Scheletele gasite la Balanta - Ce se intampla cu ele

   

Cercetarile arheologice asupra scheletelor gasite la fosta fabrica Balanta nu s-au incheiat. Este foarte posibil sa se descopere mai multe oseminte de acest fel pe masura ce inainteaza sapaturile. Cert este insa faptul ca in acel loc a fost un cimitir. "In acest moment putem spune ca oasele nu sunt mai vechi de 100- 150 de ani. Au fost descoperite luni, iar marti au inceput sapaturile. S-au gasit pentru ca autorizatia eliberata de directia pentru cultura prevedea aceste sondari, stiindu-se faptul ca in zona au mai fost gasite schelete. Asa ca dupa ce s-au facute aceste verificari intr-o anumita zona au fost gasite scheletele", spune Claudia Urduzia, arheologul responsabil de santierul de la Balanta.VEZI AICI IMAGINI DIN TIMPUL DESCOPERIRILOR ARHEOLOGICE
In acest moment au fost gasite 20 de schelete, dar sapaturile nu s-au incheiat, asa ca este posibil sa se descopere mai multe. "Cel putin saptamana aceasta santierul ramane deschis, nu se stie inca saptamana viitoare, asta decidem in functie de ce mai gasim. Este cert insa ca aici a fost un cimitir cam din secolul 19 spre final. Scheletele sunt destul de aproape nu din alt motiv, ci pentru ca daca cimitirul a functionat timp de cateva zeci de ani, inscriptiile si semnele unui mormant s-au distrus, iar atunci cand s-a facut o noua inmormantare s-a facut foarte aproape de sicriul vechi. Nu exista indicii ca ar fi fost o groapa comuna", explica Claudia Urduzia.
Alte schelete in zona
Scheletele descoperite luni nu sunt singurele din zona. In luna martie altele 55 au fost gasite pe o parcela alaturata, unde se construieste un supermarket. "Este clar ca in zona a fost un cimitir, destul de extins, mai ales ca si in curtile vecinilor din zona au mai fost gasite oseminte, dar acolo nu a fost vorba despre santier arheologic asa ca nu avem date. Noi vom face cercetarile specifice asupra scheletelor dupa care le vom aduna si vor fi reinhumate in alta parte. Vom chema si un preot care va tine o slujba de reinhumare", spune arheologul Claudia Urduzia.
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 12:36
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor