 23 Mai 2020, ora 09:56
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Localitatile din Sibiu unde apa nu e potabila - Oamenii o beau fara sa stie ca e contaminata
In peste 800 de comune din Romania apa nu este potabila. Oamenii o beau fara sa stie ca este ...
FOTO - Ferrarri facut praf intr-un accident in judetul Alba
Un Ferarri a fost puternic avariat duminica dupa-amiaza, in comuna Sugag din judetul Alba. Masina ...
A murit Willy Schuster. Avea 53 de ani
In aceasta dimineata a decedat Willy Schuster, cunoscut activist pentru mediu, fermier in Mosna, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor